Οι Τούρκοι είπαν «όχι» σε Σουλτάνο Ερντογάν

0
16

Οι Τούρκοι είπαν «όχι» στη φιλοδοξία του Ταγίπ Ερντογάν να μετατραπεί σε Σουλτάνο, στερώντας από το κόμμα του την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία και δίνοντας πάνω από 10% στο φιλοκουρδικό κόμμα.

Η κάλπη των βουλευτικών εκλογών αποτέλεσε αληθινή ψυχρολουσία για το κόμμα του Τούρκου προέδρου. Από το 49% του 2011 έπεσε στο 41%, με καταμετρημένο το 70% των ψήφων και 260 έδρες -όταν για την αυτοδυναμία απαιτούνται 276.

Μεγάλος κερδισμένος των εκλογών είναι το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού, με ποσοστό που προσεγγίζει το 12% (και περίπου 70 έδρες).

Κερδισμένος, επίσης, είναι ο ακροδεξιός Μπαχτσελί, το κόμμα του οποίου ανεβαίνει στο 17% (+4 μονάδες από το 2011) και περίπου 87 έδρες.

Στη δεύτερη θέση, όπως αναμενόταν, βρέθηκε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, με περίπου 25% και 120 έδρες.

Με αυτά τα αποτελέσματα ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έχει δυο επιλογές: ή θα επιδιώξει συμμαχία με τους ακροδεξιούς ή θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές μέσα σε 45 μέρες.

Ο στόχος του ήταν η απόλυτη αυτοδυναμία, ώστε να καταφέρει να αλλάξει το Σύνταγμα και να μετατρέψει το Πολίτευμα σε Προεδρική Δημοκρατία και τον Ερντογάν σε ανεξέλεγκτο Σουλτάνο…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here