Ο Τσίπρας με το… βλέμμα στη Σύνοδο των χωρών του Νότου

0
5

 

Σύνοδο Κορυφής των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου στην Αθήνα και πιθανότατα στις 9 Σεπτεμβρίου επιδιώκει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου, όπως αναφέρουν πηγές στο περιβάλλον του, να καταφέρει να δημιουργήσει ατζέντα διαφορετική από τη σκληρή γραμμή που εκφράζουν χώρες εντός της Ένωσης.

Κύριος στόχος του Αλέξη Τσίπρα, να διεκδικήσει χαλάρωση της λιτότητας και «ευελιξία» στις απαιτήσεις για πλεονάσματα, ώστε να έχει περιθώρια βελτιωτικών παρεμβάσεων στα θέματα της καθημερινότητας.

Ματέο Ρέντσι, Φρανσουά Ολάντ, Mαριάνο Ραχόι και Αντόνιο Κόστα αναμένεται να βρεθούν στην Αθήνα, συμμετέχοντας στη Σύνοδο των Νοτίων, για να ανοίξουν τη συζήτηση περί ευελιξίας και να ζητήσουν η Ευρώπη να ρίξει όλο της το βάρος στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

Είναι άλλωστε οι χώρες που οι κοινωνίες τους δέχτηκαν τη μεγαλύτερη πίεση από το πείραμα της σκληρής λιτότητας, μαστίζονται από κρίση δημόσιου χρέους, ενώ σηκώνουν συνολικά το ευρωπαϊκό βάρος σε προσφυγικό και μεταναστευτικό, την ώρα που οι κεντρικές και βόρειες χώρες είτε κλείνουν τα σύνορα, είτε «σφυρίζουν αδιάφορα», αρνούμενες να δεχτούν αναλογικά πρόσφυγες στο έδαφός τους.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει τη στενότερη συνεργασία των χωρών του Νότου και καλοβλέπει την ιδέα συγκρότησής τους σε πόλο εντός της ΕΕ, που θα διεκδικήσει τη δημιουργία «χώρου» για την άσκηση πολιτικών στον αντίποδα της λιτότητας. Ως πόλος, άλλωστε, λειτούργησαν και οι χώρες του Βίσεγκραντ, ακολουθώντας σκληρή γραμμή στο προσφυγικό.

Οι σχετικές συζητήσεις έγιναν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής με τον Ματέο Ρέντσι και τον Φρανσουά Ολάντ, ενώ θα συνεχιστούν και κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρώμη, όπου θα μεταβεί για να συμμετάσχει στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here