ΟΗΕ & Παγκόσμια Τράπεζα θα εκδώσουν ομόλογα για τους πρόσφυγες

0
6

Διεθνείς οργανισμοί ετοιμάζουν πυρετωδώς ένα νέο σχέδιο συγκέντρωσης δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο την αποτροπή επιδείνωσης της προσφυγικής κρίσης στη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, προχωρώντας στην έκδοση νέων ομολόγων για να βοηθήσουν τους εκτοπισμένους και να στηρίξουν την ανοικοδόμηση περιοχών που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις.

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης παρουσίασαν την πρόταση τους χθες, μετά από την συνάντηση των αρμοδίων των διεθνών αυτών οργανισμών για τη χάραξη πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο, σχετικά με την εύρεση τρόπων αντιμετώπισης της αυξανόμενης ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης εξαιτίας των πολέμων σε χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ, η Υεμένη και η Λιβύη

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ζει Γιοκ Κιμά δήλωσε πως περισσότεροι από 15 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από τα σπίτια τους, με αποτέλεσμα μια μαζική εισροή προσφύγων σε χώρες όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα ζητήσει από τις χώρες-δωρητές να χορηγήσουν εγγυήσεις για έκδοση ομολόγων για τη συγκέντρωση χρημάτων για συγκεκριμένα προγράμματα, που θα αφορούν από την υποστήριξη στους πρόσφυγες έως την ανοικοδόμηση που θα επιτρέψει στους εκτοπισμένους να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Κάποια από αυτά πρόκειται να είναι ισλαμικά ομόλογα, ή σουκούκ (σ.σ μορφή εγγυημένης πιστωτικής χρηματοδότησης) στοχεύοντας στην προσέλκυση επενδυτών στην περιοχή.

«Οι άνθρωποι επικεντρώνονται στην κατάσταση στη Συρία εξαιτίας των όσων διαδραματίζονται στην Ευρώπη, αλλά στην πραγματικότητα η κατάσταση στην Υεμένη όπως εξελίσσεται είναι εξίσου ιδιαιτέρως σοβαρή», δήλωσε ο Γάνεμ μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ετήσιων συναντήσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο ΟΗΕ αναμένει εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες να φτάσουν στην Ευρώπη φέτος, καθώς δραπετεύουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια, στο μεγαλύτερο κύμα εκτοπισμού ανθρώπων έπειτα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τη στήριξη τους στην πρωτοβουλία έχουν εκφράσει η Ομάδα των Επτά (G7) και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που μπορεί να συγκεντρώσoυν κονδύλια» διψήφιου αριθμού δισεκατομμυρίων» σε 5 έως 10 χρόνια, δήλωσε ο Γανέμ. «Η αστάθεια που επικρατεί στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική επηρεάζει όλο τον κόσμο, όχι μόνο μέσα από τους πρόσφυγες, αλλά και μέσα από την τρομοκρατία, τις διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου, γι αυτό στην πραγματικότητα η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της έχει συμφέρον να συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια και να βοηθήσει εκείνες τις χώρες να επανακτήσουν σταθερότητα και να επανέλθουν στο δρόμο της ανάπτυξης», τόνισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here