Ομπάμα: Ο «Ηγεμόνας» της Δημοκρατίας

0
12

 

Αέρας της Αθηναϊκής Δημοκρατίας φύσηξε στην βασανισμένη και ταπεινωμένη σήμερα Ελλάδα με την παρουσία και την ομιλία του απερχόμενου πλανητάρχη Μπαράκ Ομπάμα, που δεν απευθυνόταν στα στενά όρια της χώρας μας αλλά στην παγόσμια κοινότητα, στην ανθρωπότητα. Έτσι ακριβώς, όπως η Αθήνα υμνούσε όχι στενά τη δημοκρατία «της» αλλά «τη» δημοκρατία ως αξίωμα καθολικό.

Η επίσκεψη του Ομπάμα στην Αθήνα αποδόθηκε σε πλείστους λόγους, που δεν θα αναλύσω. Θα αρκεστώ στη δήλωση του ίδιου ότι ήθελε να κλείσει την προεδρία του με την επίσκεψη στην Ακρόπολη των Αθηνών. Όταν άκουσα, λοιπόν, την ομιλία του, δικαιολόγησα απόλυτα την επιθυμία του, καθώς ένας τέτοιος ύμνος στη δημοκρατία δεν θα μπορούσε να ακουστεί παρά μόνον στον τόπο που την γέννησε.

Διεπίστωσα όμως παράλληλα και μια ανομολόγητη επιθυμία του Προέδρου να διακηρύξει ότι η πολιτική που άσκησε εμπνεόταν από τις αξίες και τα ιδεώδη της Αρχαίας Ελλάδας, όπως αυτές εκφράστηκαν κυρίως από τον Θουκυδίδη, που αποδίδει στον Περικλή τον περίφημο λόγο για το νόημα του αθηναϊκού πολιτεύματος. Αναλογίζομαι ότι με απόσπασμα του λόγου αυτού,του γνωστού Επιταφίου του Περικλέους, που αναφέρεται στη δημοκρατία, έμελλε να ξεκινήσει το προοίμιο του Σχεδίου Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όμως, αλίμονο…και το απόσπασμα τελικά παραλείφθηκε αλλά και το Σχέδιο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ!

Και η απαξίωση του μορφωτικού αυτου αγαθού επαναλείφθηκε στην Ελλάδα του 2015 με την κατάργηση της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας από το πρόγραμμα σπουδών Γενικής Παιδείας της Γ΄Λυκείου. Έτσι οι Έλληνες μαθητές θα εξεπλάγησαν όταν άκουσαν τον πλανητάρχη, ενώ οι άλλοι Ευρωπαίοι συμμαθητές τους θα παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την ομιλία , καθώς το συγκεκριμένο κείμενο διδάσκεται στα σχολεία τους και αποτελεί βασικό στοιχείο της μόρφωσης και της δημοκρατικής αγωγής τους.

Η δημοκρατία μπορεί να είναι ατελής-επεσήμανε ο Ομπάμα – μπορεί να είναι αργή, δύσκολη στην υλοποίηση σε μια χώρα πολυφυλετική, όπως είναι οι ΗΠΑ. Η δημοκρατία είναι πολύπλοκη, αλλά είναι η καλύτερη, γιατί επιτρέπει να δοκιμάζουμε καινούργιες ιδέες και να διορθώνουμε τα λάθη μας.Η δημοκρατία είναι το σοφότερο πολίτευμα. Κατά τη διάρκεια της δικής μας ιστορίας έτσι καταφέραμε να είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο – ανέφερε – και τόνισε : «Εδώ, όπου γεννήθηκε η δημοκρατία για ακόμη μια φορά διατρανώνουμε τις ιδέες μας. Εμείς ως χώρα πιστεύουμε στις ιδέες και τις αξίες που γεννήθηκαν εδώ πριν από αιώνες. Η δημοκρατία μάς έδειξε ότι είμαστε πιο ισχυροί από τους τρομοκράτες. Εκείνοι προσπάθησαν να αλλάξουν τη ζωή των ανθρώπων διά της βίας και να μας κάνουν να παρεκκλίνουμε από τις δικές μας αξίες. Η δημοκρατία είναι ισχυρότερη».

Με δημοκρατικό και έντεχνο τρόπο διαχώρησε ο Πρόεδρος Ομπάμα τις απόψεις του από εκείνες του διαδόχου του Ντόναλντ Τραμπ γεφυρώνοντάς τες με τη δημοκρατία, που, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά εξασφαλίζει πάντα την ομαλή μετάβαση.

Τα λόγια του δημοκράτη «ηγεμόνα» έφεραν στο νου μου τα λόγια της φιλελληνίστριας και θαυμάστριας του Θουκυδίδη Ζακελίν Ντε Ρομιγύ : «Δεν μπορούμε να σκεφθούμε τη δημοκρατία , που κατέχει μια τόσο θεμελιώδη θέση στην ευρωπαϊκή πολιτική σκέψη, χωρίς να ακολουθήσουμε , είτε το ξέρουμε είτε όχι , το δρόμο που χάραξε η Αθήνα».

«Αυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας» γοήτευσε τον απερχόμενο πλανητάρχη και τον ευγνωμονεί, όπως ομολόγησε.

Οι λέξεις : δημοκρατία, φιλοξενία, φιλότιμο ακούστηκαν «ελληνικές»από «αμερικανικά χείλη» δίνοντας ένα «μέγιστο μάθημα» τόσο αναγκαίο σε μια εποχή παγκόσμιας κρίσης. Δεν παρέλειψε, εξάλλου, να απευθυνθεί στους απελπισμένους νέους της Ελλάδας λέγοντάς τους : «Δεν πρέπει να μεταναστεύετε για να βρείτε δουλειά. Πρέπει να μείνετε εδώ και να μεγαλουργήσετε …η δημοκρατία γίνεται απλούστερη όταν όλοι τρώνε το ίδιο φαγητό και λατρεύουν τον ίδιο Θεό. Η ελπίδα και η αναγέννηση στις κοινωνίες θα αρχίσει από τους νέους».

«Ζήτω η Ελλάς» φώναξε, τελειώνοντας την εμπνευσμένη ομιλία του ο Μπαράκ Ομπάμα και συγκίνησε όλο τον ελληνικό λαό, που σίγουρα ψιθύρισε από μέσα του «ζήτωσαν οι δημοκρατικές του ιδέες»!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΤη βαθιά του θλίψη για το δυστύχημα στη Μόρια εκφράζει ο Μουζάλας
Επόμενο άρθροBlack Friday και στις εκδόσεις Γεωργιάδη- «Ξεπουλάει» ο Άδωνις
Η Στέλλα Πριόβολου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Sociιtι Europιenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here