Ο Σύριζα κάνει «δώρο» στον Φωτόπουλο δεύτερη θητεία στη ΔΕΗ

0
5
Με χαριστική ρύθμιση η κυβέρνηση προσφέρει και δεύτερη θητεία στο ΔΣ της ΔΕΗ στον γνωστό και μη εξαιρετέο συνδικαλιστή Νίκο Φωτόπουλο. Η τροπολογία «τρύπωσε» σε άσχετο νομοσχέδιο που κύρωνε σύμβαση Ελλάδας -Νέας Ζηλανδίας. Την υπέγραφαν οι βουλευτές του Σύριζα Δημήτρης Δημητριάδης, Γιώργος Καραναστάσης και Ηλίας Παπαηλιού και έγινε δεκτή από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη.
Έτσι, επιτρέπεται και με το νόμο τώρα στον  κ Φωτόπουλο να έχει και δεύτερη θητεία ως εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, καθώς θα μπορεί να επανεκλεγεί στο αξίωμα.
Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι η παλαιότερη ρύθμιση εισήγαγε μεροληπτικό περιορισμό στην ελεύθερη, εκ μέρους των εργαζομένων, εκλογή των αντιπροσώπων τους, που δεν είναι σύμφωνος με την αρχή της αναλογικότητας.
Στην πράξη η παλιά ρύθμιση προέβλεπε μόνο μια θητεία. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ  Γιάννης Βρούτσης μίλησε για «Βουλή-πλυντήριο της ανομίας».

Έντονα αντέδρασε και ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι:«Ξέραμε το αρνάκι Νέας Ζηλανδίας, τώρα έχουμε τις τροπολογίες Νέας Ζηλανδίας», είπε χαρακτηριστικά. Όπως είπε, δεν υπάρχει θέμα περιορισμού του συνδικαλιστικού δικαιώματος εκπροσώπησης των εργαζομένων και πρότεινε στον υπουργό να υιοθετήσει την αντίστοιχη ρύθμιση του  ν.4342/2015 για την ΕΡΤ (αρ. 7 παρ. 6 εδ. γ) με την οποία «η ιδιότητα του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου σε συνδικαλιστικά σωματεία και ενώσεις των εργαζομένων της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε….», πρόταση που δεν έγινε ωστόσο δεκτή.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπο του Σύριζα Σωκράτης Φάμελλος υποστήριξε η ρύθμιση αντιμετωπίζει στρεβλώσεις παλαιότερου νόμου. Το ίδιο ισχυρίστηκε και ο κ. Σπίρτζης, λέγοντας πως ο περιορισμός της μιας θητείας υιοθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και αφορά αποκλειστικά τη ΔΕΗ και τον κ Φωτόπουλο. Τώρα θα ισχύει για τη ΔΕΗ ό,τι στα υπόλοιπα συνδικαλιστικά όργανα, κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here