Ολάντ : Η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ελλάδας

0
13

 

Θερμή υποδοχή επιφύλαξε και σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στον Φρανσουά Ολάντ, τον οποίο υποδέχθηκε στο μέγαρο Μαξίμου. Αφού έβγαλαν τις καθιερωμένες φωτογραφίες, κατευθύνθηκαν στο πρωθυπουργικό γραφείο, με τον Αλέξη Τσίπρα να ξεναγεί τον Γάλλο Πρόεδρο.

Αρχικά, ο κ. Τσίπρας -μιλώντας στα αγγλικά- είπε μερικά ιστορικά στοιχεία για το Μέγαρο Μαξίμου.

Α. Τσίπρας: «Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν αυτός που οργάνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού. Είναι ιστορικό το κτήριο βέβαια, αλλά δεν είναι τόσο λειτουργικό».
Φρ. Ολάντ: «Το γραφείο σας είναι εδώ; Οι υπουργοί που είναι; Είναι εδώ;».
Α. Τσίπρας: «Όχι, είναι σε άλλη αίθουσα».

Καλωσορίζοντας τον Γάλλο πρόεδρο στο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός δήλωσε:

«Είναι μεγάλη τιμή για εμάς που βρίσκεστε στην Ελλάδα. Μια επίσημη επίσκεψη που την οργανώνουμε καιρό τώρα και έρχεται σε δύσκολη στιγμή. Σας άκουσα χθες να λέτε τι θα ήταν η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα και η Ελλάδα χωρίς τη Γαλλία. Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι, πρέπει να επιστρέψει στις αρχικές της αξίες και αρχές. Οι προοδευτικές δυνάμεις, που θέλουν την Ευρώπη των αξιών, όλες οι δυνάμεις αυτές πρέπει να δώσουν έναν κοινό αγώνα. Και με αυτή την έννοια, η επίσκεψή σας σηματοδοτεί την ανάγκη να προσταυτευτεί η Δημοκρατία στην Ευρώπη και να δώσουμε τον αγώνα για τις επόμενες γενιές, να ζήσουν σε καλύτερη Ευρώπη».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος είπε: «Κύριε πρωθυπουργέ, αγαπητέ Αλέξη, με συγκίνησε η υποδοχή στην Ελλάδα. Σας ευχαριστώ για την υποδοχή, που δείχνει τον δεσμό των δύο χωρών. Ξέρω τι υπέστη ο ελληνικός λαός με την κρίση. Χρειαζόταν θάρρος για να επιστρέψει η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Έχουμε κοινές αξίες. Μετά από αυτή τη φάση, την ιδιαίτερα κρίσιμη, που ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου, η Γαλλία θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό της Ελλάδας για να τη στηρίζει. Έχουμε και το θέμα των προσφύγων. Πρέπει να δείξουμε ανθρωπιά και αλληλεγγύη προς την Ελλάδα που τους υποδέχεται και να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Η Γαλλία δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα, δεν θα την αφήσει να αντιμετωπίσει μόνη της. Είναι θέμα ανθρωπιάς αλλά και θέμα ασφάλειας. Θέλω να πω ότι ήρθα εδώ με Γάλλους επιχειρηματίες, η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι μόνο λόγια, χρειάζονται και πράξεις. Πέρα από τη δημοσιονομική πειθαρχία, η Ευρώπη δεν είναι μόνο αγορά και κοινό νόμισμα, είναι κοινές αρχές και κοινές αξίες. Γι’ αυτό μπήκε η Ελλάδα στην Ευρώπη. Η πρώτη φορά που η Γαλλία πρότεινε στην Ελλάδα να μπει στην κοινή αγορά ήταν το 1963, όταν ήρθε εδώ ο στρατηγός Ντε Γκολ».

Ο Φρανσουά Ολάντ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο τραγικό δυστύχημα στο Μπορντό της Γαλλίας, που σημειώθηκε τα ξημερώματα: «Η χαρά μου θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν είχε συμβεί ένα τραγικό δυστύχημα στη Γαλλία, με σχεδόν 40 νεκρούς. Είμαστε βαθιά θλιμμένοι γι’ αυτό που συνέβη στη Γαλλία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here