Ο πρόεδρος της Γκάμπιας ανακήρυξε τη χώρα Ισλαμική Δημοκρατία

0
9
FILE - In this Friday, Sept. 22, 2006, file photo, Gambian President Yahya Jammeh, center, leaves a central Banjul polling station after casting his vote for president in Banjul, Gambia. Heavy gunfire is reported Tuesday Dec. 30, 2014, near the presidential palace in Gambia, according to local residents, raising the specter of a coup attempt while the longtime ruler is currently visiting France, state media reported. On Tuesday, soldiers linked to his presidential guard were believed to be involved in the fighting, according to witnesses who spoke on condition of anonymity for fear of reprisals. (AP Photo/Rebecca Blackwell, FILE)

 

Ο πρόεδρος της Γκάμπιας Γιαχία Τζαμέ ανακήρυξε τη χώρα του Ισλαμική Δημοκρατία.

«Η μοίρα της Γκάμπιας βρίσκεται στα χέρια του παντοδύναμου Αλλάχ. Από σήμερα, η Γκάμπια αποτελεί μια ισλαμική δημοκρατία. Θα είμαστε ένα ισλαμικό κράτος που θα σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών», ανέφερε ο πρόεδρος, σύμφωνα με μια ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

Το 95% του πληθυσμού στην Γκάμπια (1,8 εκατ.) είναι μουσουλμάνοι, αλλά ως σήμερα δεν υπήρχε επίσημη, κρατική θρησκεία, καθώς στη μικροσκοπική χώρα, πρώην βρετανική αποικία, ο χαρακτήρας του κράτους ήταν κοσμικός.

Η Γκάμπια, η μικρότερη χώρα της ηπειρωτικής Αφρικής, απέκτησε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1965. Εγκατέλειψε την Κοινοπολιτεία τον Οκτώβριο του 2013.

Ο όρος Ισλαμική Δημοκρατία βρίσκεται στην επίσημη ονομασία διαφόρων κρατών όπου η διακυβέρνηση ασκείται βάσει των ισλαμικών νόμων—όπως για παράδειγμα του Πακιστάν, του Ιράν, του Αφγανιστάν και της Μαυριτανίας.

Η κυβέρνηση της Γκάμπιας —η χώρα έλκει το όνομά της από έναν ποταμό, από τον οποίο κατά τον θρύλο βρετανικά πολεμικά έριξαν με τα κανόνια τους για να οριστούν τα σύνορά της— θέλει να αποστασιοποιηθεί από την «αποικιοκρατική κληρονομιά» της, ανέφερε ο Τζαμέ στην κρατική τηλεόραση, διαβεβαιώνοντας ότι οι πιστοί των υπολοίπων θρησκειών θα μπορούν να τις ασκούν.

Ο Τζαμέ έχει κάνει διάφορες απίθανες δηλώσεις κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, που διαρκεί 21 χρόνια. Το 2007, είχε ισχυριστεί πως μπορούσε να θεραπεύσει το AIDS με βότανα.

Παρά τις ογκώδεις εμπορικές συναλλαγές με τη Βρετανία και χώρες της Ευρώπης —Βρετανοί και Ευρωπαίοι τουρίστες συρρέουν εξάλλου στις ακτές της χώρας— οι σχέσεις ανάμεσα στη Γκάμπια και τη Δύση επιδεινώνονται τα τελευταία χρόνια. Η ΕΕ αποφάσισε πέρυσι να αναστείλει την εκταμίευση αναπτυξιακής βοήθειας για τη Γκάμπια λόγω των αθρόων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here