Ο Τσίπρας δε θα πληρώσει το ΔΝΤ χωρίς θετικό νεύμα του Εurogroup;

0
5

 

 

Σε οριακή στιγμή βρίσκονται οι εξελίξεις με τους δανειστές, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να σκέφτεται ακόμη και το ενδεχόμενο μη πληρωμής των 763 εκατ ευρώ αύριο προς το ΔΝΤ, αν το σημερινό Εurogroup δεν προχωρήσει σε θετική δήλωση για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε να γίνει πιο ελαστική η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα προς την Ελλάδα.

Παρότι ο Γιάννης Βαρουφάκης  είχε δεσμευτεί δημόσια ότι θα πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ, φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός και οι βασικοί συνεργάτες του συζητούν και το αντίθετο, έχοντας επίγνωση ότι τα χρήματα που υπάρχουν στο δημόσιο ταμείο πιθανότατα δεν θα φτάσουν για να πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ και, ταυτόχρονα, οι μισθοί και οι συντάξεις.

 Όπως εκτιμούν, η μη καταβολή της δόσης στην προγραμματισμένη ημερομηνία δεν θεωρείται «χρεοκοπία», με δεδομένο ότι τυπικά η χώρα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει εντός ενός μήνα. Η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει δηλώσει, βέβαια, ότι καμιά αναπτυγμένη χώρα δεν έχει καθυστερήσει ποτέ να πληρώσει και ότι δε θα συμβούλευε να το κάνει η Ελλάδα. Πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι θα αντιδράσουν εξαιρετικά αρνητικά οι διεθνείς αγορές.
Σε αυτό ακριβώς, αλλά από την αντίστροφη, ίσως ποντάρει ο Αλέξης Τσίπρας. Στην υπόθεση, δηλαδή, ότι θα προκληθεί τεράστια αναταραχή στις αγορές, η οποία θα πιέσει τους δανειστές να υποχωρήσουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here