Ομπάμα: Επίσκεψη στη Κούβα το 2016, υπό όρους

0
8

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξετάζει το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Κούβα μέσα στο 2016, υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι απλοί πολίτες της χώρας αυτής να απολαύουν περισσότερες ατομικές και πολιτικές ελευθερίες, δήλωσε ο αμερικανός Πρόεδρος σε συνέντευξη στην υπηρεσία ειδήσεων της διαδικτυακής πύλης Yahoo! και δημοσιεύτηκε την Δευτέρα.

Ο Ομπάμα τόνισε πως έχει διαμηνύσει στην κυβέρνηση του Ραούλ Κάστρο πως εάν δεν υπάρξει πρόοδος σε αυτό το πεδίο, είναι απίθανο να επισκεφτεί την χώρα έως την λήξη της προεδρικής του θητείας, παρά την ιστορική αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Έχω ιδιαίτερο ενδιαφέρον να επισκεφτώ την Κούβα, αλλά πιστεύω πως οι συνθήκες πρέπει να είναι κατάλληλες», σημείωσε ο αμερικανός Πρόεδρος. «Και αυτό που έχω πει στην κυβέρνηση της Κούβας είναι πως «εάν, πράγματι, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι παρατηρούμε κάποια πρόοδο στις ελευθερίες και στις δυνατότητες των απλών Κουβανών, θα το ήθελα να πραγματοποιήσω επίσκεψη ως ένα τρόπο επισήμανσης αυτής της προόδου»», είπε

«Εάν κάνω επίσκεψη στην Κούβα, τότε μέρος της συμφωνίας είναι ότι θα μπορώ να μιλήσω με όλους», συμπλήρωσε ο Ομπάμα. «Έχω κάνει ξεκάθαρο στις απευθείας συζητήσεις μου με τον πρόεδρο Κάστρο ότι θα συνεχίσουμε να προσεγγίζουμε εκείνους που επιθυμούν να διευρύνουν την ελευθερία της έκφρασης μέσα στην Κούβα», πρόσθεσε.

Ο κ. Ομπάμα υπεραμύνθηκε των προσπαθειών του να κλείσει την στρατιωτική φυλακή των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο, στην Κούβα, αλλά επισήμανε ότι η βάση είναι απίθανο να επιστραφεί στην Αβάνα σύντομα. Είπε, ωστόσο, πως η απόφαση για την επιστροφή της βάσης πιθανό να ληφθεί από μια μελλοντική κυβέρνηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here