Ο Ραούλ Κάστρο στο Παρίσι, 21χρόνια μετά την προηγούμενη επίσκεψη Κουβανού ηγέτη

0
5

 

Ο Ραούλ Κάστρο άρχισε την πρώτη επίσημη επίσκεψη αρχηγού κράτους της Κούβας στη Γαλλία, έπειτα από εκείνη του μεγαλύτερου αδελφού του Φιντέλ πριν από 21 χρόνια, η οποία δείχνει μια εξομάλυνση των σχέσεων της Αβάνας με την Ευρώπη.

Το επίσημο ταξίδι, το πρώτο στην Ευρώπη από τότε που ο 84χρονος κουβανός πρόεδρος διαδέχθηκε τον αδελφό του το 2006, αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης του προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Κούβα τον Μάιο του 2015.

Ο πρόεδρος Κάστρο έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές, με την υπουργό Οικολογίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, τρίτη στην ιεραρχία της γαλλικής κυβέρνησης, να τον υποδέχεται θερμά στην Αψίδα του Θριάμβου.
Ο Κάστρο που είχε φθάσει το Σάββατο στο Παρίσι για ιδιωτική επίσκεψη, θα συναντηθεί το απόγευμα με τον πρόεδρο Ολάντ και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η υπογραφή τουλάχιστον 10 συμφωνιών, κοινή δήλωση στον Τύπο και επίσημο δείπνο.

Οι δύο χώρες θα εξετάσουν κυρίως τους τρόπους ενίσχυσης των ανταλλαγών τους.
Αύριο θα γίνουν συναντήσεις με τους προέδρους της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας, με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς και τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό.
Σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων, η Γαλλία θέλει να επιβληθεί ως «πρώτος (ευρωπαϊκός πολιτικός και οικονομικός) εταίρος» της Κούβας.
Μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει στην Κούβα, όπως ο όμιλος Pernod-Ricard που παράγει το ρούμι Havana Club, Alcatel-Lucent στις τηλεπικοινωνίες, Total και Alstom στην ενέργεια. Ωστόσο με έναν όγκο περίπου 180 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, οι εμπορικές ανταλλαγές παραμένουν σε πολύ χαμηλό επίπεδο. «Δεν ανέρχονται ακόμη στο ύψος των προσδοκιών μας» παραδέχτηκε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Ματιάς Φεκλ.
Η Γαλλία θέλει να ενισχύσει την παρουσία των εταιριών της σε μια χώρα που ανοίγεται σταδιακά στην οικονομία της αγοράς με τη σύναψη συμφωνιών σήμερα στους τομείς του τουρισμού, των μεταφορών και του δίκαιου εμπορίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here