Ομπάμα από το Αννόβερο: Ζητούμενο μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη

0
7

 

Με μια έκκληση ενότητας προς τους Ευρωπαίους ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ολοκλήρωσε το διήμερο ταξίδι του Γερμανία με αφορμή την Βιομηχανική Έκθεση Ανοβέρου, στην οποία οι ΗΠΑ είναι φέτος τιμώμενη χώρα.

«Η ενωμένη Ευρώπη, που ήταν κάποτε το όνειρο λίγων, είναι σήμερα ελπίδα για πολλούς και αναγκαιότητα για όλους», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε εφ’ όλης της ύλης ομιλία στο Αννόβερο στο περιθώριο της Βιομηχανικής Έκθεσης.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε από κοινού με την καγκελάριο Μέρκελ περίπτερα Αμερικανών και Γερμανών εκθετών.

Ακολούθησε άτυπη συνάντηση των G5, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον πρόεδρο Ομπάμα και την καγκελάριο Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. Αμέσως μετά η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι το σχήμα αυτό είναι ιδανικό για την ανταλλαγή απόψεων στα κορυφαία ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας.

Στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκαν, όπως όλα δείχνουν, η αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και οι εστίες κρίσης Συρία και Λιβύη. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες οι πέντε ηγέτες δεν συζήτησαν το ενδεχόμενο ενός πιο ενεργού ρόλου των Ευρωπαίων στη Συρία. Όπως αναμένονταν δεν ελήφθησαν αποφάσεις.

Αναφερόμενος στην Ευρώπη στην ομιλία στο Ανόβερο ο Μπάρακ Ομπάμα χαρακτήρισε την ΕΕ, η οποία σήμερα ταλανίζεται από την προσφυγική κρίση και την απειλή ενός Brexit, ως «ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά κεκτημένα της νεότερης ιστορίας. Μια ενωμένη Ευρώπη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο παγκόσμια γίγνεσθαι», είπε ο αμερικανός πρόεδρος για να προσθέσει ότι μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου χρειάστηκαν στην Ευρώπη «γίγαντες σαν τον Κόνραντ Άντερναουερ» για να γίνουν από αντίπαλοι σύμμαχοι: «Είσαστε οι κληρονόμοι ενός αγώνα για την ελευθερία. Είσαστε πιο ισχυροί ενωμένοι» υπογράμμισε ο Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος λίγες μόνο ώρες νωρίτερα είχε ταχθεί στο Λονδίνο υπέρ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ.

Προσφυγικό: «Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας»

Για μια ακόμα φορά ο πρόεδρος Ομπάμα διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους για την αλληλεγγύη των ΗΠΑ: «Είμαστε οι σημαντικότεροι σύμμαχοι και φίλοι σας και στεκόμαστε στο πλευρό σας. Τώρα και για πάντα», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ταυτόχρονα όμως απηύθυνε σαφές μήνυμα στους Ευρωπαίους συμμάχους να κάνουν περισσότερα στην αντιμετώπιση των πολέμων σε Συρία και Ιράκ: «Ευρώπη και ΝΑΤΟ μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα», είπε χαρακτηριστικά ο Μπαράκ Ομπάμα ζητώντας μεγαλύτερη συμβολή των εταίρων στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και την επούλωση των πληγών του πολέμου: «Το Ιράκ χρειάζεται μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση για να καταπολεμηθεί ο εξτρεμισμός», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος ανακοινώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα αποστείλουν στη Συρία επιπλέον 250 άνδρες για την στήριξη των δυνάμεων που πολεμούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Αναφερόμενος, τέλος, στην προσφυγική κρίση ο Μπάρακ Ομπάμα τόνισε: «Πρέπει όλοι μας συμβάλλουμε και να αναλάβουμε ευθύνες. Αυτό ισχύει και για τις ΗΠΑ». Ας σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ έχουν δεχθεί στο έδαφός τους σχετικά λίγους πρόσφυγες από τις εστίες κρίσης σε Εγγύς και Μέση Ανατολή.

Την τρέχουσα χρονιά οι πρόσφυγες που θα βρουν καταφύγιο στις ΗΠΑ θα φθάσουν τους 85.000, από τους οποίους 10.000 θα είναι Σύριοι. Για μια ακόμα φορά ο αμερικανός πρόεδρος εξήρε το ρόλο της Γερμανίας, η οποία τόνισε, «δείχνει όπως καμιά άλλη χώρα ότι ο κόσμος δεν χρειάζεται πλέον τείχη».

Πηγή: Deutsche Welle

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here