Οι Πορτογάλοι ψηφίζουν έχοντας τελειώσει με το Mνημόνιο – Παραμένει μπροστά ο Κοέλιο

0
3

Την Κυριακή οι Πορτογάλοι ψηφίζουν βγαίνοντας από ένα σκληρότατο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης που υιοθέτησε η χώρα τους το 2011. Ενα πρόγραμμα στήριξης ύψους 78 δις, το οποίο έφερε περικοπές δαπανών και τρία χρόνια ύφεσης.

Σύμφωνα με τα τελευταία γκάλοπ, ο κεντροδεξιός συνασπισμός Portugal à Frente (Πορτογαλία Μπροστά) του πρωθυπουργού Πάσος Κοέλιο αναμένεται να απολέσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και συνεπώς την εξουσία.

Αν και ο συνασπισμός αναμένεται να αναδειχθεί και πάλι πρώτη δύναμη και να συγκεντρώσει μεταξύ 37 % και 40 %, υπολείπεται σημαντικά του εντυπωσιακού ποσοστού που είχε λάβει το 2011, όταν είχε συγκεντρώσει 50,4 %. Το αντιπολιτευόμενο Partido Socialista (Σοσιαλιστικό Κόμμα) αναμένεται να λάβει το 31 % έως 33 % των ψήφων, αυξάνοντας έτσι ελαφρώς τα ποσοστά του σε σύγκριση με την τελευταία εκλογική αναμέτρηση (28 %). Τα δυο υπόλοιπα κόμματα που θεωρείται βέβαιο ότι θα εκπροσωπηθούν στην επόμενη Βουλή είναι η Coligação Democrática Unitária (Ενωτική Δημοκρατική Συμμαχία), ένας συνασπισμός Κομμουνιστών και Πρασίνων, καθώς και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Bloco de Esquerda (Αριστερό Μπλοκ). Αμφότεροι οι σχηματισμοί έχουν ενισχυθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου με τις δημοσκοπήσεις να τα εμφανίζουν κοντά στο 10 %.

Όπως δήλωσε Πάσος Κοέλιο σε προεκλογική συγκέντρωση, ο συνασπισμός του είναι ο μόνος που δεν θα οδηγήσει τη χώρα στο χάος.

«Ανοίξαμε για την Πορτογαλία ένα παράθυρο στο μέλλον, κλείνοντας την πόρτα στην κρίση. Έχουμε λοιπόν τώρα μπροστά μας μέρες ελπίδας και εμπιστοσύνης και τα επόμενα τέσσερα χρόνια μπορούμε να χτίσουμε πάνω σε αυτά. Χάρη στην οικονομική ανάκαμψη οι Πορτογάλοι έχουν περισσότερα χρήματα στη τσέπη τους, υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη ότι η οικονομία ανακάμπτει και πως έτσι δημιουργούνται θέσεις εργασίας σε μια βιώσιμη βάση. Διότι αυτό είναι που χρειάζεται η Πορτογαλία».

Η αντιπολίτευση από την πλευρά τηςμ επιρρίπτει στην κυβέρνηση Κοέλιο ότι με τη «βίαιη» πολιτική των περικοπών και των φορολογικών αυξήσεων οδήγησε σε ένα άνευ προηγούμενου μαζικό κύμα μετανάστευσης από τη χώρα των 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων, με 500.000 περίπου Πορτογάλους να εγκαταλείπουν από το 2011 την πατρίδα τους. Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, το ποσοστό των εργαζομένων και υπαλλήλων που πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες τους με τον κατώτατο μισθό των 505 ευρώ μηνιαίως, εκτοξεύθηκε από το 11,3 % το 2011 στο 19,6 % το 2014.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Πορτογαλία εξελίχθηκε υπό τη διακυβέρνησή του όντως σε ένα success story, ανταπαντά ο Κοέλιο, λέγοντας ότι ενώ στην Ελλάδα αρχίζει να υλοποιείται ένα τρίτο πακέτο στήριξης, στη χώρα του μειώνεται ο αριθμός των ανέργων και η ανάπτυξη εμφανίζει πλέον θετικό πρόσημο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here