Ο Σημίτης σε συνέδριο για τις προκλήσεις και τις προοπτικές της Ευρώπης

0
10

 

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και δεν αφορούν μόνο την ίδια και τα κράτη – μέλη της, αλλά έχουν επιπτώσεις και στον ευρύτερο κόσμο, όπως και στις μελλοντικές προοπτικές, αναφέρθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε ομιλία του, στην ετήσια συνάντηση του InterAction Council στην Ουαλία.

Τόνισε, ότι παρά τα παγκόσμια προβλήματα που είναι κρίσιμα και απασχολούν άλλες περιοχές του πλανήτη, η πορεία και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ζωτικής σημασίας και αφορά σε μεγάλο βαθμό τις άλλες ηπείρους.

Ο κ. Σημίτης διευκρίνισε ότι δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο η κατάσταση στην Αφρική και τα τεράστια μεταναστευτικά κύματα που οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ούτε τα προβλήματα της Μ. Ανατολής, της Βορειοανατολικής Ασίας και οι συγκρούσεις στην Ουκρανίας αλλά και η κλιματική αλλαγή.

«Ωστόσο», συμπλήρωσε, «το μέλλον της Ευρώπης αφορά όλα αυτά τα προβλήματα με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Γιατί όλα συνδέονται με την εξέλιξη των οικονομικών σχέσεων στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Συνδέονται με τη συνεργασία μεταξύ των κρατών, σε μια εποχή που το παλιό αυτόνομο έθνος δεν έχει πια τις ίδιες δυνατότητες όπως στο παρελθόν».

Ο Κώστας Σημίτης υποστήριξε ότι ένας νέος τύπος συνεργασίας αναπτύσσεται, ο οποίος δεν έχει καμία σύγκριση με τα παλιότερα γνωστά παραδείγματα του φεντεραλισμού των ΗΠΑ ή της Γερμανίας.

Στην ετήσια αυτή συνάντηση στην Ουαλία σχολιάζουν τις διεθνείς εξελίξεις περισσότεροι από είκοσι ηγέτες της παγκόσμιας κοινότητας, πρώην αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Φράντς Βρανίτσκι, ο πρώην πρωθυπουργός του Καναδα Ζάν Κρετιέν και της Ιρλανδίας Μπέρτι ‘Αχερν.

Στη διάρκεια του τριήμερου Φόρουμ, περισσότεροι από 100 μαθητές από ολόκληρη την Ουαλία θα έχουν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα και να συζητήσουν τα παγκόσμια προβλήματα που τέθηκαν κατά τις ομιλίες των ηγετών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here