Ο λόγος στα γήπεδα

1
95

Πολιτικά μηνύματα στα γήπεδα;

Ενδιαφέρουσα εξέλιξη.

Η διεκδίκηση του λόγου δε σταματάει ποτέ και πουθενά. Και στις οριακές εποχές, τις εποχές μετάβασης, η διεκδίκηση του λόγου είναι όπλο και άλμα μαζί.

Τα πανό με πολιτικά μηνύματα στις κερκίδες των γηπέδων (φυσικά η χυδαιότητα δεν αποτελεί πολιτικό μήνυμα) είναι εκτός από τη διεκδίκηση του λόγου και μια διεκδίκηση συμμετοχής. Λόγος και συμμετοχή, συμμετοχή και λόγος είναι ο διάδρομος που θέλει να ανοίξει ο καθένας προς την αλλαγή και την αλλαγή του.

Πέρα από το φαιδρό της προσπάθειας απαγόρευσης, η ανάρτηση πανό με πολιτικά μηνύματα στο γήπεδα όσο ενδιαφέρον κι αν έχει, κρύβει μέσα της μια ματαιότητα. Αν ένας λόγος μπορεί να «εκφωνηθεί» από μια κερκίδα, η συμμετοχή προϋποθέτει την κάθοδο στο γήπεδο.

Κι αν ένα πανό στις κερκίδες μπορεί να συμπυκνώσει εύγλωττα μια καταγγελία, η συμμετοχή στο πεδίο της δημόσιας αντιπαράθεσης απαιτεί εκτός από τις ιδέες και τη βούληση της σύγκρουσης με το παλαιό.

Στα γήπεδα, σε όλους τους αθλητικούς χώρους εν τέλει, αποτυπώθηκε στην ιστορική εξέλιξη η συμβολική βία. Στα γήπεδα της δημόσιας αντιπαράθεσης της καθημερινής και πραγματικής ζωής, εκεί που δεν σφυρίζεται έναρξη και λήξη, μας χρειάζονται άλλα πανό. Και για τον καθένα μας το πιο πολύτιμο είναι η συνείδησή του. Από εκεί πρέπει να πηγάσουν και ο λόγος και η συμμετοχή, διεκδικώντας μια πολιτική πράξη ανατροπής. Αφήνοντας στα γήπεδα, στους χώρους της κεκρυμμένης βίας, χώρους αντιπολιτικούς από τη φύση τους, τις αναμετρήσεις χωρίς ουσία.

*Ο Λευτέρης Κουσούλης είναι Πολιτικός Επιστήμονας

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Στη συνάφεια του άρθρου σας, που θέτει εύστοχα όψεις της γηπεδικής βίας,

  2 AprilNasos Kats
  Καλησπέρα

  Σας ενημερώνω για ένα νέο βιβλίο . Θέμα, τα συνθήματα των ελληνικών γηπέδων.

  Τίτλος:

  Οπαδοί εν χορώ

  Πρόκειται για αθλητικό-κοινωνικό δοκίμιο, το πρώτο στην ελληνική βιβλιογραφία με εκτενή αναφορά στη συνθηματολογία των γηπέδων: αφορά όλους όσοι ενδιαφέρονται για την καταγραφή της συμπεριφοράς του πλήθους.

  Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις αφων Κυριακίδη (Θεσσαλονίκη, 2011, μόνο 7,20 ευρώ).

  ΑΘΗΝΑ-ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΕ ΠΑΤΑΚΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ, ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ< ΠΟΛΙΤΕΙΑ και στη ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ, ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ, οδ. ΠΕΣΜΑΖΟΓΛΟΥ

  Σας ευχαριστώ

  http://www.kyriakidis.gr/default.aspx?id=102&lid=2&bookid=4675

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here