O Ρώσος πρόεδρος στην Αθήνα (ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

0
4

23.01 Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη συνέντευξη τύπου

Πολύ ουσιαστικές συνομιλίες χαρακτήρισε τις επαφές που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τις κοινές δηλώσεις τους με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην ηγεσία της Ελλάδας για τη θερμή υποδοχή, τονίζοντας ότι εξέτασαν ευρύ φάσμα διμερών και διεθνών ζητημάτων. Επισήμανε το πακέτο συμφωνιών που υπεγράφη απόψε, σημειώνοντας ότι οι ρωσοελληνικές σχέσεις συνεργασίας συνεχίζουν με προοδευτική τάση, φέρνοντας ως παράδειγμα το Αφιερωματικό Έτος Ρωσίας-Ελλάδας, σημαντικό μέρος του οποίου είναι η προοπτική της εμπορικής συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι το διμερές εμπόριο ανήλθε πέρυσι σε 2,7 δισ. δολάρια.

Ο κ. Πούτιν είπε ότι συζήτησαν τις προοπτικές για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, επισημαίνοντας ότι τον Σεπτέμβριο θα διεξαχθεί η 10η σύνοδος της μικτής διυπουργικής επιτροπής. Σημείωσε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, στην περαιτέρω ανάπτυξη της οποίας θα συμβάλει και σχετική συμφωνία που υπεγράφη σήμερα.

Τόνισε ότι συμφωνήθηκε επίσης να δοθεί έμφαση και στον τομέα των επενδύσεων, τονίζοντας ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα από ρωσικής πλευράς είναι 700 εκατ. δολάρια και πως υπάρχουν κι άλλα περιθώρια όπως και στον τομέα των μεταφορών. Είπε μεταξύ άλλων ότι δόθηκε έμφαση στις συζητήσεις και στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και της παιδείας.

Ο κ. Πούτιν επανέλαβε το ενδιαφέρον των ρωσικών σιδηροδρόμων για τον ΟΣΕ, αλλά και για τον λιμένα Θεσσαλονίκης, καθώς και για μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στον ενεργειακό τομέαπρομήθεια ρωσικών ελικοπτέρων και ενεργειακού εξοπλισμού. Ακόμη, είπε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο αδελφοποίησης Αθήνας και Σότσι και αναφέρθηκε στις εκθέσεις στην Αγία Πετρούπολη και την Αθήνα, στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους.
Είμαστε ευγνώμονες στην ελληνική ηγεσία για την προσοχή στους αναμνηστικούς τόπους – είπε – ιδιαίτερα ευγνώμονες στον Δήμο Πειραιά που μας επέτρεψε εργασίες αναστήλωσης.
Αναφερόμενος στον τουρισμό ο Ρώσος Πρόεδρος επισήμανε ότι κατά 523% αυξήθηκε τον Μάρτιο το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία προς την Ελλάδα, η οποία κατέχει την πρώτη θέση στις κρατήσεις για τους Ρώσους. Φέτος, είπε, 1.000.000 Ρώσοι αναμένεται να επισκεφθούν την Ελλάδα, δεδομένων και των περιορισμών που υπάρχουν για ταξίδια στην Τουρκία και στην Αίγυπτο. Εάν τάχιστα επιλυθεί το πρόβλημα των θεωρήσεων, θα είναι πριπλάσιος αυτός ο αριθμός, σημείωσε.

 

22.46 Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη τύπου

Η ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας αποτελεί στρατηγική επιλογή, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της κοινής συνεντευξης τύπου με τον Ρώσο Πρόεδρο.

Έκανε λόγο για επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας, με αιχμή τις δυνατότητες επενδύσεων σε σειρά τομέων της ελλληνικής οικονομίας.  Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε τις διαχρονικές σχέσεις των δύο χωρών και τις προσπάθειες περαιτέρω προσέγγισης των δύο λαών.

Είπε επίσης ότι η επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποιείται σε μια πολύ επιτυχή συγκυρία που η Ελλάδα,  με την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αφήνει πίσω της την περίοδο της αβεβαιότητας και δημιουργεί προϋποθέσεις για ανάπτυξη.

Στο επίκεντρο της συζήτησης – είπε – ήταν η αξιοποίηση επενδύσεων στους τομείς μεταφορών, λιμένων, μεταλλευτικής βιομηχανίας, φαρμακοβιομηχανίας, τουρισμού και οι συμπράξεις στον αγροτοδιατροφικό τομέα και σε άλλους τομείς. 

 

Σε απ’ ευθείας μετάδοση η συνέντευξη τύπου:

 

 

 

20.45  Μαραθώνια συνάντηση των δύο ηγετών

Μαραθώνια ήταν τελικά η τετ α τετ συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς διήρκησε 1 ώρα και 45 λεπτά, ενώ είχε προγραμματιστεί για 30 λεπτά. Αυτή την ώρα, οι συνομιλίες εξελίσσονται σε επίπεδο αντιπροσωπειών των δύο χωρών με επικεφαλής τους κ.κ. Τσίπρα και Πούτιν. Μετά την ολοκλήρωσή τους, αναμένεται να γίνει η συνέντευξη τύπου.

 

18.25 Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Βλαντίμιρ Πούτιν- Συναντάται με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

«Η επίσκεψή σας επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων και η βούληση να αναβαθμιστούν αυτές οι σχέσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Έρχεστε σε μία στιγμή που γυρίζουμε σελίδα» είπε ο Πρωθυπουργός.

putin-tsipras-maximou

«Θέλω να επαναλάβω γι άλλη μία φορά ότι η ενίσχυση των σχέσεών μας αποτελεί στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα που επιτάσσουν οι ισχυροί πολιτιστικοί και πνευματικοί δεσμοί, όσο και οι δεσμοί που ανοίγονται μπροστά μας, οικονομικές δυνατότητες και δυνατότητες για σταθεροποίηση στην περιοχή» είπε ο Πρωθυπουργός.

Η ενέργεια, οι υψηλές τεχνολογίες και οι υποδομές αναμένεται να απασχολήσουν τη συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, «δεν είναι μόνο η ενέργεια» πρόσθεσε. Η συγκυρία είναι δύσκολη αλλά υπάρχουν προοπτικές, ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Πρέπει να μεταμορφώσουμε τις καλές σχέσεις σε απτά οικονομικά αποτελέσματα» είπε στον σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες ο κ. Πούτιν.
«Δεν είναι μόνο η ενέργεια είναι και οι υψηλές τεχνολογίες και οι υποδομές. Ελπίζω να καταφέρουμε να τα συζητήσουμε όλα αυτά σήμερα» τόνισε.

        17.35 Επίσημη υποδοχή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

putin-pavlopoulos
Θερμά υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία μεγάλη και φίλη χώρα.
Σημείωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια εξαιρετικά και πολλαπλώς κρίσιμη συγκυρία για όλη την Ευρώπη.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παυλόπουλος μίλησε για συνεργασία Ρωσίας, ΗΠΑ και Ε.Ε. ώστε να δοθεί οριστικό τέρμα στον πόλεμο στη Συρία και να αντιμετωπιστεί με αυτόν τον τρόπο και το μεταναστευτικό.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε την επίσημη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στη χώρα μας επιστέγασμα και κορύφωση της διαχρονικής φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι όλοι διανύουμε δύσκολους καιρούς που σχετίζονται με την οικονομία και τη διεθνή ασφάλεια.
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλη την ηγεσία του κράτους για την πρόσκληση. Όλοι διανύουμε δύσκολους καιρούς, σχετίζεται με οικονομία και διεθνή ασφάλεια». Τόνισε ότι είναι σημαντικό «να συζητήσουμε και να ψάξουμε λύσεις σε αυτά τα θέματα. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την ευκαιρία την έχουμε εδώ στην Ελλάδα, μία χώρα με την οποία έχουμε βαθιές σχέσεις».

«Στην επίσκεψη σας μιλήσαμε για το έτος Ρωσίας – Ελλάδας και μπορούμε να δούμε πώς προχωρούν οι εκδηλώσεις. Τώρα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τις ρίζες μας. Είμαι ευγνώμων σε σας στην Εκκλησία, το Πατριαρχείο που υποστηρίξατε την επίσκεψή μου στο Άγιο Όρος όπου 1.000 χρόνια βρίσκονται Ρώσοι μοναχοί» σημείωσε.
Προανήγγειλε ότι θα γίνουν συζητήσεις σχετικά με την πορεία των οικονομικών σχέσεων.

«Υπάρχουν γνωστά προβλήματα αλλά υπάρχει και κάτι που εντυπωσιάζει. Κατά τον Μάρτιο ο αριθμός των Ρώσων τουριστών αυξήθηκε 523% και θα προχωρήσουμε όχι μόνο στον τομέα του τουρισμού αλλά και σε άλλους τομείς. Τώρα είναι σημαντικό να συζητήσουμε για όλες τις ευκαιρίες και να προχωρήσουμε σε βήματα υλοποίησης» σημείωσε.

17.02 Προσγειώθηκε στο Ελευθέριος Βενιζέλος το ρωσικό προεδρικό αεροσκάφος, με καθυστέρηση μιάμιση ώρας.
Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχτηκε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος καθώς επρόκειτο για ανεπίσημη υποδοχή.
Αμέσως κατευθύνθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Τον Ρώσο πρόεδρο συνοδεύει πολυπληθής κυβερνητική αντιπροσωπεία με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών, Πολιτισμού, Οικονομικής Ανάπτυξης, Γεωργίας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Επιπλέον, στην αποστολή συμμετέχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Gazprom και της Rosneft και δεκάδες άλλοι επιχειρηματίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here