ΟΗΕ: Αυθαίρετη η κράτηση του Ασάνζ – Αντιδράσεις από Σουηδία-Βρετανία

0
8

 

Η επιτροπή του ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι θεωρεί παράνομη την κράτηση του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, που ζει έγκλειστος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του, και ζητεί από τη Βρετανία και τη Σουηδία να τον αποζημιώσουν.

«Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ κρατείται αυθαιρέτως από τη Σουηδία και τη Βρετανία από τη σύλληψή του στο Λονδίνο στις 7 Δεκεμβρίου 2010», αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης της επιτροπής του ΟΗΕ για την αυθαίρετη κράτηση.

Οι πέντε ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που την απαρτίζουν καλούν «τις σουηδικές και τις βρετανικές αρχές» να θέσουν τέλος στην κράτησή του και να τον αποζημιώσουν.

Ωστόσο, η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν συμφωνεί με τις εκτιμήσεις της πλειοψηφίας της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ σχετικά με τις συνθήκες παραμονής του ιδρυτή του WikiLeaks στους χώρους της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Αντιδρώντας στην απόφαση της επιτροπής του ΟΗΕ, η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο Ασάνζ επέλεξε εκουσίως να παραμείνει στην πρεσβεία και ότι οι σουηδικές αρχές δεν έχουν κανέναν έλεγχο επί της απόφασής του να παραμείνει εκεί.

Η Στοκχόλμη διευκρινίζει ότι οι σουηδικές Αρχές δεν έχουν λάβει κανένα αίτημα για έκδοση του Ασάνζ και δεν διατρέχει κίνδυνο επαναπροώθησης.

Η Βρετανία, από την πλευρά της, θα αντικρούσει την απόφαση της επιτροπής του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ υπήρξε θύμα αυθαίρετης κράτησης και δηλώνει ότι ο χάκερ θα συλληφθεί, εάν εγκαταλείψει τους χώρους της πρεσβείας του Ισημερινού.

«Αυτό δεν αλλάζει τίποτα. Απορρίπτουμε πλήρως οποιονδήποτε ισχυρισμό ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι θύμα αυθαίρετης κράτησης. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη κάνει σαφές στα Ηνωμένα Εθνη ότι θα αντικρούσει επισήμως την εκτίμηση της ομάδας εργασίας» του ΟΗΕ, δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

«Στην πραγματικότητα, (ο Ασάνζ) αποφεύγει τη σύλληψή του επιλέγοντας να παραμείνει στην πρεσβεία του Ισημερινού. Μία κατηγορία για βιασμό εκκρεμεί και ένα Ευρωπαϊκό Ενταλμα Σύλληψης βρίσκεται σε ισχύ, κατά συνέπεια, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την κατά τον νόμο υποχρέωση να τον εκδώσει στη Σουηδία», εξήγησε ο Βρετανός κυβέρνητικός εκπρόσωπος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here