Ολλανδία: Απ’ ευθείας επιστροφή προσφύγων στην Τουρκία απ΄τα νησιά

0
21

 

Την άμεση επαναπροώθηση των προσφύγων που φτάνουν στα ελληνικά νησιά στην Τουρκία προβλέπει το ολλανδικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Ντιέντερικ Σάμσομ.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται ο πρωθυπουργός της χώρας Μαρκ Ρούτε, προβλέπει την επιστροφή των προσφύγων με ειδικά δρομολόγια φέρι μποτ στα παράλια της Τουρκίας. Σε αντάλλαγμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δεχτεί να φιλοξενεί μέχρι 250.000 πρόσφυγες το χρόνο από όσους ήδη βρίσκονται στην Τουρκία.

Περισσότεροι από 850.000 πρόσφυγες έφτασαν στην Ε.Ε. το 2015. Μόλις τον πρώτο μήνα του 2016, 46.000 πρόσφυγες διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να ταξιδέψουν προς κάποιο ελληνικό νησί. Για να είναι αποτελεσματικό το σχέδιο της Ολλανδίας, η οποία έχει την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ,  θα πρέπει να εφαρμοστεί μέχρι την άνοιξη. Διαφορετικά, η Ευρώπη δε θα αντέξει το τεράστιο κύμα προσφύγων που θα φτάσουν στην ήπειρο μόλις βελτιωθεί ο καιρός.

«Υπάρχει μια ρεαλιστική πιθανότητα το σχέδιο να είναι έτοιμο μέχρι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο» δήλωσε στην ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant, ο Σάμσομ. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Ρούτε δήλωσε ότι η Ε.Ε. είχει διορία έξι με οκτώ εβδομάδες για να βρει λύσει στο προσφυγικό. «Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να σκεφτούμε το plan B» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι Ολλανδοί εικάζουν ότι η Τουρκία θα αποδεχτεί την εν λόγω πρόταση, αρκεί και η Ευρώπη να σηκώσει το βάρος που της αναλογεί και να τηρήσει τη δέσμευση φιλοξενίας 150.000 με 250.000 προσφύγων ετησίως. Το εν λόγω σχέδιο βασίζεται στην υπόθεση ότι ορισμένες χώρες της Ε.Ε. θα δεχτούν να φιλοξενήσουν μετανάστες. Παρότι αρκετά κράτη-μέλη έχουν ήδη αρνηθεί, ο Σάμσομ εξήγησε ότι το σχέδιο μπορεί να επιτύχει ακόμα και εάν συμφωνήσουν δέκα χώρες.

«Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Σουηδία είναι πιθανώς πρόθυμες να ανοίξουν τις πόρτες για μετανάστες» ανέφερε ο κ. Σάμσομ, που ξεκαθάρισε ότι όσες χώρες αρνηθούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα φιλοξενίας θα πρέπει να βοηθήσουν στο οικονομικό μέρος της συμφωνίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here