Οι Ισπανοί δεν επιθυμούν τρίτη εκλογική αναμέτρηση

 

Αγανάκτηση και κόπωση καταγράφεται στην Ισπανία μετά το εκλογικό αδιέξοδο καθώς οι πολιτικοί δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης που θα άρει το αδιέξοδο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Metroscopia για την El Pais, το 71% των Ισπανών δεν επιθυμούν τη διεξαγωγή νέων εκλογών, ενώ το 58% επιρρίπτουν την ευθύνη για το αδιέξοδο στην ανικανότητα των ίδιων των πολιτικών να έλθουν σε συνεννόηση, αφήνοντας κατά μέρους τις προσωπικές τους φιλοδοξίες.

Κατά της προοπτικής νέων εκλογών τάσσετται και το 58% των ψηφοφόρων των Unidos Podemos, που ίσως θα ήταν η μόνη πολιτική δύναμη που θα μπορούσε να αναμένει οφέλη από μία τρίτη αναμέτρηση.

Επιπλέον, το 67%  δηλώνουν την προτίμησή του σε ένα πολυκομματικό κυβερνητικό σχήμα, αποδεικνύοντας πως το εκλογικό σώμα έχει πλέον συμβιβασθεί κι αποδεχθεί το τέλος του δικομματισμού (μόνη και φυσιολογική παραφωνία οι ψηφοφόροι του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος ΡΡ, που κατά το 59% τους θα επιθυμούσαν το προηγούμενο δικομματικό status quo). Το 44% του δείγματος της δημοσκόπησης απαντά πως το πρώτο συναίσθημα που του γεννάται από την ενεστώσα κατάσταση είναι «απογοήτευση και δυσαρέσκεια».

Ανησυχητική συνέπεια αυτής της προδιάθεσης είναι η απάντηση του 37% των ερωτηθέντων ότι, σε περίπτωση νέων εκλογών, δεν πρόκειται να προσέλθει στις κάλπες, αυξάνοντας τους φόβους για μία νέα αυξημένη αποχή—ακόμη μεγαλύτερη από εκείνη που καταγράφηκε στις 26 Ιουλίου.

Μάλιστα εκείνοι που φαίνεται ότι θα πληρώσουν περισσότερο το τίμημα μίας αποχής είναι οι Σοσιαλιστές του PSOE κι οι Ciudadanos (Πολίτες), των οποίων το 46 και 45% των ψηφοφόρων αντίστοιχα δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να ψηφίσουν. Στον αντίποδα, στο ΡΡ καταγράφεται μεγαλύτερη συσπείρωση (81%) και στους Unidos Podemos 79%.

Σχετικά Άρθρα


Αφήστε το σχόλιο σας

*