Ο Ολάντ κάλεσε τον Ερντογάν να ενώσει την Τουρκία

0
9

 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τον ομόλογό του της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, «να συσπειρώσει και να ενώσει» τη χώρα μετά τη συντριπτική νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν νωρίτερα, έγινε γνωστό από το περιβάλλον του επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν οι δύο ηγέτες, «εξέτασαν πώς θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στο θέμα των προσφύγων και της Συρίας», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η συντριπτική νίκη του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), από το οποίο προέρχεται ο – τυπικά υπερκομματικός – πρόεδρος Ερντογάν, αναβίωσε τους φόβους για τις απολυταρχικές παρεκκλίσεις του.

Η επιτυχία του AKP έγινε ομόφωνα δεκτή ως έκφραση της επιθυμίας για σταθερότητα των Τούρκων εκλογέων, σε μία χώρα που βρίσκεται αντιμέτωπη από τα τέλη του καλοκαιριού με την επανάληψη της κουρδικής σύγκρουσης και την τζιχαντιστική απειλή, έπειτα από την επίθεση αυτοκτονίας μπροστά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας πριν από τρεις εβδομάδες που είχε ως αποτέλεσμα 102 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε επίσημα ικανοποίηση για την «ισχυρή δέσμευση του τουρκικού λαού στις δημοκρατικές διαδικασίες» και δήλωσε έτοιμη να εργαστεί από κοινού με τη μελλοντική τουρκική κυβέρνηση, ιδίως στο πιεστικό θέμα των μεταναστών.

Το Βερολίνο έκανε το ίδιο, προτρέποντας το καθεστώς να διοικήσει τη χώρα με πνεύμα εθνικής ενότητας και συμβιβασμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here