Στην Αθήνα οι θεσμοί – Τα αγκάθια της συμφωνίας – Τη Μεγάλη Εβδομάδα η κρίσιμη ψηφοφορία

0
3

 

Επιστρέφουν σήμερα (Σάββατο) στην Αθήνα οι θεσμοί με στόχο να κλείσει η συμφωνία με την κυβέρνηση μέχρι το τέλος Απριλίου.

Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο βρίσκονται σε αναμονή της έναρξης του τελικού γύρου των διαβουλεύσεων, έχοντας ως ημερομηνία – ορόσημο το Eurogroup της 22ας Απριλίου.

Από την κυβέρνηση, παραδέχονται ότι  «φυσικά και σ’ αυτό το πακέτο θα υπάρχουν σκληρά μέτρα». Ωστόσο, εξηγούν, πως υπάρχει βάσιμη εκτίμηση πως η χώρα θα γυρίσει το παιχνίδι σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Μεταξύ των θεμάτων που θα αποτελέσουν κλειδιά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και θα βρεθούν στην ατζέντα των συζητήσεων είναι:-Τα «κόκκινα δάνεια»: Οι πιστωτές ζητούν την πλήρη πώληση όλων των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ξένα funds, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει την εξαίρεση όσων αφορούν την πρώτη κατοικία. Τα δάνεια, δηλαδή, που είναι επιχειρηματικά ή καταναλωτικά με εγγύηση της πρώτης κατοικίας.

-Το Ασφαλιστικό: ανοικτό παραμένει το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς οι δανειστές δεν δέχονται καμία αύξηση. «Αγκάθι» παραμένουν, όμως, και τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων που δεν πρέπει να ξεπερνούν το 55%. Στα προβλήματα και το ύψος της εθνικής σύνταξης.

-Τα μέτρα 5,4 δισ: με δεδομένο ότι Αθήνα και δανειστές έχουν συμφωνήσει 3,5% πλεόνασμα για το 2018, μένει να οριστικοποιηθεί το τελικό μείγμα μέτρων στις συζητήσεις που θα ξεκινήσουν από βδομάδα.

Από το κυβερνητικό επιτελείο, διαμηνύουν σε όλους τους τόνους, πως επιδίωξή τους είναι να υπάρξει συμφωνία «μία κι έξω» και «μέχρι τις 22 Απριλίου να έχουν κλείσει τα πάντα» προκειμένου να γίνουν τη Μεγάλη Εβδομάδα οι κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here