Ο Μοσκοβισί ζητά ενισχυμένο κοινοβουλευτικό έλεγχο

0
4

 

 

Ενισχυμένο κοινοβουλευτικό έλεγχο σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, ζητάει ο Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα προγράμματα προσαρμογής.

Στην απάντηση του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων υποστηρίζει ότι «στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές του προέδρου Γιούνκερ για το έτος 2014, τονίζεται η ανάγκη ισχυρότερης δημοκρατικής λογοδοσίας, βασισμένης στα ευρωπαϊκά όργανα, με ενισχυμένο κοινοβουλευτικό έλεγχο, σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο».

Ωστόσο, δεν δίνονται περισσότερες πληροφορίες για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, καθώς και για τη διαδικασία σχεδιασμού και εφαρμογής του.

Ο κ. Μοσκοβισί επικαλείται τη νομοθεσία του 2013, (κανονισμός 472/2013) και την πρόβλεψη ενός ειδικού ρόλου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η νομοθεσία αυτή δίνει:

Τη δυνατότητα για τακτική ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (δηλ. των επικεφαλής των αρμόδιων επιτροπών, δηλαδή του Προέδρου και των Αντιπροέδρων) όσον αφορά την προσληφθείσα τριμηνιαία παρακολούθηση από την Επιτροπή, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και, ενδεχομένως, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τη δυνατότητα, για την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή για εθνικά κοινοβούλια να ζητούν, από κοινού με την Επιτροπή ή με το ενδιαφερόμενο δικαιούχο κράτος μέλος, εξέταση της επιτευχθείσας προόδου όσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής.

Στην ερώτησή του ο Δημήτρης Παπαδημούλης είχε θέσει το ζήτημα του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαδικασία σχεδιασμού, εφαρμογής και παρακολούθησης των προγραμμάτων προσαρμογής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here