ΟΗΕ: 30 χιλιάδες πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά

0
4

Η Ευρώπη πρέπει να προσφέρει εγγυημένη μετεγκατάσταση των σύρων προσφύγων καθώς ένας αριθμός ρεκόρ από αυτούς φθάνουν στην ΠΓΔΜ και στην Ελλάδα λόγω της δυστυχίας στην πατρίδα τους και στις γειτονικές χώρες, δήλωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

«Ένας αριθμός-ρεκόρ 7.000 σύρων προσφύγων έφθασαν στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας χθες, ενώ κάπου 30.000 βρίσκονται σε ελληνικά νησιά, περιλαμβανομένων 20.000 στη Μυτιλήνη. Επείγει ακόμη περισσότερο αυτή την εβδομάδα να διεξαχθεί συζήτηση στην Ευρώπη, καθώς πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και η λύση του δεν μπορεί να δοθεί μόνο από τη Γερμανία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNCHR) Μελίσα Φλέμινγκ.

Η εκπρόσωπος χαιρέτισε στη συνέχεια τις χωριστές ανακοινώσεις που έκαναν χθες η Βρετανία και η Γαλλία για τη φιλοξενία ενός αριθμού σύρων προσφύγων, είπε όμως πως θα πρέπει να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Ελλάδα.

«Αυτά θα λειτουργήσουν μόνο αν υπάρξει ένα σύστημα εγγυημένης μετεγκατάστασης διά του οποίου οι ευρωπαϊκές χώρες θα λένε, ναι, θα πάρουμε τόσους [πρόσφυγες]. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να είναι 200.000 – αυτός είναι ο αριθμός που πιστεύουμε ότι χρειάζεται μετεγκατάσταση σε ευρωπαϊκές χώρες».

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση παραμένει λιδια στη Λέσβο. Η κίνηση στους δρόμους είναι χαοτική -κυρίως στην πόλη της Μυτιλήνης και στην περιοχή γύρω από το λιμάνι- ενώ οι συμπλοκές έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο.

Από σήμερα τέσσερα πλοία θα συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση με την μεταφορά προσφύγων στον Πειραιά, ενώ στο νέο σημείο ταυτοποίησης προσφύγων που λειτουργεί από το βράδυ της 7ης Σεπτεμβρίου, έχουν μέχρι τώρα ταυτοποιηθεί 7.000 πρόσφυγες.

Ο δήμαρχος του νησιού, Σπύρος Γαληνός δήλωσε μιλώντας στο MEGA ότι γίνεται μια «πάρα πολύ καλή δουλειά, οργανωμένη, συντονισμένη» ενώ εξήγησε ότι «τα πλοία θα είναι συνεχόμενα ώστε να μπορούν να φύγουν», δηλώνοντας «ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα» και χαρακτηρίζοντας «σωτήριο» το ότι ο δήμος έδωσε το γήπεδο.

Να σημειωθεί ότι στο νησί βρίσκονται ακόμη πάνω από 18.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here