Ο Ν. Παπανδρέου προλογίζει το βιβλίο της Μαργαρίτας

0
17

 

Ο γιος του Ανδρέα και της Μαργαρίτας Παπανδρέου, Νίκος, είναι ένα από τα πρόσωπα που προλογίζουν το βιβλίο της πρώην πρώτης κυρίας της Ελλάδας, «Έρωτας και εξουσία», των εκδόσεων Πατάκη.

Αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι σελίδες του δεν ήταν πάντα και οι πιο ευχάριστες για έναν γιο, γράφοντας χαρακτηριστικά:

«Παρά τους αρχικούς της δισταγμούς, η Μαργαρίτα Παπανδρέου δεν αποφεύγει να μιλήσει για τον έρωτα, αλλά και για το σεξ. Δεν κρύβει τίποτα στις σελίδες του βιβλίου της, κι ας μην είναι, ορισμένες φορές, οι πιο ευχάριστες για έναν γιο».

Ο γιός του Ανδρέα αποφεύγει να αναφερθεί στο όνομα της Δήμητρας Λιάνη Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για τον «γάμο του με νεότερή του γυναίκα», ενώ σημειώνει ότι η Μελίνα είχε πει: «Μαργαρίτα, άσε τις αμερικανιές, αλλιώς θα σ’τον φάει η άλλη»

Εκτός από τον Νίκο Παπανδρέου το βιβλίο (που παρουσιάζεται στις 5 Νοεμβρίου στον Ιανό) προλογίζουν οι Σωτήρης Μουσούρης, Θόδωρος Πάγκαλος, Φωτεινή Σιάνου και Αμαλία Σκέπερς.

Τι γράφει ο Νίκος Παπανδρέου, σύμφωνα με το iefimerida.gr:

«Tούτο το βιβλίο είναι η αφήγηση ενός μεγάλου έρωτα μιας Αμερικανίδας από το Σικάγο για τον άντρα που γνώρισε πριν από πολλά χρόνια σε μια αίθουσα αναμονής ενός οδοντιάτρου στη Μιννεσότα το 1948. Αφηγείται επίσης τον βίο και το έργο της ίδιας από πρώτο χέρι, τις πλούσιες πολιτικές της δραστηριότητες, αλλά και τις περίπλοκες καταστάσεις –τόσο σε προσωπικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο– που πυροδότησε το πολύκροτο διαζύγιο από τον άνθρωπο στον οποίο είχε αφιερωθεί εξολοκλήρου επί τέσσερις δεκαετίες.

Ένα διαζύγιο στο οποίο όλοι έπρεπε να πάρουν θέση

Το διαζύγιο Μαργαρίτας-Ανδρέα (και κατόπιν ο γάμος του Ανδρέα με νεότερή του γυναίκα) όχι μόνο κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα στην Ελλάδα, αλλά έκανε και τον γύρο του κόσμου. Ήταν ένα διαζύγιο στο οποίο έπρεπε να πάρουν θέση όχι μόνο φίλοι και συγγενείς, αλλά και όλη η χώρα. Για πρώτη φορά περιγράφεται με λεπτομέρειες το πώς έφτασε στον χωρισμό.

Μιλά ακόμη και για το σεξ

Παρά τους αρχικούς της δισταγμούς, η Μαργαρίτα Παπανδρέου δεν αποφεύγει να μιλήσει για τον έρωτα, αλλά και για το σεξ. Δεν κρύβει τίποτα στις σελίδες του βιβλίου της, κι ας μην είναι, ορισμένες φορές, οι πιο ευχάριστες για έναν γιο.

Φωτίζει επίσης μια ιδιαίτερη πλευρά του γυναικείου κινήματος. Η ίδια συμμετείχε ενεργά στη φεμινιστική επανάσταση στην Ελλάδα αλλά και στη Βόρεια Αμερική. Μπορεί να ήταν στο πλευρό του Έλληνα πολιτικού που άλλαξε την Ελλάδα, του Ανδρέα, αλλά εκείνη δημιούργησε και καθοδήγησε το σπουδαιότερο φεμινιστικό κίνημα της χώρας, αυτό δηλαδή που είχε τη μεγαλύτερη επιρροή αναφορικά με τα δικαιώματα της γυναίκας στην Ελλάδα.

Μελίνα: «Μαργαρίτα, άσε τις αμερικανιές, αλλιώς θα σ’τον φάει η άλλη».

[…] Φορές φορές, πιστεύω ότι το παράκανε με την αποστασιοποίησή της και την αντικειμενικότητα με την οποία χειρίστηκε τον δύσκολο χωρισμό από τον σύζυγό της. Θυμάμαι τη Μελίνα Μερκούρη να της λέει στο Καστρί κάποτε: «Μαργαρίτα, αν θέλεις να πάρεις πίσω τον Ανδρέα, να εγκαταλείψεις τις συνήθειές σου και τις ‘αμερικανιές’.

Δε θα τον φέρεις πίσω με συζητήσεις και αναλύσεις σαν να είστε δύο επιστήμονες. Θα πρέπει να κάνεις αυτό που κάνουμε εμείς οι Ελληνίδες – να πέσεις στα γόνατά σου, να παρακαλέσεις, να κλάψεις,να δακρύσεις, να τραβάς τα μαλλιά σου, να τον αγκαλιάσεις στα πόδια, να δείξεις επιτέλους ότι πονάς. Αλλιώς θα σ’ τον φάει η άλλη!». Τούτη η συμπεριφορά, όμως, δεν ήταν κάτι που άρμοζε στη δική της ζωή, στα δικά της ήθη και έθιμα.

[…] Η σχέση της και ο έρωτάς της με τον Ανδρέα είναι από τα πιο αληθινά και δραματικά love stories της σύγχρονης Ελλάδας, μια υπόθεση με πάθος, με δυσκολίες και με πόνο, με χαρές και επιτυχίες, με συναισθήματα τόσο δυνατά, που μαρτυρούν το γεγονός ότι οι δύο αυτοί άνθρωποι έζησαν όλο το πολύχρωμο φάσμα ενός αληθινού έρωτα. Από τέτοιους έρωτες γίνονται ταινίες, από αυτά τα στοιχεία γράφονται μυθιστορήματα. Είναι μια σχέση που θα την περιγράψω στα δικά μου παιδιά όταν και εκείνα αρχίσουν να ερωτεύονται…

Νίκος Παπανδρέου

Αθήνα, Ιούλιος 2015»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here