Ο Ομπάμα δεν θα δώσει άλλη ευκαιρία στον Ερντογάν

4
152

Ένα από τα προσφιλή μου θέματα ως ανταποκριτής στην Ουάσιγκτον είναι η εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση της πορείας των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων, επειδή επηρεάζονται η Ελλάδα και η Κύπρος και, λόγω της έχθρας που αναπτύσσεται με το Ισραήλ, δημιουργούνται εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Περιέργως, οι απειλές της Τουρκίας και η συχνή-πυκνή εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ προβλημάτισε την Ουάσιγκτον, η οποία σε συνδυασμό με την επιβεβαίωση των ήδη έγκυρων πληροφοριών της CIA για την υποστήριξη που προσφέρει το καθεστώς του Τούρκου πρωθυπουργού στους ισλαμιστές αντάρτες που μέσω της Τουρκίας συνέρρευσαν στη Συρία, ανάγκασαν τον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα να σηκώσει το τηλέφωνο και να επικοινωνήσει με τον πρώην στενό του φίλο. Οποιοσδήποτε διαβάσει την ενημέρωση που έγινε στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους για το τηλεφώνημα, θα καταλήξει στα ίδια συμπεράσματα με τα δικά μας: ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν θυμωμένος.

Βεβαίως, μερικοί αναλυτές στην Ελλάδα και την Κύπρο, που ενημερώνουν τις ηγεσίες των δύο χωρών, με βάση μόνο το τηλεφώνημα προχώρησαν σε συμπεράσματα που τα διακρίνει η άγνοια, για να μην χρησιμοποιήσω τη λέξη ανοησία. Ισχυρίστηκαν ότι επαναθερμάνθηκε η σχέση του κ. Ομπάμα με τον κ. Ερντογάν, και ότι θα δημιουργήσουν μέτωπο εναντίον του Ισράηλ και το πρώτο θύμα θα είναι η Κύπρος.

Πρέπει να θυμίσουμε ότι από τον Μάιο του 2013, που συναντήθηκαν –και τα «έσπασαν»- στο Λευκό Οίκο, ξαναβρέθηκαν όρθιοι και για 3 λεπτά στην Αγία Πετρούπολη. Τηλεφωνικά μίλησαν ελάχιστες φορές που μετρούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού. Να σημειώσω ότι προηγουμένως συνομιλούσαν σε εβδομαδιαία σχεδόν βάση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, λοιπόν, τηλεφώνησε βασικά για να διαμαρτυρηθεί, διότι το μεγάλο μυστικό για τις σχέσεις του αρχηγού της ΜΙΤ με το Ιράν και τους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα, ήταν πλέον κοινό. Ο κ. Ομπάμα βομβαρδίστηκε από επιστολές σημαντικών Αμερικανών πρώην αξιωματούχων, οι οποίοι του ζητούσαν να «παγώσει» τις σχέσεις με την Αγκυρα, υπογραμμίζοντας την έλλειψη εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του ισλαμιστή ηγέτη. Μερικοί εκ των διαμαρτυρομένων ήταν πρώην συνεργάτες του στο Λευκό Οίκο.

Στη συνέχεια ακολούθησε βροχή δημοσιευμάτων. Τα διάβαζα και δεν πίστευα στα μάτια του, ότι οι σκληρές αναφορές και κατηγορίες αφορούσαν τον «αγαπημένο ηγέτη» του Μπάρακ Ομπάμα, με τον οποίο συμφώνησαν να μιλούν στον ενικό και να δίνουν συμβουλές ο ένας στον άλλο για τον τρόπο ανατροφής των θυγατέρων τους. Εχω μεγάλη εκτίμηση για τους Αμερικανούς δημοσιογράφους, διότι τιμούν το επάγγελμα δίνοντας μάχες καθημερινά στις ενημερώσεις. Εάν δεν γνωρίζει κανείς πρόσωπα και πράγματα, και βλέπει «ζωντανά» την ενημέρωση στο Λευκό Οίκο κι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ σίγουρα θα υποθέσει ότι οι ερωτώντες ανήκουν στη σφαίρα επιρροής των εχθρών της Αμερικής. Δεν συμβαίνει αυτό.

Οι δημοσιογράφοι κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Απέναντι τους είναι πάντα το κράτος, όπως πρέπει να συμβαίνει με όλους τους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο. Διότι ο δημοσιογράφος πρέπει να υποστηρίζει πάντα το δίκαιο των πολιτών. Η συντονισμένη επίθεση δεν άφηνε καμία αμφιβολία ότι η ενημέρωση έγινε από την ίδια ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΗ πηγή, η οποία δεν διαψεύστηκε ποτέ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κυβερνά με αυταρχισμό, έχοντας αθόρυβα καταργήσει πολλές ελευθερίες των πολιτών. Η Αμερική διαμαρτύρεται και είναι γεγονός πως ο πρόεδρος Ομπάμα ήταν απόλυτος στα φαινόμενα της διαφθοράς, που σαρώνον τη ζωη της χώρας. Ανάμεσα στους «νονούς» είναι και ο πολυγαπημένος υιός του Τούρκου πρωθυπουργού.

Παράλληλα, ο κ. Ομπάμα εξέφρασε σφοδρά παράπονα για τις επιθέσεις εναντίον των Αμερικανών διπλωματών, τους οποίους συνέδεσε με τα γεγονότα διαφθοράς, που αποκάλυψαν οι Τούρκοι εισαγγελείς. Είναι ένα από τα θέματα, για τα οποία δεν συγχωρεί κανένα ο εκάστοτε πρόεδρος της Αμερικής. Οι παλαιότεροι θυμούνται με απόγνωση την τιμωρία της Ελλάδας από την κυβέρνηση του Ρόναλντ Ρίγκαν, επειδή οι ανόητοι της CIAόπως ο αρχηγός της Γούσλεϊ- ήταν πεπεισμένοι πως αρχηγός της 17Ν ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, που μέχρι και αυτή τη στιγμή αποδεικνύεται ότι δεν έχει σχέση.

Το μέγα ερώτημα είναι αυτό: Η Αμερική αποφάσισε να ξεμπερδεύει με τον κ. Ερντογάν, όπως υποστηρίζουν αναλυτές στην Ουάσιγκτον και την Αγκυρα ή θα δώσει ακόμα μία ευκαιρία στον Τούρκο ηγέτη;

Με τα σημερινά δεδομένα ΔΕΝ θα του δώσει, εφόσον έχει κρίνει ήδη ως αξιόπιστη την πληροφορία για τις σχέσεις της Τουρκίας με τους ισλαμιστές αντάρτες. Λογικό είναι να αναζητήσει άλλες συμμαχίες για να δέσει τη νέα σχέση του Ισραήλ με τους στρατηγούς της Αιγύπτου. Η Ελλάδα, και η ειδικά Κύπρος, λόγω του φυσικού αερίου μπορούν και πρέπει να παίξουν στο παιγνίδι αυτό. Δεν πρέπει να φοβηθούν και πρέπει να σταματήσουν να παράγουν πολιτική με βάση αναξιόπιστες αναλύσεις και ειδικά από ανθρώπους που συναγελάζονταν με τον κ. Ερντογάν και τους σκληρούς της ηγεσίας του AKP, μεταφέροντας ψευδέστατες πληροφορίες στην Αθήνα. Η αξιοπιστία τους χάθηκε στα ύδατα του Αιγαίου…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Εχουμε τονίσει πολλές φορές ότι η παρουσία του κ. Ερντογάν στην πρωθυπουργία της Τουρκίας και ο φανατισμός που εκπέμπει εναντίον της Αμερικής και του Ισραήλ, εξυπηρετεί την Αθήνα και την Λευκωσία. Οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών συνεχίζουν να πιστεύουν ότι μπορούν να συνεννοηθούν μαζί του και να λύσουν (όπως-όπως) το Κυπριακό, αν και υποψιάζομαι ότι κάνουν δεύτερες σκέψεις τα τελευταία 24ωρα. Κάνουν και αυτή τη φορά λάθος – δεν θα υποχωρήσει ούτε πόντο η Τουρκία…

*Follow on twitter@mignatiou

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ! Μια ανάλυση που οχι μόνο είναι βασισμένη στην πραγματική κατάσταση που επικρατεί στους διαδρόμους της Ουάσινγκτον, αλλα έχει και διορατικότητα που τόσο λείπει απο τους Ελληνες ηγέτες.
    ΕΛΕΟΣ, κυβερνοντες το καρυδοτσουφλο που έχετε καταντήσει την Ελλάδα, δείτε επιτέλους αυτό που πραγματικά συμφέρει την πατρίδα μας, και χαράξτε πορεία. ΚΑΝΕΝΑΣ δεν σέβεται τον λιγούρη που αμφιταλαντεύεται και παει άθελα όπου τον σέρνει ο άνεμος.
    Κύριε Ιγνάτιου, τα συγχαρητήρια μου, οχι μόνο βλέπετε ξεκάθαρα την μοναδική ευκαιρία μεσα απο την θολούρα της οικονομικής κρίσης, αλλα την αναλυετε ακριβεστατα. Είστε ένας απο αυτούς που μετρονται στα δάχτυλα του ενός χεριού αυτή την κρίσιμη στιγμή στην Ελλάδα . Παρακαλω συνεχίστε ακάθεκτα.

  2. Αγαπητέ κυριε Ιγνατιου…αυτοι οι οποιο δίνουν «λανθασμένες» αναλύσεις και πληροφορίες σε ηγεσιες σε Ελλάδα και Κύπρο… απ τα λεγόμενά σας,…προκύπτουν δύο τινά.
    Είτε είναι άσχετοι επιπόλαιοι βλάκες,…. είτε τα «παίρνουν» απο την ΜΙΤ. Αλλη ερμηνεία δεν υπάρχει.

  3. Η Τουρκια δημιουργησε τετελεσμενα στην Κυπρο. Μια ειναι η λυση. Να εφαρμοστει τη αρχικο ψηφισμα του Συμβ. Ασφαλειας του ΟΗΕ, οταν ειχε γινει η εισβολη στην Κυπρο. Αλοιως, ας παραμενει η κατασταση οπως εχει. Και το κατακτημενο αυτο κομματι, μια μερα, με τους παλιους και νεους κατοικους που φροντησε η Τουρκια να στηλει, θα καταντησει αποθηκη ανθρωπων, ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΟΤΕΤΣΙ και θα ειναι πληγη που θα εκθετει την Τουρκια Διεθνως,αλλα και οικονομικη πληγη γι’ αυτη. Η δε Ελλ. Κυβερνηση, να παρει ανοιχτα θεση, και να κινηθει σ’αυτη την κατευθυνση, και ν’αφισει το: »Aς αποφασισει ο Λαος της Κυπρου». Οχι αλλη προδοσια στην Κυπρο. Επιτελους κ. Σαμαρα και κ. Βενιζελε..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here