Ο S&P αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες

0
10
Standard & Poor's headquarters in the financial district of New York on August 6, 2011. The United States' credit rating was cut for the first time ever August 5 when Standard and Poor's lowered it from triple-A to AA+, citing the country's looming deficit burden and weak policy-making process. AFP PHOTO/Stan HONDA (Photo credit should read STAN HONDA/AFP/Getty Images)

 

Κατά δύο βαθμίδες, σε «CCC+» από «CCC-» προηγουμένως, αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας ο οίκος Standard & Poor’s.

Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος αναθεώρησε σε «CCC+» από «CCC-» προηγουμένως την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, ενώ επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «C» της βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας.

προοπτικές και των δύο αξιολογήσεων παραμένουν «σταθερές».
Η ελληνική αναβάθμιση, εξηγεί o S&P, αντανακλά την κατ’ αρχήν συμφωνία για τη λήψη ενός τριετούς δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) αλλά και την εξασφάλιση του δανείου – γέφυρα, ύψους 7,16 δισ. ευρώ.

Κατόπιν αυτής της εξέλιξη, επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος, η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη περιορίζεται κάτω του 50% σε βάθος τριετίας.

Ωστόσο, προειδοποιεί, ο κίνδυνος του Grexit παραμένει υψηλός, ιδίως εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν καταθέσει να εφαρμόσει το φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Πάντως, σύμφωνα με τον S&P, εξαιτίας της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου, η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν θεωρείται πλέον αναπόφευκτη.

Όσον αφορά την οικονομία, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί το 2015 κατά 3%.

«Κλειδί» για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνει ωστόσο ο S&P, αποτελεί το στοίχημα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here