Ο Τσίπρας υποχώρησε και περιμένει στη γωνία Ζωή, Λαφαζάνη, Καμμένο

1
5
Ο Αλέξης Τσίρπας φθάνει στην Βουλή μα τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Την διαρκή επιτροπή οικονομικών υποθέσεων και η ειδική διαρκή επιτροπή ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής ενημέρωσε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για θέματα οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Olli Rehn ( Ολι Ρεν ), Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010.

Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε τη μεγάλη απόφαση να συμβιβαστεί με τους δανειστές, αντιλαμβανόμενος ότι ο χρόνος εξαντλήθηκε και η χώρα θα χρεοκοπήσει την 1η Ιουλίου -βάρος που δεν άντεχαν οι ώμοι του, σε καμιά περίπτωση.

Η τελική του υποχώρηση, που άνοιξε τον δρόμο για τη συμφωνία, ήταν η αύξηση των μέτρων κατά 700 εκατομμύρια ευρώ για φέτος. Έτσι, το δικό του «πακέτο» ανεβαίνει στα 2,7 δις για το 2015 και 7,9 δισ έως το τέλος του 2016.

Για να έχουμε πλήρη εικόνα πρέπει να θυμηθούμε ότι οι δανειστές απαιτούσαν από την κυβέρνηση Σαμαρά μέτρα 2,2 δισ για φέτος και η ελληνική αντιπρόταση που δεν δέχθηκαν -μέσω του email Χαρδούβελη- ήταν μόνο 980 εκατομμύρια. Συνολικά, λοιπόν, θα πληρώσουμε έως το τον Δεκέμβριο 500 εκατομμύρια παραπάνω σε μέτρα.

Ο πρωθυπουργός το δέχθηκε, όπως δέχθηκε να παραβιάσει και  την «κατακόκκινη» γραμμή, που είχε θέσει, για οριστική διευθέτηση του δημόσιου χρέους. Το έκανε γνωρίζοντας ότι θα έχει προβλήματα με την «Αριστερή Πλατφόρμα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη -και όχι μόνο. Αντελήφθη, όμως, ότι οι δυσμενέστατοι συσχετισμοί δεν του επέτρεπαν να επιμείνει.

Και πώς αλλιώς, όταν η Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «λεπτομέρεια» το ζήτημα αυτό, ενώ και ο Φρανσουά Ολάντ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να συζητηθεί μόνο αφού ψηφιστούν τα μέτρα και οι εφαρμοστικοί νόμοι από την ελληνική Βουλή;

Στην πραγματικότητα ο Αλέξης Τσίπρας κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να κερδίσει τίποτα περισσότερο. Άλλωστε, η μεγάλη υποχώρηση των δανειστών είχε ήδη γίνει με την αποδοχή της μείωσης των πλεονασμάτων από 3% σε 1% για φέτος και 2% για του χρόνου αντί για 4,5%. Στις…καθυστερήσεις το μόνο που κατάφερε ήταν να ρίξει στην πλάτη των επιχειρήσεων το μεγάλο κόστος και να να μη μειώσει τις συντάξεις, παρά μόνο εμμέσως με την αύξηση των εισφορών.

Πιστεύει ότι η τελική συμφωνία, εφόσον δεν υπάρξουν κακά νέα από την τρόικα την τελευταία στιγμή, είναι πολιτικά υπερασπίσιμη και αποτελεί ευκαιρία ξεκαθαρίσματος του τοπίου και μέσα στον Σύριζα. Προτίμησε, δηλαδή, αντί να τα σπάσει με τους δανειστές και να πάει σε εκλογές με τη χώρα χρεοκοπημένη, να προχωρήσει σε επώδυνο συμβιβασμό μεταφέροντας στους βουλευτές του Σύριζα -και στους ΑΝΕΛ- το βάρος της ενδεχόμενης πτώσης της κυβέρνησης στη Βουλή.

Αν υπάρξουν τρανταχτές διαφοροποιήσεις στη Βουλή -από την ομάδα Λαφαζάνη, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και άλλους- ή αν ο Πάνος Καμμένος καταψηφίσει τη συμφωνία, λόγω ΦΠΑ στα νησιά, τότε θα προσφύγει αμέσως σε εκλογές, υπερασπιζόμενος τη συμφωνία. Με το όπλο της «λίστας» στα χέρια θα ξεκαθαρίσει την κατάσταση μέσα στον Σύριζα, πετώντας έξω όλους τους «ενοχλητικούς».
Όσο για την αντιπολίτευση, φαίνεται να εκτιμά ότι θα έχει ουσιαστικά αφοπλιστεί.

Πολιτικά, έτσι έχουν τα πράγματα. Οικονομικά και κοινωνικά, είναι βέβαιο ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα. Η αγοραστική δυνατότητα των Ελλήνων θα μειωθεί ακόμη περισσότερο και η ανεργία είναι πιθανό να αυξηθεί κι άλλο με την άνοδο της φορολογίας στις επιχειρήσεις και την έκτακτη εισφορά στις υψηλά κερδοφόρες…

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΠΛΟΦΑ?

  Εχθές πρότεινε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δια υπογραφής Τσίπρα μέτρα 8 δις προς τους δανειστές για επίτευξη της πολυπόθητης (βάση των δημοσκοπήσεων) από τον Ελληνικό λαό συμφωνίας προκειμένου η Ελλάς να παραμείνει στην ευρωζώνη και στο ευρώ.
  Το Μαξίμου παραδέχτηκε ότι πρόκειται για σκληρά μέτρα.
  Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να διαχωρίζουν θέσεις αρνούμενοι να υπογράψουν μια τέτοια συμφωνία. Το ίδιο και αυτοί των ΑΝΕΛ.
  Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι αυτά τα μέτρα δεν φτάνουν, χρειάζονται περισσότερα.
  Οι θεσμοί ζήτησαν πρωτίστως να περάσει η όποια συμφωνία από την Βουλή (ενδεχομένως και σκληρότερη) και μετά να υπογραφεί από αυτούς.
  Όπως αναμενόταν η άνω συμφωνία προκάλεσε σοκ στην κοινή γνώμη.
  Και εδώ αρχίζει όλο το παιχνίδι.
  Το μόνο κόμμα που θα ψηφίσει την όποια συμφωνία τελικά έλθει είναι το Ποτάμι
  Τα μόνα κόμματα που δεν θα ψηφίσουν καμμία συμφωνία ειναι το ΚΚΕ και η ΧΑ
  Αυτά είναι τα μόνα δεδομένα.
  Αν ο Τσίπρας δεν θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας και υπονομεύσει έντεχνα την όποια συμφωνία λέγοντας ότι ουτε εμείς την θέλουμε αλλά μας ανάγκασαν εκβιαστικά να την δεχτούμε για να παραμείνουμε στο ευρώ και πάρει την απόφαση πάνω του τότε είναι πολύ πιθανό η συμφωνία να μην περάσει από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

  Αυτό θα έχει 2 αποτελέσματα
  Σενάριο 1ο
  Η συμφωνία ψηφίζεται από ΝΔ ΠΑΣΟΚ Ποτάμι αλλά όχι από τους 151
  Ο Τσίπρας προκηρύσσει εκλογές (αφού υποτίθεται έχασε τη δεδηλωμένη) με σύνθημα εμείς τέτοιες συμφωνίες δεν ψηφίζουμε μένουμε πιστοί στα όσα έχουμε πει και αφού οι εταίροι δεν δέχονται συμβιβασμό και προκειμένου να μας εξαφανίσουν καλύτερα η ρίξη. Αν θέλετε τέτοιες συμφωνίες ψηφίστε αυτούς που την ψήφισαν,. Η πιθανότητα να ξανακερδίσει τς εκλογές με την δυναμική που έχει ακόμη είναι μεγάλη, να μπορεί πλέον να πάει σε ρίξη με τους δανειστές και να εξαφανίσει από τον πολιτικο χάρτη όλους τους Σαμαροβενιζελοθωδοράκηδες.

  Σενάριο 2ο
  Την συμφωνία την ψηφίζει μόνο το ποτάμι
  Δεν κάνει εκλογές ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης (αφού οι Αδώνιδες θα τσιρίζουν για απώλεια δεδηλωμένης) και φυσικά την παίρνει και προχωράει σε ρίξη πλέον, έχοντας σαν επιχείρημα ότι το σύνολο σχεδον του κοινοβουλίου (άρα και ο λαός) αρνείται τέτοια συμφωνία.

  Σε κάθε περίπτωση ο Τσίπρας μπορεί να φέρει σε τέτοιο αδιέξοδο όλους τους μνημονιακούς αντιπάλους του αλλά και τους δανειστές μας.
  Τότε πραγματικά μπορούμε να μιλήσουμε για ζουρνάδες και πεντοζάλη
  Αν τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι τότε δυστυχώς παίζει και ένα 3ο σενάριο πολύ πιο δραματικό http://www.stontoixo.com/2015/06/blog-post_23.html

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here