Ο νέος ευρωπαϊκός φράκτης κατασκευάζεται στα σύνορα Σλοβενίας – Κροατίας

0
5

 

Μέλη της σλοβενικής αστυνομίας και του στρατού άρχισαν να τοποθετούν συρματόπλεγμα για να σφραγίσουν τα σύνορα με την Κροατία στην περιοχή κατά μήκος του ποταμού Σούτλα, κοντά στη συνοριακή διάβαση Ρίγκοντσε/ Χάρμιτσα και στη μικρή συνοριακή διάβαση Γκίμπινα, σημείο εισόδου προσφύγων που περνούν τα σύνορα πεζοί, μεταδίδουν τα σλοβενικά ΜΜΕ, τα οποία δημοσίευσαν και τις πρώτες εικόνες.

Η περιοχή κοντά στη διάβαση Ρίγκοντσε, όπου τοποθετείται ο φράχτης, έχει αποκλειστεί από την αστυνομία, ο σλοβενικός στρατός δεν δίνει πληροφορίες για την επιχείρηση και η προσέγγιση των δημοσιογράφων δεν επιτρέπεται.

Αλλά από την κροατική πλευρά, εθεάθησαν Σλοβένοι στρατιώτες να ξεφορτώνουν και να ξετυλίγουν το συρματοπλέγματα για την κατασκευή του φράχτη.

Ο Δήμαρχος της σλοβενικής πόλης Ράζκριζιε, που βρίσκεται κοντά στη διάβαση Γκίμπινα, Στάνκο Ιβάνουσιτς δήλωσε στο σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA ότι οι κάτοικοι αποδέχθηκαν την κατασκευή του φράχτη με κατανόηση, καθώς πιστεύουν ότι θα διευκολύνει τον έλεγχο της ροής των προσφύγων.

Ο σλοβενικός τηλεοπτικός σταθμός POP TV μετέδωσε πριν από λίγες μέρες ότι η σλοβενική κυβέρνηση προμηθεύθηκε συρματόπλεγμα μήκους 120 χιλιομέτρων για την προστασία των πιο ευάλωτων τμημάτων των συνόρων με την Κροατία σε περίπτωση ανεξέλεγκτων διελεύσεων προσφύγων.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίρο Τσέραρ σε συνέντευξη τύπου ανέφερε ότι στη χώρα σήμερα ή αύριο μπορεί να εισρεύσει κύμα 30.000 προσφύγων που κινούνται από την Ελλάδα.

«Γι αυτό η τοποθέτηση φυσικών εμποδίων στα σύνορα με την Κροατία είναι αναγκαία τόσο για την ασφάλεια των Σλοβένων πολιτών, αλλά και για την αποτροπή ενδεχόμενης «ανθρωπιστικής καταστροφής, αν αυτό το κύμα προσφύγων διασκορπιστεί στη Σλοβενία και στην Ευρώπη σε χειμερινές συνθήκες» υπογράμμισε ο κ. Τσέραρ.

Η εφημερίδα «Ντέλο» της Λιουμπλιάνας σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι η τοποθέτηση φράχτη στα σύνορα Σένγκεν της Σλοβενίας είναι μήνυμα του Τσέραρ στην Ευρώπη και «ύστατη έκκληση για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» ώστε να βοηθηθεί η Σλοβενία για να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση.

Τα μάτια τώρα είναι στραμμένα στη Γερμανία η οποία εξάντλησε την «εσωτερική ανοχή» μπροστά στην τεράστια προσφυγική ροή τους τελευταίους μήνες, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here