Ο Γιαν Φαμπρ αντέγραψε το θράσος του υπουργού Πολιτισμού…

0
5
Μνημείο θράσους αποτελεί η ανοιχτή επιστολή του Γιαν Φαμπρ προς τους Έλληνες καλλιτέχνες, οι οποίοι αντέδρασαν για τον αποκλεισμό τους από τις φετινές παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών.
Τους περνάει γενεές δεκατέσσερις και τους ζητάει και τα ρέστα, διότι διαμαρτυρήθηκαν δημόσια, ενώ -όπως ισχυρίζεται- θα έπρεπε να απευθυνθούν στον ίδιο. Δηλαδή, και δεν περιέλαβε ούτε ένα έργο τους στο καλοκαιρινό πρόγραμμα και τους κουνάει το δάχτυλο, επειδή «τόλμησαν» να εκφράσουν δημόσια την αντίθεσή τους σε κάτι αδιανόητο.

Δεν θα σταθώ στο ερώτημα «ποιος είναι ο Φαμπρ που θα επιπλήξει συλλήβδην όλους τους Έλληνες καλλιτέχνες»; Διότι εκτιμώ το έργο του, παρά τις κατά καιρούς ακραίες επιλογές του. Θα μείνω στην ουσία του σχεδιασμού του για το φετεινό Φεστιβάλ, που προκάλεσε την οργή των πάντων.

Είναι δυνατόν να εξαιρεί όλες τις δημιουργίες των Ελλήνων καλλιτεχνών, με το επιχείρημα πως δεν βρήκε χρόνο να τις αξιολογήσει, και να προγραμματίζει μόνο έργα ομοεθνών του Βέλγων καλλιτεχνών, ξεκινώντας με πέντε δικά του; Και είναι δυνατόν να υποστηρίζει ότι τώρα θα γίνει διεθνές το Φεστιβάλ Αθηνών; Δηλαδή, τόσα χρόνια τι ήταν; Πόσο ανόητους και επαρχιώτες πρέπει να μας θεωρεί ο κύριος αυτός;
Αλλά βέβαια, ο ίδιος έχει την πλήρη ευθύνη για όσα συνέβησαν; Ο ίδιος ανέλαβε από μόνος του τη θέση του διευθυντή στο Φεστιβάλ; Όχι, βέβαια. Ο υπουργός Πολιτισμού τον επέλεξε, μη κρίνοντας ως άξιο κανέναν Έλληνα καλλιτέχνη.
Ο ίδιος ο Φαμπρ ενέκρινε το φετεινό πρόγραμμα; Όχι, βέβαια. Εκείνος το σχεδίασε, αλλά ο Αριστείδης Μπαλτάς το ενέκρινε. Και μήπως μόνος του το παρουσίασε; Όχι, βέβαια. Είχε τον υπουργό δίπλα του.
Συνεπώς, ο υπουργός Πολιτισμού έχει την πλήρη ευθύνη για το αίσχος αυτό. Και αντί να παραιτηθεί ή έστω να ψελλίσει μια «συγνώμη», ένα «λυπάμαι», επετέθη στα ΜΜΕ, στα κόμματα και στους καλλιτέχνες, επειδή αντέδρασαν. Το δικό του θράσος αντέγραψε ο Γιάννης Φαμπρ. Τόσο απλό…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here