Ο Μεϊμαράκης δεν θέλει 2ο γύρο – Ακόμη κι αν δεν πάρει 50% στον 1ο…

0
7

Στο επιτελείο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη μια σκέψη κυριαρχεί 11 μέρες πριν από τις εσωκομματικές εκλογές: πώς θα αποφευχθεί ένας δεύτερος γύρος, σε περίπτωση που κανείς δεν συγκεντρώσει το 50% + μία ψήφο.

Διαβάζοντας τα γκάλοπ εκτιμούν πως ο υπηρεσιακός πρόεδρος θα πάρει πάνω από 40% και ο δεύτερος γύρω στο 20%. Σκέφτονται σοβαρά, λοιπόν, να ζητήσουν από τους άλλους τρεις υποψήφιους να μην επιμείνουν σε επαναληπτικές εκλογές αν η απόσταση του πρώτου από τον δεύτερο είναι μεγάλη. Μάλιστα, ο Νικήτας Κακλαμάνης θα ήθελε να δεσμευτούν όλοι ότι επόμενος αρχηγός θα αναδειχθεί όποιος βγει πρώτος, έστω και με μία ψήφο διαφορά, στις 22 Νοεμβρίου.

Βασικό επιχείρημά τους είναι ότι η διαδικασία θα κινδυνεύσει να εκφυλιστεί -είτε με την προσέλευση μικρού αριθμού ψηφοφόρων, είτε με συμφωνίες υποψηφίων κάτω από το τραπέζι. «Πόσο υψηλό κύρος θα διαθέτει ο νέος πρόεδρος όταν έχει ψηφιστεί πχ από 80 χιλιάδες νεοδημοκράτες, ενώ την πρώτη Κυριακή από 100 χιλιάδες;» αναρωτιούνται αρκετοί. «Και τι θα συμβεί αν αρχίσουν προσωπικές επιθέσεις και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής»;

Το ενδιαφέρον είναι ότι τις ανησυχίες τους φαίνεται να συμμερίζονται, ως ένα βαθμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Αντίθετα, ο Απόστολος Τζιτζικώστας -που πιστεύει ότι θα είναι δεύτερος στις 22 Νοεμβρίου- προσανατολίζεται να επιδιώξει επαναληπτική εκλογή. Ιδίως αν η διαφορά που τον χωρίζει από τον κ. Τζιτζικώστα δεν είναι μεγάλη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here