Ομπάμα: Η Ευρώπη μπορεί πάντα να βασίζεται στις ΗΠΑ

0
5

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διεμήνυσε σήμερα ότι αναμένει ότι η Βρετανία θα προχωρήσει, όπως προβλέπεται, τη διαδικασία αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου και διατύπωσε την ανησυχία του σχετικά με τους τρόπους που θα μπορούσε να περιοριστεί ενδεχόμενη ζημία στη βρετανική οικονομία αλλά και στις οικονομίες της Ευρώπης και ευρύτερα παγκοσμίως από την εξέλιξη αυτή.

Ως φίλος, σύμμαχος και εμπορικός εταίρος των Βρετανών και της ΕΕ, ο Ομπάμα τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θέλει να δει να λάβει χώρα μια ομαλή και ειρηνική διαδικασία διαπραγματεύσεων αλλά και να επιτευχθεί μια όσο το δυνατόν στενότερη σχέση στο μέλλον.

«Είναι σημαντικό καμία πλευρά να μην σκληρύνει τη στάση της με τρόπο που τελικά θα πλήξει την οικονομία της και την παγκόσμια οικονομία σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η παγκόσμια οικονομία παραμένει αρκετά ασταθής…» υπογράμμισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους από τη Βαρσοβία μετά το τέλος της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Εποχή μεγάλων προκλήσεων για το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ ποτέ από την ίδρυσή του δεν αντιμετώπισε τέτοιες προκλήσεις όπως αυτήν την εποχή, ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα στην συνέντευξή του στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία, προτάσσοντας στην αρχή της ομιλίας του μακροσκελή αναφορά στα δραματικά γεγονότα του Ντάλας.

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η τελευταία στην οποία παίρνει μέρος ο Αμερικανός πρόεδρος, καθώς ολοκληρώνεται η θητεία του στον Λευκό Οίκο.

Ο κ. Ομπάμα επέκρινε την Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία, και πρόσθεσε, χαρακτηριστικά ότι η σύνοδος Ρωσίας-ΝΑΤΟ την ερχόμενη εβδομάδα δεν θα είναι «business as usual».

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στις γενιές των συμπατριωτών του που από την εποχή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου έπεσαν στα πεδία των μαχών στην Ευρώπη, «υπερασπιζόμενοι την κοινή μας ασφάλεια», όπως είπε, και τόνισε ότι «τόσο στις καλές, όσο και στις κακές στιγμές, η Ευρώπη μπορεί πάντα να υπολογίζει στην στήριξη των ΗΠΑ»

Οι ΗΠΑ θα ναι «πάντα» εκεί για να βοηθούν την Ευρώπη

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα από τη Βαρσοβία ότι η Ευρώπη θα μπορεί «πάντα» να υπολογίζει στη βοήθεια των ΗΠΑ.

«Στις καλές όπως και στις κακές στιγμές η Ευρώπη μπορεί να βασίζεται στις ΗΠΑ. Πάντα» διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου μετά το τέλος της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο συμφώνησε στη σημαντικότερη ενίσχυση της συλλογικής του άμυνας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο καθώς επετεύχθη συμφωνία σχετικά με την ανάπτυξη δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία ως απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

«Αυτό που ποτέ δεν θα αλλάξει (είναι η) ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ υπέρ της ασφάλειας και της άμυνας της Ευρώπης» τόνισε ο ίδιος.

Για το φονικό του Ντάλας: Η Αμερική δεν είναι διχασμένη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα από τη Βαρσοβία ότι η χώρα του δεν είναι «τόσο διχασμένη» όσο το μακελειό στο Ντάλας με τους 5 νεκρούς αστυνομικούς θα μπορούσε να κάνει ορισμένους να σκεφθούν.

«Ακόμα κι αν η εβδομάδα ήταν πολύ επώδυνη, πιστεύω ότι η Αμερική δεν είναι τόσο διχασμένη όσο ορισμένοι υποδηλώνουν« υπογράμμισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην πρωτεύουσα της Πολωνίας.

Επιπλέον ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι ο Αφροαμερικανός βετεράνος του αμερικανικού στρατού που φέρεται να σκότωσε τους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης κατά της αστυνομικής βίας δεν αντιπροσωπεύει την κοινότητα των Αφροαμερικανών κι ότι είναι πολύ δύσκολο να αποσαφηνιστούν τα ακριβή κίνητρά του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here