Ολοκληρώθηκε το Eurogroup: Διευκρινίσεις για το ασφαλιστικό ζητούν οι θεσμοί

0
5

 

Στη σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης στάθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Όπως είπε, το Eurogroup δεν εξέτασε αναλυτικά το ασφαλιστικό, ωστόσο κάλεσε την Ελλάδα να καταθέσει περισσότερες λεπτομέρειες, κάνοντας λόγο για διευκρινιστικές ερωτήσεις των θεσμών στην Αθήνα.
Παράλληλα, εξήγησε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος από την Αθήνα μετά το καλοκαίρι.

Ερωτηθείς σχετικά, εξήγησε ότι δεν γνωρίζει πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την αξιολόγηση, αλλά εκτιμά ότι πρόκειται για ζήτημα μηνών και όχι εβδομάδων, δεδομένου ότι υπάρχει μία σειρά που πρέπει να ακολουθήσουν η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί.

Επανέλαβε επίσης ότι εφόσον οι θεσμοί έχουν στα χέρια τους τις πληροφορίες που ζήτησαν για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, αλλά και ορισμένα δημοσιονομικά ζητήματα, θα μεταβούν στην Αθήνα.

Τόνισε δε ότι το ΔΝΤ κατέστησε σαφές ότι επιθυμεί να επανέλθει, αρκεί να συμφωνηθούν ορισμένα ζητήματα.
Υπογράμμισε επίσης ότι είναι απαραίτητη η αποδοχή από την Αθήνα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καθώς αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία της συμφωνίας που επετεύχθη το καλοκαίρι.

Να υπάρξει ταχεία πρόοδος στο ασφαλιστικό, ζητεί ο Μοσκοβισί
Την ανάγκη να υπάρξει ταχεία πρόοδος με αιχμή το ασφαλιστικό υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup και έκανε γνωστό ότι θα πρέπει να διατεθούν επιπλέον δημοσιονομικά στοιχεία άμεσα προτού αναχωρήσουν για την Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.

«Σε αυτό το Eurogroup αναφερθήκαμε στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι εργασίες συνεχίζονται και θέλαμε να δούμε που βρισκόμαστε πριν την αναχώρηση των κλιμακίων για την Αθήνα» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι το ασφαλιστικό είναι το πιο λεπτό και ουσιαστικό ζήτημα.

Κάλεσε σε ταχεία πρόοδο και διατήρηση του καλού κλίματος για τις μεταρρυθμίσεις. «Η Ελλάδα να διατηρήσει τον «δρόμο» των μεταρρυθμίσεων – επιτεύχθηκαν πολλά – στόχος η πρώτη αξιολόγηση» είπε ο κ. Μοσκοβισί και ζήτησε να διατηρηθεί η μεταρρυθμιστική ορμή για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και η ανάπτυξη για τον ελληνικό λαό.

Επανέλαβε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης «θα μας επιτρέψει να μιλήσουμε εποικοδομητικά για το χρέος και με το ΔΝΤ».

Ρέγκλινγκ: Σημαντικό να μην καθυστερήσει η αξιολόγηση
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ στάθηκε στο γεγονός πως η πρώτη δόση για το ελληνικό πρόγραμμα έχει πλήρως καταβληθεί.

Όπως εξήγησε, από τα 10 δισ. ευρώ τα οποία ήταν διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα 4,6 δισ. δεν χρειάζεται τελικά να καταβληθούν.

Σημείωσε δε ότι η κατάσταση της ρευστότητας θα μπορούσε να γίνει σφιχτή και πάλι τον Φεβρουάριο, ενώ στάθηκε στην ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, χωρίς καθυστερήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here