Ο Βενιζέλος δεν είναι οικονομολόγος. Ε και;

27
81

Με ρώτησαν πολλοί αυτές τις μέρες: Ο Βενιζέλος, ως γνωστόν, είναι καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου. Δεν είναι οικονομολόγος. Πώς θα τα βγάλει πέρα, σ’αυτή τη φοβερή οικονομική συγκυρία, με την Ελλάδα να βρίσκεται μερικά εκατοστά πριν από την άβυσσο της χρεοκοπίας; Απάντησα, σε όλους, με μια μνημειώδη φράση του διαπρεπούς καθηγητή στα Οικονομικά, Αδαμάντιου Πεπελάση: «Είναι σημαντικό να είσαι καλός  οικονομολόγος, αν σου δίνουν το υπουργείο Οικονομικών σε μια κυβέρνηση. Αν ξέρεις και λίγα οικονομικά, δεν πειράζει»!

Δεν τη θυμόμουν αυτή τη φράση, μολονότι με τον Πεπελάση, που είναι ξεχωριστός φίλος μου, μιλάμε κάθε μέρα, εδώ και δεκαετίες. Μου τη θύμισε ο συνάδελφος Γιώργος Λακόπουλος, που την ανέφερε στις «Προεκτάσεις» του στα «ΝΕΑ» τις 21ης Ιουνίου. Και  γέλασα πολύ. Γιατί απομυθοποιεί τον ρόλο των οικονομολόγων  σε μια κυβέρνηση. Στις γνώσεις των οποίων οικονομολόγων δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα.  (Αρκετοί τους θεωρούν σχεδόν ως «μάγους της φυλής!)

Κανεις δεν αμφισβητεί ότι γνωρίζουν το αντικείμενο τους, που δεν το γνωρίζει, ασφαλώς, ένας συνταγματολόγος ή ένας ψυχίατρος. Αλλά, νομίζω, ότι ο υπουργός Οικονομικών κρίνεται στην πράξη.  Δεν ανεβαίνει στον υπουργικό θώκο για να αναπτύσσει θεωρίες και να δίνει συνεντεύξεις. Και τα παραδείγματα σπουδαίων οικονομολόγων που απέτυχαν ως υπουργοί Οικονομικών, είναι πάμπολλα. Και  όχι μόνο στην Ελλάδα. Αλλά σε ολόκληρη την υφήλιο.

Να πάρουμε, όμως, την Ελλάδα, μια και το ‘φερε η κουβέντα: ο Παπακωνσταντίνου είναι οικονομολόγος. Απέτυχε, όμως και ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών με τα μέτρα που έπαιρνε, κάθε τόσο. Γι’ αυτόν πανάκεια ήταν  οι οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων. Αποτέλεσμα; Οι μισοί -και παραπάνω-  Έλληνες, έχασαν ένα πολύ μεγάλο μέρος της αγοραστικής τους δύναμης, η αγορά στέγνωσε, τα έσοδα από τη φορολογία μειώθηκαν αισθητά.

Μου έλεγαν, οικονομολόγοι, έμποροι, βιοτέχνες, δημοσιογράφοι, πολιτικοί: «Μπορεί ο Παπακωνσταντίνου να είναι καλός. Αν είναι. Αλλά δεν είναι  «κωλοπετσωμένος». Όφειλε, να έχει πάρει δίπλα του, μερικούς ανθρώπους της πιάτσας. Να του δίνανε συμβουλές περί του πρακτέου. Με θεωρίες δεν βάφονται αυγά». Τα ίδια μου έλεγαν οι συνομιλητές μου και για τον Αλογοσκούφη.

Από την άλλη μεριά: οικονομολόγος  δημιούργησε το οικονομικό θαύμα της  σημερινής Τουρκίας. Αλλά οικονομολόγοι και, μάλιστα, διεθνούς φήμης περιστοίχιζαν  και περιστοιχίζουν τον Έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στον Παπακωνσταντίνου και έφτασε, προ δεκαημέρου, στο «νυν και αεί» , ζητώντας συναίνεση από τον Σαμαρά.

Με όλα αυτά που γράφω, δεν ισχυρίζομαι ότι ο συνταγματολόγος Βενιζέλος θα μπορέσει να νικήσει την ελληνική οικονομική κρίση. Πιστεύω, όμως, ότι θα παλέψει. Χωρίς αλαζονικό ύφος και με «πλησίασμα» στον κόσμο που υποφέρει. Στον κόσμο, αυτό θα πρέπει να αναζητήσει συμμάχους. Κάτι που δεν έκανε ο Παπακωνσταντίνου. Και  αυτό, ασφαλώς, τον ζημίωσε.

Τα πράγματα, πάντως, είναι και δύσκολα και κρίσιμα. Ενδεχομένως, με τον Βενιζέλο, να υπάρξει ένα ίχνος βελτίωσης. Πολλοί, πιστεύουν ότι οι οικονομολόγοι δεν είναι καν επιστήμονες. Η οικονομική επιστήμη, δεν είναι καν επιστήμη. Κοινή λογική χρειάζεται. Και όσφρηση. Και εκμετάλλευση των ευκαιριών, που κάθε φορά δίνονται. Και, πάνω απ’ όλα, πολιτική εξυπνάδα.

Ίσως…

27 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΕ,
  ΠΡΕΠΕΙ ΠΙΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ, ΟΣΟ ΣΚΛΗΡΑ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ, ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΗΣΘΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ! ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΣΗΜΕΙΟ, ΠΟΥ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΕΠΟΝ ΓΕΝΕΣΘΑΙ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΧΑΙΔΕΥΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΙΑ…. ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΤΟΥΣ!
  ΤΟ ΕΧΕΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;
  ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΥΤΟ! ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΙΝΥΓΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΠΟΥ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΤΑΞΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΤΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ!!!!

 2. Κατ’αρχάς ποιος είπε ότι όλοι οι οικονομολόγοι είναι ένα και το αυτό; Όπως σε κάθε ακαδημαϊκό ή ακόμα και καλλιτεχνικό χώρο, υπάρχουν σχολές και σχολές. Η σχολή που αντιπροσωπεύει ο κος Παπακωνσταντίνου φαλήρισε το 2008. Δεν είναι λογικό οι αντιλήψεις αυτές να μην έχουν πλέον πρακτική εφαρμογή; Από την άλλη αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι ο καθένας μπορεί να αναλάβει αυτά τα καθήκοντα και να επιτύχει κιόλας. Αντιθέτως είναι πολύ εύκολο να υποθέσει κανείς ότι ο κος. Μπένυ, απλά ακολουθεί οδηγίες κ ότι δεν είναι ικανός να χαράξει οικονομική πολιτική. Βρίσκω αστεία και ασόβαρα αυτά που λέτε κε. Παπαδόπουλε.

  Σε χθεσινό άρθρο αθηναϊκής εφημερίδας, συγκρίθηκαν τα τουρκικά κυβερνητικά πόστα με τα ελληνικά σε επίπεδο εθνικών κυβερνήσεων. Στην Τουρκία οι υπουργοί είναι overqualified για τα πόστα τους. Ο καθένας έχει 2 και 3 πτυχία ακριβώς πάνω στο αντικείμενό του, ενώ η δική μας είναι ό,τι να’ναι. Να υπενθυμίσω ότι η Τουρκία επί εποχής Ερντογάν, έστειλε το ΔΝΤ σπίτι του και τώρα γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη.

  Μήπως τελικά κε. Παπαδόπουλε θα έπρεπε να μιλάτε για ακριβώς το αντίθετο πράγμα; Και όχι μόνο για τον Μπένυ αλλά για όλη την κυβέρνηση;

 3. Μα κύριε Παπαδόπουλε, έχετε πραγματικά την εντύπωση ότι στο τιμόνι της λήψης των αποφάσεων βρίσκεται ο Βενιζέλος και γενικά η κυβέρνηση;
  Μα ο ίδιος ο Βενιζέλος ομολογεί από το βήμα της Βουλής ότι «τα μέτρα είναι άδικα και σκληρά» αλλά μας τα επιβάλλει η Τρόικα και η κυβέρνηση υπακούει και δεν μπορεί να πράξει διαφορετικά.
  Δεν αποφασίζει πλέον η εκλεγμένη κυβέρνηση κε Παπαδόπουλε, ενώ και η εκλεγμένη Βουλή πιέζεται με ανοιχτό εκβιασμό να ψηφίσει αντίθετα από τη συνείδησή της.
  Τίθεται άμεσα θέμα λαϊκής κυριαρχίας, που είναι το θεμέλιο του Συντάγματος. Αυτό δεν το βλέπει ο συνταγματολόγος Βενιζέλος;;

 4. Ο ανθρωπος που δημιουργησε τον νομο περι ευθυνης υπουργων και εθεσε ολους αυτους που κατεκλεψαν το δημοσιο χρημα στο απυροβλητο καλειται τωρα να «σωσει» την ελληνικη οικονομια.Ενας πολιτικος ο οποιος απο οποιο υπουργειο κι αν περασε αφησε αρνητικο εργο (θυμηθειτε μονο τον δασοκτονο νομο π.χ.).
  Γιατι δεν δεχονται να γινει λογιστικος ελεγχος και να δουμε ποιοι και πως δημιουργησαν το χρεος?Πως θα αποδωθουν ευθηνες?Δεν πρεπει να τιμωρηθουν οι παρανομουντες?Ειναι δυνατον να μην εχει μπει ουτε ενας φυλακη (ακομη και οι ευρωπαιοι εταιροι μας απορουν με αυτο)?
  Το προβλημα με το μεσοπροθεσμο και το μνημονιο δεν ειναι οτι μας βαζουν σε στερησεις και ταλαιπωριες.Το προβλημα ειναι οτι δεν δινουν καμια προοπτικη,δεν δινουν κανενα στοιχειο οτι αποτελουν την λυση.Οι φωνες ανα τον κοσμο που υποστηριζουν οτι το μνημονιο δεν θα σωσει την κατασταση πληθαινουν συνεχως και μαλιστα απο ολο και πιο επισημα χειλη.
  Ειμαι ελευθερος επαγγελματιας και μετα βιας κραταω την επιχειρηση μου ανοιχτη τον τελευταιο χρονο.Ειμαι σιγουρος οτι σε περιπου ενα χρονο θα αναγκαστω να την κλεισω οπως τοσοι και τοσοι αλλοι καθως τα χρηματα που ειχα αποταμιευσει για τις δυσκολες μερες συντομα τελειωνουν.Και να πεις οτι τους ψηφισα ποτε κομματια να γινοταν….
  ΥΓ1. @ Σφακιανακη Γιαννα :Διαβαστε λιγο ιστορια δεν κανει κακο 😉
  ΥΓ2.Κυριε Παπαδοπουλε με καθε σεβασμο περιμενα κατι καλυτερο απο εσας…

 5. Καλημέρα σε όλους. Αρχικά να ξεκαθαρίσω πως πιστεύω στη συνευθύνη όλων μας απέναντι στο σημερινο momentum (που λέει και ο Αλέξης Σπυρόπουλός) . Συνευθύνη όμως δε σημαίνει απαραίτητα ίσο ποσοστό ευθύνης . Αυτό για να συμπηρώσουμε τα λεγόμενα του Α΄ Αντιπροέδρου (μαζί τα φάγαμε) αλλά και και των συνελλήνων (?) μας που λένε (μαζί τα φάγατε) . Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι ,…… αλλά βρωμάει ολόκληρο. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας , με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Πειραιά στη διοίκηση επιχειρήσεων. Συμφωνώ πως στα οικονομικά (όπως και σε κάθε τομέα της καθημερινότητας ) απαρχή όλων είναι η κοινή λογική. Πι.Πι.Νι .- (Παλαιός Παγκόσμιος Νόμος) Όλοι όσοι διαβάζετε τώρα , έχετε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Μάλιστα. Ανοίξτε λοιπόν Το EXEL βάλτε τον τύπο στις οικονομικές συναρτήσεις της αποπληρωμής Δανείου . Με 350.000.000.000 χρέος ,δηλαδή δανεισθέν ποσό, και μέσο επιτόκιο 5% (που είναι παραπάνω ) και με την προυπόθεση πως κάθε χρόνο αποταμιεύουμε 19.000.000.000 (που στην πραγματικότητα μπαίνουμε και μέσα περι τα 20 δις) χρειαζόμαστε 50 χρόνια για να το αποπληρώσουμε. Άρα μηδενισμός του χρέους ως προοπτική δεν υφίσταται για μας. Κι όμως κύριε Παπαδόπουλε δεν έχει βγει κανένας σε τόσα Μ.Μ.Ε τόσους μήνες να το πει ή να το γράψει. Συμφωνώ μαζί σας πως χρειάζονται άνθρωποι της πιάτσας ώς σύμβουλοι. Αλλά έχω την εντύπωση πως κι αυτοί το ξέρουν . Απλά δεν τους ενδιαφέρει να το εφαρμόσουν. Προφανώς έχουν άλλους σκοπούς , όπως και ‘μεις (ως Έλληνες) είχαμε άλλους σκοπούς όταν πιστέψαμε το «Λεφτά Υπάρχουν» . (ο πρώτος πληθυντικός είναι αλληλεγγύης και όχι κυριολεκτικός!) . Ευχαριστώ για το χρόνο και το χώρο. Καλησπέρα σας.

 6. Δεν υπάρχει σωτηρία κ. Παπαδόπουλε με ανθρώπους που ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΙ, δυστυχώς για εμάς, η κυβερνηση ΓΑΠ, παρ΄όλο που δεν την ψήφισα γιατί πιστεύα ότι είναι γενικώς ανεπαρκής, ευχόμουν ολόψυχα να πετύχει, δυστυχώς επιβαιώθηκα για το «λίγο» των κρατούντων. Μην το ψάχνετε είναι θέμα ανεπάρκειας,δεν είναι αρκετά ικανοί για αυτό που καλούνται να κάνουν Δυστυχώς για εμάς.
  Ανφέρεται ΕΝΑ πράγμα σωστό που πέτυχαν??? Γιατί εγώ δεν βλεπω, ειλικρινά δεν ξέρω εαν ζούνε καν σε αυτή την χώρα, ότι έκαναν έφερε ώς αποτέλεσμα ΑΚΡΙΒΩΣ το αντίθετο από αυτό που προσδοκούσαν, Αυξησαν την βενζίνη για να εισπραξουν, πήραν λιγότερα απ΄ότι έπαιρναν, αυξησαν τα τέλη κυκλοφορίας πήραν τις πινακίδες στο χέρι, έβαλαν το μέτρο των αποδείξεων εκεί έγινε το μεγάλο ανεκδότο.Τι να πρωτοπιάσεις τι να πρωτοθυμηθείς, Ε όλα αυτά δεν τα ψήφιζε ο κ. Βενιζέλος??? ή μήπως «τρεμοχουχουλιαζε» για την θεσούλα του στο ΠΑΣΟΚ για αυτό και τα ψήφιζε, δύο τινά μπορεί να έχουν συμβεί, ή δεν είναι ικανός να κρίνει σωστά ή δεν μπορούσε να σηκώσει ανάστημα στον ΓΑΠ. Τι να διαλέξω??? Αυτά λέει ο κοινός νους, που κοντεύουμε να ξεχάσουμε. Η συνεβαινε το άλλο σιγά σιγά μάζι με τον κυκλο του «προνιζε» την καρέκλα του ΓΑΠ, αδιαφορώντας για την τύχη μας, Ε πέστε μου σε τι να «επενδύσω» για την επιτυχία του, ΕΥΧΟΜΑΙ από «καρδιάς» να ‘εχω κανει λάθος εκτίμηση.

 7. Κύριε Παπαδόπουλε σας εκτιμώ πάρα πολύ για τα όμορφα τραγούδια που έχετε γράψει.
  Όμως περίμενα από εσάς , καθώς και από άλλους ανθρώπους της τέχνης που δείχνουν απαθείς στα τόσο σκληρά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, τα οποία δέν οδηγούν πουθενά παρά μόνο στην εξαθλίωση της μεσαίας τάξης , να αντιδράσετε και να πάρετε το μέρος του λαού, γιατί στο λαό χρωστάτε αυτό που είστε σήμερα. Άλλωστε, όπως έχω διαβάσει και στα βιβλία σας, περάσατε δύσκολα παιδικά χρόνια και γνωρίζετε καλά τι σημαίνει φτώχεια.
  Αλήθεια πως κρίνετε τις δράσεις του παλιού σας φίλου Μίκη Θεοδωράκη;

 8. τοσο μελανι για να μας πεις οι ο Παπ ηταν αχρηστος ενω ο Βενιζελος θα φερει το φως το αληθινο…
  συνταξη ποτε με το καλο?

 9. Επειδή δεν βλέπουμε την οικονομία ως επιστήμη έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Και όχι μόνο αυτή, σε κάθε υπουργείο κατά την γνώμη μου οφείλουμε να έχουμε κάποιον άνθρωπο που έχει ασχοληθεί σοβαρά με το αντικείμενο του υπουργείου του. Και όχι ο περισσότερο (άσχετος με το αντικείμενο) αρεστός στον κόσμο, και στο εκατέρωθεν κόμμα, διότι έχει κάνει την περισσότερη «δουλεία» προεκλογικά. Τούτες οι νοοτροπίες μας έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση. Κρίση κουλτούρας περνάμε….

 10. Κυριε Παπαδοπουλε ο Μπενι πηγε στο Οικονομικων γιατι η χωρα χρειαζεται συνταγματολογο! καταλαβατε η να σας το χτυπησω στο blender?

 11. Να, και κάποιος άλλος που δεν είναι οικονομολόγοας, αλλά καλιτέχνης, και τα είπε σωστά:

  «Ο Zack de la Rocha, των Rage, για την Ελλάδα και τα “P.I.G.S.”»

  Σε συναυλία, στο Δουλβίνο, τα έχωσε χοντρά. Δείτε και διαβάστε και την μετάφραση των λεγομένων του, αν δεν τα «πιάσατε» με την πρώτη…

  http://gkdata.wordpress.com/2011/06/25/%CE%BF-zack-de-la-rocha-%CF%84%CF%89%CE%BD-rage-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-p-i-g-s/

 12. κ. Παυλο η τουρκια ειχε το μνημονιο 7 χρονια τραβηξανε την πεινα της αρκουδας οταν εμεις καλοπερνουσαμε με δανεικα,αλλα εμεις ειμαστε οι μαγκες,δεν αντεχουμε πιεση,θελουμε σ ενα χρονο να στρωσουν ολα,πληγες χρονων με σηψη που φυσικα δεν μας ενοχλησε πολυ το οτι οι μισοι ελληνες απομιζουσαν τους αλλους μισους,αυτος ο πακτολος χρηματων που βγαινει στην επιφανεια μ ολα αυτα τα σκανδαλα απ ολων των κατηγοριων ανθρωπων,αυτο το σαπιο κρατος ειμαστε εμεις,αυτοι που δεν θελουν να εκλειψουν αυτα, ειναι μαλλον αυτων των κατηγοριων ανθρωποι,αυτοι ειναι οι αγανακτισμενοι,δεν θελουν ν αλλαξει τιποτε,ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΔΕ ΘΑ ΠΑΡΩ,περα απ τον καπιταλισμο που ειναι καταπτυστος,τουλαχιστον να υπαρχει κρατος,που μεχρι σημερα δεν θυμαμαι να υπαρχει,ενα πλιατσκο, αυτο ειναι,το λεηλατησαμε το κρατος μας το αφανισαμε,ολοι εχουμε την μεριδα της ευθυνης μας,δεν θα μετρησουμε τωρα το ποιος πολυ το ποιος λιγο

 13. Τι ειναι αυτα μωρε?
  Η μεγαλυτερη ευθυνη που εχει αναλαβει ο Βενιζελος στην πολιτικη του σταδιοδρομια ειναι η διοργανωση των Ολυμπιακων Αγωνων του 2004 στην Αθηνα. Νομιζω οτι ολοι συμφωνουμε οτι απετυχε παταγωδως – και αυτο μαλιστα σε ενα πολυ μικροτερου βεληνεκους και πολυπλοκοτητας προβλημα. Αρκει να κοιταξει κανεις ποσα εισπραττει το Ελληνικο κρατος απο τις Ολυμπιακες εγκαταστασεις αυτην την στιγμη. Ουτε θελω να σκεφτομαι οτι θα εφαρμοσει παρομοιο μακροπνοο πλανο και για την ελληνικη οικονομια…

 14. Ασφαλώς θα αστειεύεστε κε Παπαδόπουλε! Σιγά μην έχει σημασία ποιανού το πρόσωπο εμφανίζεται στα παράθυρα πάνω απο τη λεζάντα «Υπουργός Οικονομικών»…

  Αλογοσκούφης και Παπακωνσταντίνου υπήρξαν (και είναι) άριστοι γνώστες του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου. Αυτό που συνήθως ανακαλύπτουν οι γνώστες στην πορεία, είναι σε ποιό βαθμό η κομματική τους ιδιότητα τους επιτρέπει να κάνουν χρήση της γνώσης τους. Είναι χειρότερο να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις και να συμβιβάζεσαι με το ότι δεν θα το κάνεις. Ένας έντιμος ανώνυμος χωρίς καμία κομματική δέσμευση θα μπορούσε να έχει απείρως πιο ουσιαστική συμβολή από έναν Παπαδήμο, Πισσαρίδη, ή όποιον άλλον σούπερ σταρ οικονομολόγο του φοράγανε κομματικές χειροπέδες.

  Ο κ. Βενιζέλος δεν χρειάζεται να ξέρει τι πρέπει να κάνει, γιατί δεν νομίζω πως βρίσκεται στην καρέκλα αυτή για να κάνει κάτι (πέραν από αυτό που έτσι και αλλιώς έκανε μέχρι σήμερα εννοείται).

  Προσωπικά έχω την απόλυτη πεποίθηση ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με το μεσοπρόθεσμο είναι ότι δεν έχει συνταχθεί εξ ολοκλήρου από την τρόικα…

 15. η ερωτηση ειναι το λιγοτερο, αστοχη,χωρις νοημα.απλα αλλαξε ο λυκος που φιλαει τα προβατα η αλλαξε ο μανολιος κ εβαλε τα ρουχα του αλλιως…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here