«Όχι» Ομπάμα σε επέκταση του ρωσικού αγωγού στην Ελλάδα

0
7

Ο Μπαράκ Ομπάμα διαφωνεί απολύτως με τα σχέδια της κυβέρνησης Τσίπρα να προχωρήσει σε επέκταση του αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου από την Τουρκία, του Turkish Stream, σε ελληνικό έδαφος, πράγμα που εξέφρασε με καθαρό τρόπο ο απεσταλμένος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για ζητήματα ενέργειας Έιμος Χοχστάιν, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα.

Στις συναντήσεις του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον υπουργό Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο κ. Χοχστάιν μετέφερε αυτήν την ανησυχία, η οποία τονίζεται και στην ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα: «Οι ΗΠΑ εκφράζουν την ανησυχία τους ότι οι σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επέκταση του λεγόμενου αγωγού TurkStream στην Ελλάδα, δεν θα αυξήσουν την ενεργειακή διαφοροποίηση και θα προκαλέσουν ανησυχία στις ευρωπαϊκές αρχές για την ανταγωνιστικότητα. Ο δε ενώ αγωγός αυτός δεν θα αποτελέσει μακροχρόνια λύση για τις ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι ο κ. Χοχστάιν ήρθε στην Αθήνα για να επαναβεβαιώσει την υποστήριξη του υπουργού Εξωτερικών κ. Κέρι και της αμερικανικής κυβέρνησης για αγωγούς φυσικού αερίου όπως αυτός που θα διασχίζει την Αδριατική, το σύνδεσμο Ελλάδας Βουλγαρίας και την επέκταση της χρήσης του υγροποιημένου αερίου. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι αυτά τα έργα θα αυξήσουν την ενεργειακή ασφάλεια στην Ελλάδα και την Ευρώπη, θα μειώσουν την εξάρτηση της χώρας από έναν προμηθευτή, θα αυξήσουν τον ανταγωνισμό και θα μειώσουν τις τιμές για τους καταναλωτές.

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός TAP συνεπάγεται μια επένδυση ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την Ελλάδα, δημιουργώντας 10.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και προσφέροντας κέρδη εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα 25 χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here