FT: Οι εταίροι θέλουν Τσίπρα με Ποτάμι -Πασόκ και χωρίς Καμμένο-Λαφαζάνη

1
12

Οι Ευρωπαίοι φαίνεται να ζητούν ριζικές αλλαγές στη σύνθεση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και τρόπο ώστε να απομακρύνουν ορισμένα κομμάτια του Σύριζα .

Οπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν ενοχληθεί αρκετά και τονίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να διαλέξει αν θέλει να είναι πρωθυπουργός ή πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολλοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης υποστηρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβιώσει, παρά μόνο αν ξεφορτωθεί ο Τσίπρας το ακροαριστερό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σκεπτικό είναι η δημιουργία ενός συνασπισμού με το παραδοσιακό κεντροαριστερό κόμμα της Ελλάδας, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Ανώτατος αξιωματούχος υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης (οι FT φωτογραφίζουν τον Σόιμπλε) φέρεται να δηλώνει πως «O Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει αν  θέλει να είναι πρωθυπουργός ή ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ. H κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να επιβιώσει».

Μάλιστα, οι FT, επισημαίνουν ότι μέλη της μετριοπαθούς πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ φέρονται να παραδέχονται ότι υπάρχει πρόβλημα με την Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία λειτουργεί ως εσωτερική αντιπολίτευση και αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του κόμματος. «Ελέγχει αρκετούς βουλευτές για να ρίξει την κυβέρνηση αν αποστατούσαν σε ψηφοφορία στην Βουλή» σημειώνεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Λαφαζάνης όπως… Τσίπρας

Οι Financial Times επισημαίνουν ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είναι τόσο δημοφιλής εντός κόμματος όσο και ο Αλέξης Τσίπρας και προσθέτουν ότι τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας θα βάλουν βέτο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες πιέζουν οι πιστωτές της Ελλάδας.

Πρέπει να ξεφορτωθεί και τον Καμμένο

Για να κερδίσει την στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, ο Τσίπρας θα πρέπει να ξεφορτωθεί και τον εκ δεξιών εταίρο του, τους εθνικιστές Ανεξάρτητους Έλληνες.

«Θα ήταν επιθυμητό να κατευθυνθούμε σε ένα πιο συνεκτικό φιλο-ευρωπαϊκό κεντροαριστερό συνασπισμό σε σύγκριση με αυτήν την αδόκιμη ένωση ριζοσπαστικής αριστεράς και λαϊκιστικής δεξιάς» σημείωσε ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής πολιτικής οικονομίας στην ΑΣΟΕ. «Αλλά είναι ακόμα νωρίς για κάτι τέτοιο».

«Δεν θέλουμε να επιβάλουμε αλλαγή, αλλά είμαστε οργισμένοι»

Από την άλλη πλευρά, πάντως, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης επιμένουν ότι δεν προσπαθούν να επιβάλουν αλλαγή στην κυβέρνηση και επισημαίνουν ότι είναι προσεκτικοί σε τέτοια ζητήματα μετά τις κατηγορίες ότι η ΕΕ συνέβαλε στην λήξη της θητείας του Παπανδρέου, αλλά και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Παράλληλα, όμως, παραδέχονται ότι είναι οργισμένοι με την αποτυχία του Αλέξη Τσίπρα να διαλέξει μεταξύ των απαιτήσεων της Αριστερής Πλατφόρμης για πλήρη απόρριψη του προγράμματος διάσωσης και μιας πιο ρεαλιστικής θέσης που περιλαμβάνει προσέγγιση σε ποιο κεντρώους πιθανούς πολιτικούς συμμάχους εντός Κοινοβουλίου.

«Κόκκινο πανί» ο Βαρουφάκης

Την ίδια ώρα ο εκνευρισμός στην Ευρωζώνη για το πρόσωπο του Γιάνη Βαρουφάκη παραμένει, καθώς, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται «χαλαρός» για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ενώ συχνά κάνει διαλέξεις στους εταίρους του, μια τάση που τον έχει αποξενώσει ακόμα και πιθανούς συμμάχους.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Οι ευρωπαϊκές αρχές(κατοχής;) και οι Αγορές, δεν θέλουν το Καμένο και το Λαφαζάνη! Επιθυμούν όμως διακαώς το pasok και το potami!
    Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς; Το δημοκρατικό φρόνημα των Δυτικών αφεντικών ή το δουλικό φρόνημα των διαπλεκόμενων, εγχωρίων και προθύμων μορφωμάτων; Θέλει η Γερμανική Ευρώπη να κρυφτεί και
    το ναζιστικό της παρελθόν δεν την αφήνει…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here