«Ο Τσίπρας παίζει με τη φωτιά»

0
6

Η Βουλή ενέκρινε την εισήγηση της κυβέρνησης για προσφυγή σε δημοψήφισμα για το σχέδιο των δανειστών, το οποίο δεν υφίσταται πλέον έπειτα από τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup. Σε μια εβδομάδα λοιπόν, τον λόγο έχει ο κυρίαρχος λαός.

Κατά την άποψη του Γερμανού ευρωβουλευτή Μίχαελ Τόϊρερ, από τους Ελευθέρους Δημοκράτες, ένα δημοψήφισμα είναι βασικά κάτι το θετικό για τη δημοκρατία, αλλά σε αυτήν την περίπτωση η χρονική συγκυρία δεν είναι καθόλου ευνοϊκή, καθώς σε λίγες μέρες εκπνέει το πρόγραμμα βοήθειας.

Δύο εναλλακτικές

«Το δημοψήφισμα είναι ασφαλώς ένας καλός δρόμος για τη δημοκρατία», υποστηρίζει ο γερμανός ευρωβουλευτής. «Αλλά η κυβέρνηση Τσίπρα παίζει με τη φωτιά. Γιατί έπρεπε να το είχε κάνειι πολύ νωρίτερα. (…) Είναι σαφές ότι το εκλεγμένο κοινοβούλιο από τον ελληνικό λαό είναι ελεύθερο να πει ότι δεν αποδέχεται του όρους, αλλά από τη δική τους πλευρά και οι δανειστές είναι ελεύθεροι να πουν ότι υπό αυτές τις προϋποθέσεις δεν δίνουν άλλα δάνεια. (…) Νομίζω ότι ο κ. Τσίπρας παρέλειψε να εξηγήσει στο λαό του ότι υπάρχουν μόνο δύο εναλλακτικές: την προσαρμογή της Ελλάδας σε συνθήκες ανταγωνιστικότητας με τη βοήθεια της ευρωζώνης, ή χωρίς τη βοήθεια της ευρωζώνης. Η τελευταία είναι ο χειρότερος δρόμος για τους ανθρώπους στην Ελλάδα».

Ο Μίχαελ Τόϊρερ υποστηρίζει ότι το πραγματικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας συνοψίζεται στο ότι χωρίς δομικές αλλαγές, χωρίς ιδιωτικοποιήσεις, χωρίς τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και χωρίς τον εκσυγχρονισμό της κρατικής μηχανής δεν πρόκειται να ξαναβρεί το δρόμο προς την ανάπτυξη. Αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος κάθε κυβέρνησης και όχι η εμμονή στη διαγραφή παλαιών χρεών, σημειώνει.

«Να προσελκύσει επιχειρηματίες»

Και αναφέρεται ενδεικτικά στις συντάξεις που αντιπροσωπεύουν το 17,5% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 13,2%. Αλλά όταν το 45% των Ελλήνων συνταξιούχων βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας ποιο θα είναι το κέρδος για την ελληνική οικονομία, αν μειωθούν ακόμη πιο πολύ, τον ρωτά η δημοσιογράφος.

«Δεν μπορεί κανείς να δαπανά περισσότερα από όσα εισπράττει», είναι η απάντηση του γερμανού ευρωβουλευτή. «Η ελληνική οικονομία διαθέτει ισχυρό τουριστικό κλάδο που θα πρέπει να αναπτύξει περισσότερο. Και θα πρέπει να προσελκύσει περισσότερες επιχειρήσεις. Άρα, το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν η ελληνική κυβέρνηση δραστηριοποιείται αρκετά για να φέρει επιχειρήσεις και να αναθερμάνει την οικονομία. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει».

 

Πηγή: Deutsche Welle

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here