Ολλανδία: Συνέλαβαν πρώην στρατιωτικό διότι σκότωσε τζιχαντιστές

0
9
Kurdish fighter from the Kurdish YPG self defense army have taken control over the outskirts of Derik, a Kurdish dominated city in Northeast Syria. Battle broke out in the city center, where around 80 Syrian Army soldiers do not surrender. One YPG fighter got killed, several Syrian Army soldiers wounded.

 

Ένας Ολλανδός, πρώην στρατιωτικός, που φέρεται ότι πολέμησε στο πλευρό των Κούρδων της Συρίας και σκότωσε τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα αυτή, συνελήφθη στην Ολλανδία, ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι εισαγγελικές αρχές.

Ο 47χρονος άνδρας συνελήφθη την Τετάρτη στο Άρνεμ και την Παρασκευή προσήχθη ενώπιον δικαστή που τον άφησε προσωρινά ελεύθερο υπό τον όρο ότι θα παραδώσει στις αρχές το διαβατήριό του, ώστε να μην φύγει ξανά για τη Συρία.

«Η ολλανδική νομοθεσία δεν δίνει στους πολίτες το δικαίωμα —εκτός εξαιρετικών περιστάσεων, όπως αν είναι σε νόμιμη άμυνα— να χρησιμοποιούν βία και, ακόμη περισσότερο, βία με σκοπό να σκοτώσουν» ανέφερε η εισαγγελία σε ανακοίνωσή της. «Ο φόνος ενός μαχητή του ΙΚ μπορεί να οδηγήσει σε άσκηση ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, ο 47χρονος είχε πολεμήσει στο πλευρό των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) που κατηγορούνται από τη Διεθνή Αμνηστία ότι εκτόπιζαν αμάχους και κατέστρεφαν σπίτια. Στα τέλη του 2015 ο συλληφθείς, που σύμφωνα με τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης ονομάζεται Γίτσε Άξε, είχε αποκαλύψει στο Facebook ότι συμμετείχε στον πόλεμο εναντίον του ΙΚ.

«Αν δείτε τι κάνουν… Σκοτώνοντας έναν μαχητή του ΙΚ, σώζω πιθανότατα δεκάδες ζωές», είπε την Πέμπτη σε μια τοπική εφημερίδα.

«Είχα την ευκαιρία να κάνω τη διαφορά», διαβεβαίωσε εξάλλου μέσω του Facebook, υποστηρίζοντας ότι χάρη στην εμπειρία του από τον στρατό βοήθησε τους Κούρδους να γίνουν πιο ευέλικτοι και ικανοί στον αυτοσχεδιασμό, καθώς αυτές είναι «ικανότητες απαραίτητες στην καθημερινότητά τους».

Οι εισαγγελικές αρχές διαχωρίζουν τους Ολλανδούς που φεύγουν από μόνοι τους για τη Συρία προκειμένου να πολεμήσουν εναντίον του ΙΚ από τους στρατιωτικούς που εκπαιδεύουν τις κουρδικές και ιρακινές δυνάμεις στο Ιράκ. Οι τελευταίοι, επισημαίνουν οι αρχές, ενεργούν κατόπιν αιτήματος της ιρακινής κυβέρνησης και όχι αυτοβούλως και επομένως καλύπτονται νομικά για τις ενέργειές τους.

Η Ολλανδία συμμετέχει από τα τέλη του 2014 στις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του ΙΚ στο Ιράκ, με τέσσερα καταδιωκτικά F-16.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here