Ο Σλοβάκος ΥΠΕΞ από την Κρήτη στέλνει μήνυμα εμπιστοσύνης (ΒΙΝΤΕΟ)

0
5

 

Μήνυμα εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισε ασφαλή χώρα, έστειλε από τα Χανιά όπου κάνει διακοπές με την οικογένεια του, ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Ο Σλοβάκος υπουργός, ο οποίος το μεσημέρι συναντήθηκε με δημοσιογράφους στο προξενείο της χώρας του στα Χανιά, μίλησε με θερμά λόγια για τους Κρητικούς, τη φιλοξενία τους, τις φυσικές ομορφιές του τόπου, καθώς και την παραδοσιακή κρητική κουζίνα.

«Η Ελλάδα είναι μία φιλική χώρα. Για μας, στη Σλοβακία, υπάρχει πολύ φιλική αίσθηση όταν μιλάμε για την Ελλάδα. Έχουμε πολλά κοινά, όπως η φιλοξενία. Αισθάνομαι σαν το σπίτι μου εδώ», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, τόνισε: «Η Ελλάδα είναι μία χώρα που μπορεί κανείς να αισθάνεται ασφαλής. Αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Επίσης, ο κ. Λάιτσακ αναφέρθηκε στην αύξηση του αριθμού των τουριστών από τη χώρα του προς την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι και ο ίδιος θα συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ δήλωσε γοητευμένος από τις ομορφιές των Χανίων και την Κρητική κουζίνα.

«Περάσαμε 7 υπέροχες ημέρες και είμαι ευγνώμων στον πρόξενό μας για την οργάνωση της διαμονής μας και όσα μας έδειξε εδώ στην Κρήτη και βεβαίως και για τις Κρητικές γεύσεις που μας έμαθε να δοκιμάσουμε. Η Ελλάδα είναι μία φιλική προς τη Σλοβακία χώρα και υπάρχουν πολλές ομοιότητες, ειδικά στη φιλοξενία, που κάνουν τον επισκέπτη να αισθανθεί πως βρίσκεται στο σπίτι του. Σε δύσκολες στιγμές για όλο τον κόσμο, η Ελλάδα εξακολουθεί και είναι μία ασφαλής χώρα.

Είμαι σίγουρος ότι οι Σλοβάκοι που θα θελήσουν να έρθουν θα είναι ακόμη περισσότεροι και θα συμβάλλω και προσωπικά σε αυτό. Όταν επιστρέφουμε στη Σλοβακία, μας ρωτάνε πως περάσαμε στις διακοπές μας. Φεύγω με τις καλύτερες εντυπώσεις από την Κρήτη και θα προτείνω σε όλους τους συμπατριώτες μου να την επισκεφθούν, όπως βεβαίως και στους Κρητικούς να έρθουν στη χώρα μου”» είπε ο κ.Λάιτσεκ.

Σύμφωνα με στοιχεία τουριστικών πρακτόρων της Σλοβακίας, το 2016 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 70.000 Σλοβάκοι. Από αυτούς, περίπου 25.000 επέλεξαν την Κρήτη, ενώ καθοριστικό ρόλο στην αύξηση του αριθμού των Σλοβάκων τουριστών παίζουν οι τρεις απευθείας πτήσεις την εβδομάδα από τη Μπρατισλάβα στην Αθήνα, με την πληρότητα να φθάνει στο 100%.

Στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Λάιτσακ αναφέρθηκε στις προκλήσεις για την Ευρώπη και κυρίως στο μεταναστευτικό , καθώς αυτή την περίοδο η Σλοβακία προεδρεύει της Ευρωπαικής Ένωσης.

Σε ότι αφορά στην ελληνική οικονομική κρίση, χαρακτήρισε ως επίπονη την περίοδο των μεταρρυθμίσεων και είπε πως επειδή και η Σλοβακία έχει περάσει ανάλογη περίοδο, αισθάνεται αλληλεγγύη.

Ειδική αναφορά έκανε για το μεταναστευτικό επισημαίνοντας τα εξής: «Το θέμα της μετανάστευσης είναι πρόκληση για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και βεβαίως για την Ελλάδα που δέχθηκε πρώτη το μεγάλο αριθμό των προσφύγων. Δουλεύουμε όμως, έχοντας αυτή την περίοδο την προεδρία της Ε.Ε., προκειμένου να βοηθήσουμε ως προς την επίλυση του προβλήματος, με μία κοινά αποδεκτή λύση στην Ε.Ε. Ήδη, έχουν γίνει συναντήσεις στη Μπρατισλάβα και θα ακολουθήσουν και άλλες στο μέλλον, με κυβερνητικά στελέχη από όλα τα κράτη-μέλη. Στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου θα φιλοξενήσουμε τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. και αναμένω το φίλο μου Νίκο Κοτζιά. Στις 16 Σεπτεμβρίου θα φιλοξενήσουμε τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., που για πρώτη φορά θα γίνει μακριά από τις Βρυξέλλες, με μοναδικό θέμα την επόμενη ημέρα της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε

Σε ερώτηση για το γιατί η Σλοβακία δεν έχει πάρει τους μετανάστες που είχε δεσμευτεί, απάντησε πως ενώ ήρθαν στην Ελλάδα κυβερνητικά στελέχη για να πάρουν τους 100 μετανάστες για τους οποίους δεσμεύτηκε η χώρα του, «το πρόβλημα είναι πως δεν θέλουν οι μετανάστες να έρθουν στη Σλοβακία”.

Κατά την παραμονή του στα Χανιά – η οποία έγινε υπό απόλυτη μυστικότητα – ο κ. Λάιτσεκ επισκέφθηκε το Ελαφονήσι, περιοχές της πόλης των Χανίων όπως το Ενετικό Λιμάνι και το Κουμ Καπύ καθώς και το μουσείο στο σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου.

 

Πηγή: flashnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here