Όλα ανοιχτά με τους δανειστές – Τσακαλώτος: Ετέθη η ατζέντα

0
6

 

Ανοιχτά παραμένουν όλα τα μέτωπα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές παρά την αισιοδοξία Κατρούγκαλου ότι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μπορεί να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών έκανε λόγο για μια «εισαγωγική συζήτηση κατά την οποία ετέθη η ατζέντα» των διαπραγματεύσεων

Τις επόμενες ημέρες οι δύο πλευρές πρέπει να ξεπεράσουν τα «αγκάθια» που παραμένουν σε πολλά θέματα. Οπως όλα δείχνουν, παραμένουν οι βασικές ενστάσεις των δανειστών στα ποσοστά αναπλήρωσης, την εθνική σύνταξη και τις νέες προτάσεις για την αύξηση των εισφορών.

Την Τετάρτη οι εκπρόσωποι των δανειστών συναντήθηκαν αρχικά με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τον οποίο ουσιαστικά καθόρισαν την ατζέντα των διαπραγματεύσεων, ενώ ακολούθησε το ραντεβού με τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Οι δύο πλευρές χώρισαν το «πακέτο» του ασφαλιστικού- ίσως το πιο βασικό θέμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης- σε τέσσερις θεματικές ενότητες. Αυτές είναι:

1. η αρχιτεκτονική (εθνική σύνταξη και ποσοστά αναπλήρωσης)
2. οι νέες προτάσεις για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες
3. ο επανυπολογισμός των συντάξεων και η προσωπική διαφορά
4. οι επικουρικές συντάξεις

Η ελληνική πλευρά θέλει αρχικά να συζητηθούν τα πρώτα τρία ζητήματα και μετά να πέσουν στο τραπέζι οι επικουρικές συντάξεις. Στην επόμενη συνάντηση που θα έχει ο Γιώργος Κατρούγκαλος με το κουαρτέτο, το Σάββατο, θα γίνει προσπάθεια να προχωρήσουν αυτά τα τρία ζητήματα.

Οι δανειστές από την άλλη, χωρίς να δηλώνουν ξεκάθαρα ότι θέλουν περικοπές συγκεκριμένου ύψους, επιμένουν στη μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα, δηλαδή στην ισχυρότερη σύνδεση εισφορών και παροχών. Κάτι που ουσιαστικά συνεπάγεται μειώσεις. Παράλληλα, αφήνουν να εννοηθεί ότι θέλουν μείωση στην εθνική σύνταξη. Η ελληνική πλευρά από την άλλη επιμένει στη διατήρηση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα του συστήματος και εκεί φαίνεται πως σημειώνεται η πρώτη κόντρα Αθήνας- δανειστών, για το ύψος των κύριων συντάξεων.

Ακόμη, οι δανειστές επιμένουν στο στόχο του 1% του ΑΕΠ φέτος, κάτι που ισοδυναμεί με 1,8 δισ. ευρώ, ενώ οι προτάσεις για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν έχουν περάσει και αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, δηλαδή αποτελούν ένα ακόμη «αγκάθι».

Σε ό,τι αφορά στις επικουρικές συντάξεις, το ζήτημα είναι επίσης ανοιχτό, καθώς η ελληνική πρόταση για την αύξηση των εισφορών για 1-1,5 μονάδα δεν έχει περάσει.

Ενα μείζον θέμα όμως, που προκαλεί ανησυχία στην ελληνική πλευρά, είναι ότι δεν έχουν καταλήξει οι δανειστές στην ποσοτικοποίηση των μέτρων.

Την Πέμπτη οι δανειστές θα συναντηθούν εκ νέου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τη μεταρρύθμιση του φορολογικού και τις νέες κλίμακες να πέφτουν στο τραπέζι. Θα ακολουθήσουν συζητήσεις για το αγροτικό, το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here