Ολλανδία: Στις 24 Μαρτίου η απόφαση για τον Ράντοβαν Κάρατζιτς

0
30

 

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ανακοινώσει στις 24 Μαρτίου την απόφασή του για τον πρώην πολιτικό ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος κατηγορείται κυρίως για γενοκτονία.

«Η δικαστική απόφαση σε αυτή την υπόθεση θα ανακοινωθεί στις 14:00 της 24ης Μαρτίου στην αίθουσα ακροάσεων 1», ανακοίνωσαν οι δικαστές.
Η δίκη του Κάρατζιτς άρχισε τον Οκτώβριο του 2009 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2014.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, 70 ετών, κατηγορείται κυρίως για τη δολοφονία σχεδόν 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών από τις σερβικές δυνάμεις στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995, το χειρότερο έγκλημα που έχει διαπραχθεί στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δολοφονίες έγιναν στο πλαίσιο της «εθνικής αποκάθαρσης» μεγάλων περιοχών της Βοσνίας που είχε σχεδιαστεί από τον Ράντοβαν Κάρατζιτς μαζί με τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς και τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1991.
Ο σκοπός τους ήταν να διώξουν μουσουλμάνους, Κροάτες και άλλες μειονότητες από τις περιοχές αυτές προκειμένου να δημιουργήσουν ένα εθνικά καθαρό σερβικό κράτος, σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα.

Ο Κάρατζιτς αντιμετωπίζει 11 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διέπραξε κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, ο οποίος προκάλεσε 100.000 θανάτους και τον εκτοπισμό 2,2 εκατομμυρίων ανθρώπων από το 1992 έως το 1995.

Κατά την παρουσίαση της υπεράσπισής του, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς είχε δηλώσει ότι δεν έχει «καμία αμφιβολία» για το αποτέλεσμα της δίκης: «Θα απαλλαγώ», είχε πει, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του «φίλο των μουσουλμάνων».

Η πολιτική αγωγή ζήτησε καταδίκη σε ισόβια του Κάρατζιτς, ο οποίος ανέλαβε ο ίδιος την υπεράσπισή του με τη βοήθεια ενός νομικού συμβούλου και υποστηρίζει ότι είναι αθώος.

Πρώην πρόεδρος της αυτόκλητης Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, ο Κάρατζιτς κατηγορείται επίσης για την πολιορκία του Σαράγεβο που κράτησε 44 μήνες και στη διάρκεια της οποίας 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς συνελήφθη τον Ιούλιο του 2008 σε ένα λεωφορείο στο Βελιγράδι αφού διέφευγε τη σύλληψη για περισσότερα από δέκα χρόνια. Ζούσε με άλλο όνομα και ασκούσε την εναλλακτική ιατρική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here