Ο S&P αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες

 

Κατά δύο βαθμίδες, σε «CCC+» από «CCC-» προηγουμένως, αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας ο οίκος Standard & Poor’s.

Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος αναθεώρησε σε «CCC+» από «CCC-» προηγουμένως την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, ενώ επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «C» της βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας.

προοπτικές και των δύο αξιολογήσεων παραμένουν «σταθερές».
Η ελληνική αναβάθμιση, εξηγεί o S&P, αντανακλά την κατ’ αρχήν συμφωνία για τη λήψη ενός τριετούς δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) αλλά και την εξασφάλιση του δανείου – γέφυρα, ύψους 7,16 δισ. ευρώ.

Κατόπιν αυτής της εξέλιξη, επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος, η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη περιορίζεται κάτω του 50% σε βάθος τριετίας.

Ωστόσο, προειδοποιεί, ο κίνδυνος του Grexit παραμένει υψηλός, ιδίως εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν καταθέσει να εφαρμόσει το φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Πάντως, σύμφωνα με τον S&P, εξαιτίας της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου, η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν θεωρείται πλέον αναπόφευκτη.

Όσον αφορά την οικονομία, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί το 2015 κατά 3%.

«Κλειδί» για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνει ωστόσο ο S&P, αποτελεί το στοίχημα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Σχετικά Άρθρα


Αφήστε το σχόλιο σας

*