Ο Τσίπρας έχει ένα δρόμο: εκλογές για να πάρει άλλη εντολή

Γιατί ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας να συνεδριάσει η ολομέλεια της Βουλής;

— Για να ενημερώσει τους 300 βουλευτές για το ακριβές σημείο στο οποίο βρίσκεται η διαπραγμάτευση;

— Για να επιχειρήσει να διαμορφώσει συνθήκες συναίνεσης με τα άλλα κόμματα;

— Για να στριμώξει την αντιπολίτευση, ζητώντας να πάρει αρνητική θέση απέναντι στις προτάσεις της άλλης πλευράς;

— Για να ακούσει την αντιπολίτευση να λέει «ναι» σε οποιαδήποτε συμφωνία με τους δανειστές; Άρα, να την ακούσει να αποδέχεται και τα όσα απαράδεκτα προτείνουν τώρα;

Αν η απάντηση είναι κάποιο από τα δυο πρώτα, τότε το ορθό θα ήταν να ζητήσει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Έτσι ώστε να γίνει ουσιαστική συζήτηση και να επιδιωχθεί η εθνική συνεννόηση. Κάθε συζήτηση στη Βουλή έχει κορόνες και τσιτάτα χωρίς σημασία.

Αν η απάντηση είναι το τρίτο σημείο, τότε θα πρόκειται για επιχείρηση υφαρπαγής μιας άνευ ουσίας συναίνεσης στο «όχι» απέναντι στις προτάσεις των δανειστών.
Τι νόημα θα έχει κάτι τέτοιο;
Θα το χρησιμοποιήσει ως όπλο στη διαπραγμάτευση;
Μα τότε θα έπρεπε, κατά μείζονα λόγο, να συνέλθει το συμβούλιο των αρχηγών και να επιδιώξει τη συνεννόηση.

Αν, πάλι, πρόκειται για το τέταρτο -αν, δηλαδή, η συζήτηση γίνεται για να πει η αντιπολίτευση «ναι σε κάθε συμφωνία, ώστε να αποτραπεί η χρεοκοπία», τότε είναι σαφές ότι θα πρόκειται για το πρώτο βήμα προς τη διεξαγωγή προώρων εκλογών.

Από τα πρώτα στάδια της διαπραγμάτευσης του Αλέξη Τσίπρα είχα διατυπώσει την εκτίμηση ότι είναι από εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να υπάρξει συμφωνία και προέβλεπα ότι πιθανότατα θα στηθούν πρόωρες κάλπες. Το υποστήριζα ακόμη και όταν ο πρωθυπουργός έλεγε στον Νίκο Χατζηνικολάου ότι θα προσφύγει σε δημοψήφισμα και όχι σε εκλογές, αν σημειωθεί αδιέξοδο.

Και τότε και τώρα έχω το ίδιο ερώτημα: ποιο θα είναι το εκλογικό δίλημμα που θα θέσει ο πρωθυπουργός;
«Ναι ή όχι στα μέτρα των δανειστών»;
Με τον Σύριζα να λέει «όχι» και την αντιπολίτευση «ναι»;

Ακόμη και αν κερδίσει με συντριπτική διαφορά, ακόμη και αν πάρει 50%, πιστεύει στ’ αλήθεια ότι πρόκειται να υποχωρήσουν οι δανειστές;
Ελπίζω πως όχι, διότι κάτι τέτοιο θα αποδειχθεί μέγιστη αφέλεια και θα οδηγήσει τον τόπο σε περιπέτεια…

Αφελείς έχουν ήδη αποδειχθεί οι προεκλογικές απόψεις ότι θα υποχωρούσε ο Μάριο Ντράγκι και θα επέτρεπε την περαιτέρω έκδοση ελληνικών ομολόγων ή ότι θα χτίζονταν συμμαχίες κόντρα στην Άνγκελα Μέρκελ και την πολιτική της ή ότι θα έκαναν πολλά βήματα πίσω οι πιστωτές, έχοντας να αντιμετωπίσουν μια κυβέρνηση με νωπή λαική εντολή και αντιμνημονιακή πολιτική.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πείσει τους Έλληνες πως έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε. Το πάλεψε στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο και στο πεδίο των συμβολισμών έχει κερδίσει πολλά σε σχέση με την κυβέρνηση Σαμαρά. Ωστόσο στην πράξη δεν άλλαξε ουσιαστικά τίποτα. Οι δανειστές απαιτούν όσα και από τον προηγούμενο πρωθυπουργό -ο λογαριασμός, μάλιστα, καθημερινά αυξάνεται.

Σήμερα μόνος ρεαλιστικός δρόμος μου φαίνονται οι εκλογές, διότι είναι αδύνατο ο Σύριζα να δεχθεί τς απαιτήσεις της (μεταμφιεσμένης σε θεσμούς) τρόικας. Εκλογές, όμως, που θα έχουν ως στόχο μια άλλη λαϊκή εντολή από εκείνη της 25ης Ιανουαρίου. Εντολή για την καλύτερη δυνατή διαπραγμάτευση, χωρίς τις ακραίες και ανεδαφικές -όπως αποδείχθηκε- υποσχέσεις του παρελθόντος.

Ο δρόμος αυτός περνά, βεβαίως, μέσα από το εσωτερικό ξεκαθάρισμα στον Σύριζα. Οι εκλογές με λίστα δίνουν το περιθώριο στον πρωθυπουργό να απαλλαγεί από όσους παραμένουν προσκολημμένοι στην ουτοπία και, τελικά, σπρώχνουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

2 Σχόλια
  1. Ο/Η kalis λέει:

    Λέτε ΑγΑπητέ ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει πείσει όλους τους Έλληνες πως έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε. Λυπάμαι αλλά έχετε λάθος. Δεν μας είπε «Ελληνες θα κάνω ό,τι μπορώ»… Ο άνθρωπος ήταν σαφής μιλώντας για την Ρόδο και το πήδημα… Μας υποσχέθηκε: «Ελληνες θα παίζω τα νταούλια και οι αγορές θα χορεύουν!» Νταούλι παίζει βέβαια… μόνο που αντι για τις αγορές, χορεύουμε εμείς, στριμωγμένοι σε ένα μικρό ταψί

  2. Ο/Η Δέσποινα Α. λέει:

    Κύριε Παναγιωτόπουλε,
    ναι, να γίνουν εκλογές, μαζί σας είμαι, όσο για την ουτοπία, ναι και στην ουτοπία, η ουτοπία είναι η πρόωρη αλήθεια. Να μην ξεχνάμε όμως και τους προηγούμενους, δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που εφημεύρευαν. Κυρίως όμως πρέπει και εμείς να αλλάξουμε, όχι μόνο το εσωτερικό του Σύριζα. Εμείς οι ψηφοφόροι, τι θέλουμε, με ποια κριτήρια επιλέγουμε, με ποια διαλλεκτική τα απαιτούμε, αν κάνουμε και εμείς την αυτοκριτική μας, ναι να αλλάξουμε, προς ποια κατεύθυνση όμως; Μιας Ευρώπης των λαών, της ισονομίας, των ίσων ευκαιριών, της ανάπτυξης, του πολιτισμού; Ποια Ευρώπη γνωρίζουμε; Ποια Ευρώπη επιθυμούμε; Των τραπεζών; Της ανισότητας και την αλαζονείας; Οι πολίτες είναι στα κάγκελα, στα όρια της φτώχειας ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, απελπισμένοι, θυμωμένοι πολίτες, νομίζω πως αξίζουμε κάτι καλύτερο από αυτό που μας πουλάνε οι Ευρωπαίοι, δηλαδή ο έξής ένας: Οι γερμανοί. Ναι, να γίνουν εκλογές, μαζί σας.
    Παρακολουθώ με προσοχή κάποιους συναδέλφους σας. Τόση χαρά που δεν μπορούν να την κρύψουν. Τόση χαρά…


Αφήστε το σχόλιο σας

*

code