Οι δανειστές έκαναν ηπιότερες προτάσεις, η κυβέρνηση εξήγγειλε δημοψήφισμα

0
15

Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, όταν κατάλαβε ότι δε μπορούσε να πετύχει συμφωνία, υπερασπίσιμη πολιτικά -κυρίως μέσα στον Σύριζα.
Η απόφαση ελήφθη στις Βρυξέλλες -και όχι στην Αθήνα- σε σύσκεψη με τη συμμετοχή Δραγασάκη, Παππά, Βαρουφάκη, Τσακαλώτου.

Όταν ο πρωθυπουργός επεστρεψε το βράδι στην Ελλάδα συγκάλεσε το κυβερνητικό συμβούλιο, συζήτησε το θέμα, και αμέσως μετά ανακοίνωσε το δημοψήφισμα στον ελληνικό λαό. Φυσικά, συμφώνησε μαζί του και η «Αριστερή Πλατφόρμα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη, όπως και η συμμαχική ομάδα του Νίκου Βούτση (στην οποία ανήκει ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης).

Στη συνέχεια ενημερώθηκε και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία επίσης ένοιωσε ανακουφισμένη, μιάς που δε θα χρειαζόταν να καταψηφίσει στη Βουλή τη συμφωνία την οποία θα έφερνε η κυβέρνηση του κόμματός της.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο πρωθυπουργός προχώρησε στην εξαγγελία του δημοψηφίσματος, παρότι είχε ενημερωθεί ότι υπάρχουν στο τραπέζι νέες, πιο ήπιες, προτάσεις των δανειστών -τις μετέφερε στην κυβέρνηση ο εξ απορρήτων του Γιάννη Δραγασάκη και επίσημος διαπραγματευτής Γιώργος Χουλιαράκης.
Οι νέες προτάσεις φαίνεται ότι χάλαγαν την εικόνα του τελεσιγράφου, την οποία παρουσίασε ο πρωθυπουργός στους Έλληνες…

Ας σημειωθεί ότι ο κ. Χουλιαράκης αγνοούσε την απόφαση για δημοψήφισμα και συνέχιζε κανονικά τις διαπραγματεύσεις, με αποτέλεσμα να αιφνιδιαστεί αρνητικά μόλις το έμαθε…

Τώρα που ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τις προτάσεις των πιστωτών, που είχαν ήδη κατατεθεί την ώρα που ο κ. Τσίπρας ανακοίνωνε το δημοψήφισμα, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν είχε ενημερωθεί για αυτές τις νέες προτάσεις…

Το ερώτημα είναι,  γιατί δεν άλλαξε την απόφασή της μόλις (υποστηρίζει ότι) ενημερώθηκε. Γιατί, δηλαδή, δεν επέστρεψε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here