Ομπάμα: Ε! όχι και να με κατηγορείτε ότι «δημιούργησα» τον Τραμπ

0
4

 

Aπέρριψε κατηγορηματικά o πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα  την ιδέα ότι ο ίδιος, με τον τρόπο που κυβέρνησε, συνέβαλε στην ισχυροποίηση του πολυεκατομμυριούχου Ντόναλντ Τραμπ στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

«Οι Ρεπουμπλικάνοι με έχουν κατηγορήσει για ένα σωρό πράγματα, όμως να με θεωρούν υπεύθυνο για την προκριματικές τους και για τον υποψήφιο που θα επιλέξουν (για την προεδρία), αυτό είναι πρωτοποριακό», είπε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέστρεψε την κατηγορία, υποδεικνύοντας ως υπαίτιους τα ηγετικά στελέχη του κόμματος που τα τελευταία επτά χρόνια ενθάρρυναν, όπως είπε, μια συστηματική και μετωπική σύγκρουση, υπερασπιζόμενοι την ιδέα ότι «κάθε συμβιβασμός είναι προδοσία» αφού πείστηκαν ότι «οι μαξιμαλιστικές θέσεις επιβραβεύονται πολιτικά».

Για τον Ομπάμα, αυτή η στάση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δημιούργησε ένα περιβάλλον στο οποίο «κάποιος σαν τον Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να ισχυροποιηθεί».

Ο Τραμπ, που φαίνεται πλέον ότι είναι το φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, ήταν ανέκαθεν ο «αρχηγός» των λεγόμενων «birthers» – εκείνων που υποστηρίζουν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα έχει γεννηθεί στο εξωτερικό και, επομένως, δεν είχε το δικαίωμα να είναι υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ. Το 2011 ανάγκασε τον Ομπάμα να παρουσιάσει δημοσίως το πιστοποιητικό γέννησής του και να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για να βάλει τέλος στις φήμες και τις θεωρίες συνωμοσίας.

 

,

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here