Ο Στουρνάρας επιμένει: Χαμηλότερα πλεονάσματα μετά το 2018

0
8

 

Τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα πρέπει να συνδυαστούν με χαμηλότερο στόχο πλεονάσματος, στο 2% μετά το 2018, υπογράμμισε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, παρουσιάζοντας στην Βουλή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την ενδιάμεση νομισματική έκθεση.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι χαμηλότεροι δημοσιονομικοί στόχοι θα βοηθήσουν να μειωθούν οι φόροι που βαραίνουν τους Έλληνες μακροπρόθεσμα.

Σε σχέση με τις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, υπογράμμισε ότι αυτές μπορούν να ανέλθουν στα 3,7 δισ. ευρώ μετά τον Ιούλιο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες, όπως είπε, είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τονίζοντας πάντως ότι υπάρχουν τάσεις επιβράδυνσης.

Σημείωσε πάντως ότι η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών είναι ισχυρή καθώς η συνολική κάλυψη φτάνει το 101% και είναι μια από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, κατά 40% ή κατά 41 δισ. ευρώ σημείωσε, τονίζοντας ότι αυτό θα προέλθει:

-Από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας που θα οδηγήσει επιχειρήσεις σε κερδοφορία και σε ικανότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους.

-Από την επιτυχή ρύθμιση, αναδιάρθρωση δανείων ή και την πώληση δανείων

Η ελληνική οικονομία δέχθηκε πλήγμα από τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και αναμένεται να επιστρέψει σε ανάπτυξη το β’ εξάμηνο, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Προέβλεψε ότι το 2016 αναμένεται ύφεση 0,3%, ενώ το 2017 αναμένεται ανάκαμψη 2,5% και ρυθμός 3% για το 2018.

Προϋπόθεση, υπογράμμισε, είναι η ομαλή εφαρμογή του προγράμματος από την κυβέρνηση και η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.

Παράλληλα, όπως προανήγγειλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε ότι η ελληνική πρόταση για χαλάρωση των capital control υποβλήθηκε στους θεσμούς και είναι έτοιμο και θα ανακοινωθεί, εφόσον λάβει την τελική έγκριση, τις επόμενες ημέρες.

Η σημαντικότερη αλλαγή που επέρχεται είναι η θεσμοθέτηση του νέου χρήματος. Για καταθέσεις που έρχονται μέσω εμβασμάτων από το εξωτερικό το σχέδιο προβλέπει την άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών. Δηλαδή, το νέο χρήμα (σ.σ ελεύθερα κεφάλαια) δεν θα υπόκειται σε κανένα περιορισμό στην ανάληψη μετρητών.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται η πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων για παλαιό χρήμα. Όσοι δηλαδή διατηρούν καταθέσεις θα μπορούν να ζητούν την αποδέσμευση χρημάτων για αποπληρωμή ως και του συνόλου των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Επίσης, προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα υπολογισμού του ποσού ανάληψης για κάθε φυσικό πρόσωπο στις δύο εβδομάδες από μια που ισχύει σήμερα. Δηλαδή αν κάποιος δεν σηκώσει μέσα στην εβδομάδα το ανώτατο όριο των 420 ευρώ να μπορεί στις δύο εβδομάδες να κάνει ανάληψη του διπλάσιου ποσού ( 840 ευρώ).

Τέλος, για τα ελεύθερα κεφάλαια προτείνεται η αύξηση του ποσού ανάληψης από 10% σε 30%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here