Ο Βαρουφάκης θα συναντήσει τον Ομπάμα στην Ουασινγκτον

0
3

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναμένεται να είναι ο πρώτος υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα που θα συναντήσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπαμα.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» στην ηλεκτρονική της έκδοση, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, ο οποίος θα βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναμένεται να μεταβεί στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη για να παραστεί στην καθιερωμένη τελετή για τον εορτασμό της Ελληνικής Ανεξαρτησίας που θα φιλοξενήσει ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Εξαιτίας του βεβαρημένου προγράμματος του Ομπάμα, η φετινή εκδήλωση διοργανώνεται στις 16 Απριλίου.

Το Brookings άλλαξε την ώρα της ομιλίας του Βαρουφάκη για να γίνει η συνάντηση με τον Ομπάμα

Ο  Βαρουφάκης θα μιλήσει την Πέμπτη στο ίδρυμα Brookings. Οπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της «Καθημερινής», είναι χαρακτηριστικό ότι η ομιλία του ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την ίδια ώρα που θα λαμβάνει χώρα η τελετή στον Λευκό Οίκο, αλλά το Brookings ανακοίνωσε ότι τελικά θα πραγματοποιηθεί μιάμιση ώρα νωρίτερα -ακριβώς μετά την ομιλία του Γερμανού ομολόγου του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον οποίο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συναντηθούν- και έτσι δεν υπάρχει κώλυμα για τη μετάβασή του και στον Λευκό Οίκο το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Ο Βαρουφάκης αναμένεται να εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση και να έχει την ευκαιρία μιας ολιγόλεπτης συνομιλίας με τον Πρόεδρο Ομπάμα και τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν, σε μια κρίσιμη συγκυρία για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους θεσμούς. Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος την ομογένεια θα εκπροσωπήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος.

Ο Βαρουφάκης μιλά μετά τον Σόιμπλε

Στο Brookings, ο κ. Σόιμπλε θα μιλήσει για το «σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται η ευρωπαϊκή οικονομία», ενώ ο κ. Βαρουφάκης αμέσως μετά, για την «ελληνική οικονομία και τους παγκόσμιους εταίρους της».

Οι εμφανίσεις είναι χωριστές, αλλά το γεγονός ότι η μία θα ακολουθήσει την άλλη εκ των πραγμάτων τούς προσδίδει τη διάσταση ενός ιδιότυπου «ντιμπέιτ» σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική γενικότερα, αλλά και το ελληνικό ζήτημα ειδικότερα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here