Ο Λεπέν πάει στα δικαστήρια το Εθνικό Μέτωπο για την αποπομπή του

0
6

Ο πρώην ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Ζαν-Μαρί Λεπέν ανακοίνωσε σήμερα ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη για τον «αποκλεισμό» του από το Εθνικό Μέτωπο, αυτό δηλαδή που ήθελε η κόρη του Μαρίν.

«Αμφισβητώ τον αποκλεισμό μου ως μέλους και κατά συνέπεια την ερμηνεία» του καταστατικού του κόμματος «που μου στέρησε τον τίτλο του επίτιμου προέδρου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο 86χρονος Λεπέν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Να υπενθυμιστεί ότι τον Απρίλιο ο Λεπέν έκανε δηλώσεις για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και υπερασπιζόμενος τον στρατάρχη Πετέν ο οποίος κυβέρνησε τη Γαλλία κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο συνεργαζόμενος με τους Ναζί κατακτητές. Η Μαρίν με τη σειρά της αντέδρασε συγκαλώντας το πειθαρχικό συμβούλιο του κόμματος που αποφάσισε την αποπομπή του από το κόμμα ενώ μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα συγκληθεί και ένα συνέδριο για να του αφαιρεθεί ο τίτλος του επίτιμου προέδρου.

«Αυτές είναι σταλινικές μέθοδοι, δεν είναι πολύ συνηθισμένες στη δεξιά», σχολίασε σήμερα ο Λεπέν.

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν υπήρξε συνιδρυτής του Εθνικού Μετώπου το 1972 και ήταν ο ηγέτης του επί 40 χρόνια, μέχρι που παρέδωσε τα ηνία στην κόρη του, τη Μαρίν, το 2011. Αφότου ανέλαβε την ηγεσία η Μαρίν Λεπέν προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις από το ρατσιστικό και αντισημιτικό παρελθόν του κόμματος. Παρά τις εκλογικές επιτυχίες της, η στρατηγική αυτή δεν ικανοποιεί τον γηραιό ηγέτη της ακροδεξιάς που θεωρεί ότι το κόμμα κινδυνεύει να χάσει την ταυτότητά του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here