O υπουργός Δικαιοσύνης «κατέθεσε» στην Επιτροπή Θεσμών για Πανούση και Λάμπρου

0
2

 

Παρέχοντας πλήρη κάλυψη στον υπάλληλο του υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Λάμπρου ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή, τόνισε ότι εργάσθηκε για την κατάσβεση των εξεγέρσεων στις φυλακές, ξεκαθάρισε ότι δεν προκύπτει από τις συνομιλίες του πως συντόνιζε τους φυλακισμένους, ενώ υπενθύμισε ότι ο ίδιος επί υπουργίας Βενιζέλου, όταν υπήρχαν εξεγέρσεις στις φυλακές, είχε αναλάβει παρόμοιο ρόλο με εκείνον του κ. Λάμπρου.

Ακόμη ο υπουργός Δικαιοσύνης διέψευσε τις σχετικές καταγγελίες του πρώην υπουργού Γιάννη Πανούση.

Αναλυτικότερα, αναφορικά με το ρόλο που είχε ο κ. Λάμπρου, ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι «μία συζήτηση που έχει ως στόχο μία αγωνιώδη προσπάθεια για τη νομιμότητα δεν έχει σχέση με διαπραγματεύσεις. Προσπάθησε νβα αποσβέσει τις εξεγέρσεις. Μίλησε στη γλώσσα τους, με τρόπο ώστε να είναι αποτελεσματικός για να αποκαταστήσει ηρεμία στο χώρο των φυλακών».

«Αυτές οι συζητήσεις δαιμονοποιήθηκαν. Στην Ελλάδα έχουμε μακρά παράδοση συζητήσεων με κρατούμενους για την σβέση καταστάσεων και την διαμόρφωση νομοθεσίας», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Σχετικά με τα σημειώματα που κατήγγειλε ο Γιάννης Πανούσης ο κ. Παρασκευόπουλος επισήμανε ότι «κατά την διάρκεια των επαφών του κ. Λάμπρου τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης λάμβαναν σημειώματα. Τα περισσότερα ήταν κοινά και για τα δύο υπουργεία, ανυπόγραφα, εξαιρετικά χρήσιμα για την γνώση και αντιμετώπιση της κατάστασης» και προέρχονταν «προφανώς από την ΕΥΠ, αλλά ανυπόγραφα».

«Οι διάλογοι δεν έδειχναν συμπεριφορά του Π. Λάμπρου με την οποία να τους ξεσηκώνει προς την παρανομία, ίσα ίσα», ξεκαθάρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης και υπογράμμισε πως «το γεγονός ότι οι συνομιλίες δεν οδήγησαν σε υπαγόρευση νομοθεσίας αποδεικνύεται και από τους διαλόγους και από την εξέλιξη των πραγμάτων. Τα κυριότερα αιτήματά τους, όπως η κατάργηση του τρομονόμου και η κατάργηση της λήψης του DNA χωρίς την συναίνεση του προσώπου, δεν έγιναν δεκτά».

Ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε ότι «στα μηνύματα που λάμβανα πολλές φορές έβλεπα και εγώ απειλές και υβριστικές αναφορές είτε για εμένα είτε για τον κ. Πανούση. Δεν ανησύχησα κατ’ αρχήν γιατί έχω καλή φύλαξη».

Με τον Πανούση είχαμε δύο προστριβές

Αναφορικά με την σχέση που διατηρούσε με τον Γιάννη Πανούση, ο κ. Παρασκευόπουλος υπενθύμισε ότι είχε δύο προστριβές μαζί του.

«Η πρώτη ήταν όταν είπε ότι μέσα στις φυλακές κάποιος θα δολοφονηθεί που θεώρησα επικίνδυνη ανακοίνωση. Το δεύτερο ήταν όταν οι Πυρήνες της Φωτιάς έβγαλαν ανακοίνωση για ελέγχους στον Κορυδαλλό και έλεγαν «φασίστα» τον Πανούση και «Πόντιο Πιλάτο» εμένα. Σ’ αυτήν την «καταγγελία» απάντησε ο Γ. Πανούσης λέγοντας ότι δεν ζήτησε να κάνει βίαιη επέμβαση η Αστυνομία, αλλά το ζήτησαν άλλοι που κρύβονταν.

Το «κρύβονταν» ήταν ο όρος που χρησιμοποιούσαν για εμένα. Του απάντησα και εγγράφως ότι στην Αστυνομία δεν μπορούσα να δώσω εντολές ως υπουργός Δικαιοσύνης και προφορικά του είπα ότι ουδέποτε απάντησα στα δημοσιεύματα αυτά, ότι δεν έχει νόημα ο διάλογος με απολύτως έξαλλα κείμενα, αλλά του παραπονέθηκα ότι δεν έπρεπε να φωτογραφίσεις εμένα ότι κρύβομαι πίσω από την επέμβαση».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης παραδέχθηκε πως σε συζήτησή τους ο κ. Πανούσης είχε ισχυριστεί πως «ο Λάμπρου δεν περιορίζεται μόνο σε κατάσβεση, αλλά τους συντονίζει». «Του είπα ότι δεν το βλέπω, δεν το βλέπω σε κανένα σημείωμα, αλλά και ο κ. Πανούσης δεν το είχε πει στηριγμένος σε πραγματικά περιστατικά, αλλά ως εκτίμηση», τόνισε.

Όσον αφορά την μήνυση για την διαρροή εγγράφων ο κ. Παρασκευόπουλος υπογράμμισε πως «αποφασίσθηκε την στιγμή που στην τηλεόραση είχε εμφανιστεί αριθμός εγγράφων που φέρονταν ότι είναι της ΕΥΠ, αλλά δεν είναι γνωστό αν ανήκουν στην ΕΥΠ».
«Έγινε λόγω της ανησυχίας της κυβέρνησης ότι μπορεί να παρελαύνουν, αν δημοσιεύονται σωρηδόν διάφορα απόρρητα έγγραφα που να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας. Ίσως να βοήθησε οι υπεύθυνοι για τη ροή εγγράφων να μην συνεχίσουν το έργο τους», τόνισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here