Ο Τσίπρας ζητά αμέσως λεφτά και νέο Πρόγραμμα έως 31 Ιουλίου

1
7

Προ του κινδύνου άτακτης χρεοκοπίας της χώρας στις 20 Ιουλίου, όταν πρέπει να πληρωθεί στην ΕΚΤ ομόλογο 3,5 δισ ευρώ, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε στροφή και ζήτησε ρύθμιση έως το τέλος του μήνα με αντίστοιχη χρηματοδότηση, στη Σύνοδο Κορυφής. Δεσμεύτηκε δε ότι στο διάστημα αυτό θα συμπράξει στην προετοιμασία μιας «μεγάλης βιώσιμης συμφωνίας».

Προφανώς θα υπάρξουν μέτρα για τη μικρή, ενδιάμεση συμφωνία -και μένει να διευκρινιστεί τι ύψος θα έχουν και σε τι ακριβώς θα αναφέρονται. Όσο δε για τη μεγάλη συμφωνία, στην πραγματικότητα πρόκειται για δάνειο πάνω από 30 δισ ευρώ από τον ESM, για την επόμενη διετία -μιας που η χώρα δε θα μπορεί να βγει στις αγορές.

Το ερώτημα είναι: δεν θα περιλαμβάνει μνημονιακούς όρους και αυστηρούς ελέγχους το νέο μεγάλο Πρόγραμμα; 

Διαβάστε τι λέει το non paper του Μαξίμου:

1.Η ελληνική κυβέρνηση αύριο θα παρουσιάσει το «κοινό έδαφος» για μια βιώσιμη συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών.

2. Στην τετραμερή [Τσίπρας, Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ] συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα.

3. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι ρύθμιση μέχρι το τέλος του μήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν «ακούμε» και άλλες προτάσεις σύντομου χρόνου, προκειμένου στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η «μεγάλη βιώσιμη συμφωνία».

3. Αύριο συνέρχεται, με teleconference, το Eurogroup προκειμένου να εξετάσει το «κοινό έδαφος»

Αργά το απόγευμα πληροφορίες ανέφεραν πως η ελληνική κυβέρνηση έστειλε την επιστολή του αιτήματος για ένταξη στον ESM για 18 μήνες και για τη συμφωνία-γέφυρα μέχρι το τέλος του μήνα. Ζητούμενο να συμφωνήσουμε στο πρόγραμμα-γέφυρα για να ομαλοποιηθούν οι τράπεζες και να συνεχίσουν οι συζητήσεις για το συνολικό πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί μέσω ESM.

Πληροφορία που ανέφερε και ο Πίτερ Σπίγκελ των FT.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. «Συμπράξει»; What is «συμπράξει»? Καλά, έχω την εντύπωση ότι ο κολλητός ψάχνει για μαλάκες… Κάποιος να του πεί ότι κορόιδα δεν υπάρχουν πλέον…Ηello!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here