Οι προτάσεις Τσίπρα περνούν από τους βουλευτές του Σύριζα; Μην είστε σίγουροι

0
6

Οι αποκρουστικές προτάσεις των δανειστών (περαιτέρω μείωση συντάξεων, κατάργηση του ΕΚΑΣ, μέτρα 3 δισ ευρώ) δεν περνά από την κοινοβουλευτική ομάδα του Σύριζα. Λογικό.

Το ερώτημα είναι αν γίνονται αποδεκτές από τους βουλευτές του Σύριζα οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης…
Η εύκολη απάντηση είναι «προφανώς ναι», αλλά τα πράγματα έχουν έτσι;

Μιλώντας με μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας (κυρίως αυτά που ανήκουν στην «Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη -και όχι μόνο) διαπιστώνω ότι δεν είναι καθόλου αυτονόητο το «ναι». Κάθε άλλο, μάλιστα.

Ακούω το επιχείρημα ότι παραβιάζονται προεκλογικές δεσμεύσεις και ότι δε συμφωνήθηκε κάτι τέτοιο σε κανένα όργανο του κόμματος. «Είναι απόφαση τεσσάρων πέντε ανθρώπων γύρω από τον πρωθυπουργό, την οποία θα κληθούν να ψηφίσουν 149 βουλευτές», μου έλεγε στέλεχος της «Αριστερής Πλατφόρμας»

Τι σημαίνει αυτό;
Ότι ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που οι δανειστές. έκαναν αποδεκτές ως έχουν τις προτάσεις της κυβέρνησης, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα περνούσαν από τους βουλευτές του Σύριζα χωρίς να ρεύσει «αίμα».

Αυτό που ζητούν όσοι διαφωνούν, είναι μια συνολική συμφωνία με τους δανειστές, η οποία να περιλαμβάνει και διευθέτηση του προβλήματος του χρέους. Κάτι τέτοιο, όμως, φαντάζει αδύνατο σ’ αυτή τη φάση, καθώς οι δανειστές απαιτούν καταιγίδα μέτρων μόνο και μόνο για να επιτρέψουν την εκταμίευση των 7,5 δισ, που θα αποτρέψουν τη χρεοκοπία της χώρας μέσα στο καλοκαίρι.

Και μεταθέτουν για τον Σεπτέμβριο τη νέα μεγάλη συμφωνία, που θα περιλαμβάνει νέο δάνειο περίπου 30 δισ ευρώ για τα επόμενα χρόνια -θα δοθεί στη βάση σκληρών όρων, βεβαίως- και ρύθμιση του χρέους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here