Θρίαμβος Κυριάκου κόντρα σε όλους -και στον Καραμανλή…

Μόλις την Τετάρτη διατύπωνα, από αυτή τη στήλη, το ερώτημα «Μπορεί να ο Κυριάκος να νικήσει τον Μειμαράκη»; Και απαντούσα: «Κανονικά, όχι. Εκτός και αν»

Εκτός και αν οι νεοδημοκράτες:

— δεν θεωρούν «κανονικό» να παίρνει το κόμμα τους 28% και, μάλιστα, με 200 χιλιάδες ψήφους λιγότερες από ό,τι τον περασμένο Ιανουάριο.

— δεν θεωρούν «κανονική» την «ομαλή συνέχεια» στο κόμμα και τη χώρα, που προτείνει ο Μειμαράκης, και προκρίνουν την ανατροπή των πάντων που προτείνει ο Κυριάκος.

— δεν θεωρούν «κανονική» τη νουθεσία του Καραμανλή να ψηφίσουν Μειμαράκη και μπορούν να «ασεβήσουν» στην οικογένεια που ίδρυσε την παράταξή τους.

Οι κάλπες έδειξαν ότι τίποτα από όλα αυτά δεν θεωρούσαν «κανονικό» οι νεοδημοκράτες. Και ανέτρεψαν τα πάντα.

— Τη διαφορά των 11,5 μονάδων του πρώτου γύρου.

— Τη βούληση του Καραμανλή.

— Τη στήριξη της παμψηφίας των βουλευτών στον Μειμαράκη.

— Τη στήριξη ακόμη και της Ντόρας στον Μειμαράκη.

Η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί απολύτως προσωπική του επιτυχία. Ξεκίνησε πριν από τέσσερις μήνες έχοντας  τους πάντες απέναντί του και στο πλάι του μόνο δυο ευρωβουλευτές: τη Μαρία Σπυράκη και τον Γιώργο Κύρτσο. Ούτε ένας βουλευτής δεν στάθηκε στο πλευρό του μέχρι το τέλος. Ούτε καν ο Κωστής Χατζηδάκης, που οφείλει την πολιτική του καριέρα στον πατέρα του Κωνσταντίνο και στον ίδιο.

Μετά τον πρώτο γύρο τον στήριξε ανοιχτά και ο Άδωνις Γεωργιάδης, οποίος είχε συγκεντρώσει το 11% -αν και βρίσκεται στο κόμμα μόλις τρία χρόνια. Η βοήθειά του αποδείχθηκε καθοριστική, τελικά, καθώς έπεισε τη συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών του να ψηφίσει Μητσοτάκη στον 2ο γύρο. Ιδίως στην Αττική, η στήριξή του  έγειρε την πλάστιγγα. Από το παρασκήνιο βοήθησε και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, του οποίου τα περισσότερα στελέχη στήριξαν Μητσοτάκη.

Η μεγάλη επιτυχία του Κυριάκου ήταν πως έπεισε τον κόσμος ακριβώς ότι είναι ο Κυριάκος και όχι ο γιος του Μητσοτάκη. Έπεισε πως θέλει και μπορεί να αλλάξει τα πάντα στη ΝΔ και πως έχει σχέδιο για να κάνει το ίδιο και στη χώρα. Έπεισε, δηλαδή, πως έχει καλύτερες πιθανότητες να νικήσει τον Αλέξη Τσίπρα και πως θα είναι αποτελεσματικότερος πρωθυπουργός από τον Μειμαράκη. Το σύνθημά του για ανανέωση, αξιολόγηση και αξιοκρατία παντού, φαίνεται να λειτούργησε σε ένα εκλογικό σώμα που, προφανώς, θέλει να δραπετεύσει από το παρελθόν. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν βρήκε καθόλου πρόσφορο έδαφος ο διαχωρισμός καραμανλικών -μητσοτακικών, που έπεσε στο τραπέζι από την πλευρά Μειμαράκη η οποία φαίνεται πως πέρασε στους νεοδημοκράτες ως η εκπροσωπούσα το «παλιό»…

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι θα ηγείται μιας κοινοβουλευτικής ομάδας, της οποίας κανένα μέλος δεν στάθηκε στο πλευρό του. Είναι ακόμη εντυπωσιακότερο, ίσως, ότι επικράτησε κόντρα και στον Κώστα Καραμανλή, τον οποίο μάλιστα στοχοποίησε 48 ώρες πριν από τον 2ο γύρο λέγοντας ότι η ΝΔ δεν έχει «βασικό μέτοχο»… Υπέρ του γύρισε και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, που έφερε τον Καραμανλή, σε συνεργασία με τον Μειμαράκη, να κινούνται σε λογική συναίνεσης με τον Τσίπρα…

Τώρα έχει τα χέρια του λυμένα για να κάνει ό,τι θεωρεί καλύτερο για την παράταξή του. Δεν οφείλει σε κανέναν τίποτα…

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

2 Σχόλια
  1. Ο/Η Δέσποινα λέει:

    Κύριε Παναγιωτοπουλε, είναι η ψήφος και όχι ο ψήφος. .. Άρα και το επίθετο ακολουθεί το ουσιαστικό. Λιγότερες λοιπόν και όχι λιγότερους.

  2. Ο/Η Δέσποινα Α. λέει:

    Αγαπητή, συνονόματη, Δέσποινα, η έκφραση ο ψήφος, είναι σωστή, είναι ο-η ψήφος, άρα και οι προσδιορισμοί που ακολουθούν σωστοί είναι. Επεκράτησε βέβαια το «η ψήφος», αλλά και το αρσενικό, σωστό είναι. Το πιο σημαντικό όμως είναι το αποτέλεσμα που έβγαλε η κάλπη (ωχ) και όχι τα κουκιά, είτε αρσενικά, είτε θηλυκά.


Αφήστε το σχόλιο σας

*

code