Οι δημοσιογράφοι της Deutsche Welle έχουν χορωδία…

0
11

 

Δημοσιογράφοι του γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού Deutsche Welle αφήνουν για λίγες ώρες τα ραδιοφωνικά στούντιο και παίρνουν τις θέσεις τους ως μέλη μιας πολυπολιτισμικής χορωδίας για να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ της συμφιλίωσης των λαών.

Η χορωδία της Deutsche Welle (DW) ιδρύθηκε πριν από 20 και πλέον χρόνια. Απαρτίζεται από περισσότερα από 50 μέλη, κυρίως δημοσιογράφους, αλλά και στελέχη υπουργείων και διεθνών οργανισμών στη Βόννη.

Κύριο στοιχείο της χορωδίας είναι η πολυπολιτισμικότητά της. Οι χορωδοί προέρχονται από 20 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων, η Ινδία, το Πακιστάν, η Τανζανία, η Κορέα, η Νότια Αφρική, η Πολωνία, η Ιαπωνία, οι Φιλιππίνες και η Ινδονησία.

Στις συναυλίες τους φορούν τοπικές φορεσιές της χώρας από την οποία προέρχονται. «Θέλουμε να δείξουμε ότι ερχόμαστε από διαφορετικές χώρες, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να τραγουδάμε όλοι μαζί για ένα στόχο, αυτόν της πολυπολιτισμικότητας, της ειρήνης, της συμφιλίωσης, της υπέρβασης των διαφορών», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δημοσιογράφος της ελληνικής εκπομπής της DW και μοναδική Ελληνίδα στη χορωδία, Ειρήνη Αναστασοπούλου.

Επίσης, οι χορωδοί ερμηνεύουν παραδοσιακά τραγούδια από όλο τον κόσμο, στη γλώσσα που έχουν γραφτεί, δηλαδή ακούγονται από ελληνικά και σερβικά μέχρι κινέζικα και σουαχίλι. Αποστολή του κάθε συμμετέχοντα είναι να «διδάξει» στους συναδέλφους του ένα τραγούδι από την πατρίδα του. Η Ειρήνη Αναστασοπούλου επέλεξε ένα παραδοσιακό τραγούδι της Τήλου με τίτλο «Ερήνη».

Τη χορωδία διευθύνει η δημοσιογράφος του αγγλόφωνου αφρικανικού προγράμματος της DW, Μάγια Μπράουν.

Οι συναυλίες της χορωδίας, που γίνονται με την υποστήριξη του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, από τη Βόννη και το Βερολίνο, όπου εμφανίζονται συχνότερα, μέχρι την Ισπανία, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες στις οποίες έχουν ταξιδέψει, έχουν πάντα ένα κοινωφελή σκοπό.

Επίσης, στόχος της χορωδίας και της Deutsche Welle είναι να στείλουν ένα πολιτικό μήνυμα μέσα από τη μουσική, κατά το πρότυπο οργάνωσης του ειδησεογραφικού οργανισμού, που μεταδίδει καθημερινά προγράμματα σε 30 διαφορετικές γλώσσες, μεταξύ αυτών και στα ελληνικά.

«Το μήνυμά μας είναι ότι δεν υπάρχουν όρια, δεν μπορεί τα όρια της θρησκείας και της γλώσσας να μας χωρίσουν,αυτά μας ενώνουν», υπογραμμίζει η κ. Αναστασοπούλου. Ένα μήνυμα που η ίδια το έχει βιώσει και στην προσωπική της ζωή.

Ο θείος της εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατά την περίοδο της Κατοχής, ωστόσο η ίδια έχει επιλέξει από το 1984 να ζήσει στη Γερμανία και να μεγαλώσει εκεί τα παιδιά της. «Αυτό είναι ένα προσωπικό παράδειγμα ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε, αλλά μπορούμε μέσα από αυτή τη μνήμη να δώσουμε ο ένας λαός τα χέρια στον άλλο», παρατηρεί.

Συναυλίες στην Ελλάδα

Επόμενος σταθμός της χορωδίας της Deutsche Welle θα είναι η Ελλάδα, όπου θα δοθούν τρεις συναυλίες με κοινωνικούς σκοπούς και επίκεντρο την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης.

Η αρχή θα γίνει από τα Καλάβρυτα, «όπου θα επιχειρηθεί ανάδυση της τρομερής μνήμης της σφαγής», όπως τονίζει η κ. Αναστασοπούλου και συμπληρώνει: «Τα γεγονότα στα Καλάβρυτα δεν είναι δυστυχώς γνωστά στη Γερμανία και θεώρησα ότι πρέπει να ξεκινήσουμε τις συναυλίες από εκεί».

Την ερχόμενη Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου η χορωδία θα δώσει συναυλία στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μαθητικής Εστίας στα Καλάβρυτα (8.30 μ.μ.).

Η συναυλία οργανώνεται με την υποστήριξη του υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και του δήμου Καλαβρύτων.

Στις 6 μ.μ. της ίδιας ημέρας στο Αρχοντικό της Παλαιολογίνας θα πραγματοποιηθεί συζήτηση των μελών της χορωδίας με δημοσιογράφους, μαθητές, καθηγητές και επιζώντες της σφαγής των Καλαβρύτων με θέμα «Το Χρέος της Μνήμης – η Μνήμη του Χρέους» και αντικείμενο τη σχέση της ιστορικής μνήμης με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Μεταξύ των συμμετεχόντων θα είναι μια γυναίκα, ο πατέρας της οποίας σφαγιάστηκε από τους Γερμανούς, καθώς και ένας 75χρονος, που ήταν εκ των 33 ορφανών, τα οποία το 1955 στάλθηκαν από τα Καλάβρυτα στη Γερμανία για να φοιτήσουν σε γερμανικές σχολές.

Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ., θα ακολουθήσει συναυλία της χορωδίας στο ανακαινισμένο αρχαίο θέατρο της Μήλου, σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας, το δήμο Μήλου και τον Σύνδεσμο Απανταχού Μηλίων. Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στο Κέντρο Υγείας.

Στην εκδήλωση θα δώσει το «παρών» ο γιος του Γερμανού χειρουργού και διευθυντή του γερμανικού στρατιωτικού νοσοκομείου της Μήλου κατά τη διάρκεια της Κατοχής, Χανς Λέμπερ, ο οποίος από τη θέση αυτή κατάφερε να σώσει τη ζωή πολλών κατοίκων του νησιού.

«Πριν από δύο χρόνια επισκέφθηκα τη Μήλο και μου μίλησαν για ένα Γερμανό γιατρό ο οποίος βοηθούσε τους ανθρώπους.

Υπήρξαν λοιπόν και άλλοι Γερμανοί που κράτησαν το ανθρώπινο πρόσωπό τους», επισημαίνει η κ. Αναστασοπούλου. Μάλιστα, στη συναυλία θα παρευρεθούν και ένας 73χρονος, τη ζωή του οποίου έσωσε ο συγκεκριμένος γιατρός, όπως και η γυναίκα του τελευταίου διοικητή του νησιού που παρέδωσε τη Μήλο στην Ελλάδα, όταν έγινε η απελευθέρωση.

Μετά τη συναυλία θα παραδοθεί κινητός υπερηχογράφος στον διευθυντή του Κέντρου Υγείας του νησιού, χορηγία του Ιδρύματος Dr. Franz Stusser της Κολωνίας.

Οι συναυλίες της χορωδίας της Deutsche Welle στην Ελλάδα θα ολοκληρωθούν με εμφάνιση του μουσικού συνόλου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τρίτη 4 Οκτωβρίου, στις 8.30 μ.μ., σε συνεργασία με τη χορωδία του δήμου Αθηναίων.

Σκοπός της συναυλίας είναι η στήριξη της καμπάνιας «Όλοι Μαζί Μπορούμε». Αντί για εισιτήριο οι θεατές καλούνται να προσφέρουν τρόφιμα μακράς διάρκειας.

Μετά την ολοκλήρωση των συναυλιών μια αντιπροσωπεία δημοσιογράφων της Deutsche Welle, με επικεφαλής τη διευθύντρια προγράμματος του σταθμού, Γκέρντα Μόιερ, θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, με στόχο να υπογραμμίσουν τις καλές ελληνογερμανικές σχέσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here